HomeInteresting12 fajtája a nagydolognak amivel szervezetünk jelez nekünk, hogy valami gond van.

12 fajtája a nagydolognak amivel szervezetünk jelez nekünk, hogy valami gond van.

A székletünk alap esetben, ha minden rendben van, akkor barna színű, és állaga nem túl kemény vagy ép túl lazának sem mondható. Olyan „képlékeny”. Az alábbi felsorolás segít meghatározni, hogy nálunk esetleg van-e bármi probléma. Szervezetünk ugyanis ezzel is jelezhet egy esetleges problémára. Íme egy kis útmutató mire utalhat éppenséggel az észlelt tünet. Két fő csoportot különböztetünk meg. A színét és az állagát.

1. Először is a szín:

1.1.Fehér

A meglehetősen világos, szürkésfehér széklet akkor jelentkezhet, ha az epeváladék nem jut el a vastagbélbe. Ennek oka lehet betegség, vagy a szervezet hibás működése. Ettől függetlenül nem kell azonnal mentőért kiáltani. Ez lehet egyes élelmiszerektől, vagy savlekötő „túladagolástól”.

1.2.Zöld

A zöld széklet jelentheti azt, hogy a táplálék gyorsabban halad át a bélen mint kellene és ezért nem tudott „bebarnulni”. Ezt lehet egy hasmenéstől, minek következtében a táplálék továbbítási folyamat gyorsan megy végbe. Vélhetőleg, ami hasmenést vált ki, okozhatja azt, hogy zöld széklet keletkezzen.

1.3. Sárga

A sárga széklet oka lehet, a zsírok és a bilirubin lebontásának hiánya. Feszültség és idegesség okozhatja ezeket. Ekkor az étel gyorsabban halad végig az emésztőrendszeren, és nincs ideje, hogy a székletnek barna színt adó stercoblinná reakcióba lépjen.

1.4.Fekete

Ez vérzésre utalhat, melyet fekély vagy tumor okozhat, abban az esetben ha erős, kellemetlen szaggal társul. A vastagbél vagy a gyomor vérzésére utalhat. A fekete széklet viszont semmi rosszat nem jelent olyan esetben, ha vastartalmú táplálékkiegészítőt szedünk. Ilyenkor viszont nem bűzös, csak a színe változik.

1.5.Piros.

Ezt is válthatják ki egyes élelmiszerek, de ha nem ettél semmi olyat akkor lehetséges, hogy egy anális repedés vagy valami komolyabb van a háttérben. Ami utalhat az aranyérre, egy vastagbél gyulladásra, vagy akár a rákos daganatra is. Érdemes rá odafilgyeni.

2. Másodszor az alakja:

2.1. Apró kis golyók

Ez a fajta széklet arra utal, hogy kevés rostot vittél be a szervezetedbe. Megoldást lehet a rostban gazdag táplálkozás.

2.2. Az összefüggő golyós széklet.

Itt is fent áll a rost hiánya. Okozhatja antibiotikum szedése, a testmozgás hiánya. A megoldás a rostban gazdag táplálkozás és több testmozgás.

2.3. A normál széklet. Egybefüggő normál domborzatú. 

2.4. Puha, vékony és sima felületű.

 

Kerüljük a stresszt. Ajánlott a kiegyensúlyozott étrendet fenntartása.

2.4.Puha kis csomó szerű széklet.

Enyhe hasmenésre utal. Próbáljunk székletkeményítő ételek fogyasztásával javítani a helyzeten.

2.6. Enyhe hasmenés.

Túl sok a rostos élelmiszer. Ha tovább tart pár napnál forduljunk orvoshoz.

2.7. Erős hasmenés.

Ez lehet az ételmérgezéstől, a bakteriális fertőzéstől vagy a gyógyszer szedésének mellékhatása. Ha fájdalommal társul és / vagy nem múlik el pár napon belül forduljunk orvoshoz.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményedet.

Most Popular

Recent Comments