HomeInteresting11 tévhit ismert, nagy emberekről, amikben a mai napig hiszünk.

11 tévhit ismert, nagy emberekről, amikben a mai napig hiszünk.

Manapság a hírességek életét körülveszi a pletya és rengeteg ellentmondásos dolog. Ez a múltban sem volt másképp. Talán az irigység az oka mindennek. Rengeteg zseni van, akinek a tehetsége páratlan. Nagyon rosszindulatú dolog erre egy fekete fátylat borítani és mindenféle hazugsággal beszennyezni az emlékét. De sajnos ez ilyen.. és így is lesz.

Azért mi mutatunk nektek pár mítoszt ezekkel kapcsolatban, amivel nem árt tisztában lenni.

1. Mozart halála

1791. november 20. vasárnap. Mozartot magas láz gyötri, keze-lába megdagad, képtelen felkelni az ágyból. Kéri, hogy kedvenc kanáriját vigyék ki a szobából, mert nem bírja tovább hallgatni a trillázását. Két hétre rá kómába esik, és december 5-én meghal. Mindössze 35 évet élt. Még ki sem hűlt a teste, máris legendák keringtek arról, hogy nem természetes halállal halt meg, hanem megmérgezték. A legelterjedtebb teória szerint Antonio Salieri mérgezte meg a zsenit arzénnal, mert féltékeny volt isteni tehetségére.
A mérgezés legendáját a tudomány egyértelműen elvetette, hiszen betegségének lefolyásáról pontos leírások állnak rendelkezésünkre. Sokáig úgy vélték, reumás láz végzett Mozarttal, a ma legelfogadottabb elmélet szerint streptococcus-fertőzést kapott -valószínűleg  a szabadkőműves páholyban kapta el, akkoriban épp járvány volt Bécsben -, melynek következtében Schönlein-Henoch-purpura és veseelégtelenség lépett fel, végül pedig agyvérzés és tüdőgyulladás okozta a halálát.

2. Ő írta a Rekviem egy álomért című film legendás zenéjét?

Darren Aronofsky „Requiem for a Dream” című filmjének zenéjét Clint Mansell zeneszerző írta, és a „Kronos-quartet” adta elő. Tipikus emberi gondolkodás, hogy ha valaki egy klasszikust hall, akkor nehezen hiszi el, hogy egy kortársművész írhatta.

3. Hitler tehetségtelen művész volt

Sokan hiszik azt hogy Hitler művész akar lenni, de úgy érezte, hogy nem volt tehetsége. A fiatalember dühös lett, mindenkiből kiábrándult és szörnyű diktátor lett.
A fiatal Adolf vonzódott a művészetekhez. Bécsi évei alatt – amikor is a Művészeti Akadémiai vizsgájára készült – rajzolt, festett. Nagyjából háromezer képet készített, ebből körülbelül hétszáz maradt fenn. Amikor az első világháború toborzói megtalálták, magát festőként aposztrofálta. Az akadémia rektora szerint a fiúnak van érzéke hozzá, de még fejlődnie kell. Az, hogy miért nem festőként emlékszünk rá… az már inkább a kor és a történelem hatása.

4. Gogol-t élve eltemették

Valójában az író ténylegesen félt attól, hogy élve eltemetik. Másrészről, amikor a maradványait 1931-ben felfedték és a történészek kinyitották a koporsót meglepődtek, hogy a koponyája oldalra volt fordítva.

Ez a testhelyzet gyakori az exhumálás során. Vélhetőleg, amikor kiemelték a koporsót, akkor fordult el.

5. Leonardo találta fel a helikoptert

Leonardo egyik híres rajzáról úgy vélik, hogy az első helikopter tervei. Valójában ez a készülék nem arra szolgált, hogy megemelje az embert, hanem egy mechanizmus volt az utcai előadásokhoz. Az viszont tény, hogy ez a rajz ihlette Igor Sikorsky-t, a helikopter tényleges feltalálóját.

6. Bulgakov híres morfinista volt.

Valóban használt morfiumot, de a kínzó fájdalmaira. Való igaz, hogy 5 évig függőségben szenvedett, de a műveit csak ennek léküzdése után írta.

7. Alaszkát kártyán vesztették el.

Valójában II. Sándor unokája 1867-ben adta el, mert a földrész sorsa a háborúban bizonytalan volt, így nem akartak területet elveszteni. Inkább eladták. Az ottani földek eléggé veszteségesek voltak. Nem volt értelme megtartani.

8. Edgar Allan Poe őrült volt

Megmagyarázhatatlan körülmények között halt meg. Furcsa mód, nem volt rajta ruha… Eléggé lázadó életmódot élt és legfőbb irodalmi ellensége Rufus Wilmot Griswold szerkesztő és kritikus ezt mélyen bírálta. Halála után bemutatott egy levelezést az íróval, amiben őrültségét bizonyítja. 100 évvel később kiderült, hogy hamisítvány.

9. Napóleon-t megmérgezték

Arzént találtak a hajában miután meghalt. Egyből arra gondolt mindenki, hogy megmérgezték…de valójában akkoriban az arzént széles körben használták tapétázáshoz és az orvostudományokban. Napóleon valójában rákban halt meg.

10. Van Gogh skizofrén volt

Kezdetben biztosan nem. Mentális betegsége viszont volt. Epilepsziás pszichózis, mely az epilepszia egy nagyon ritka formája. Fokozott izgatottság és hallucinációk léphettek fel nála. A fülét nem emiatt vágta le. Nagyon mély depresszióban szenvedett és egy veszekedés miatti bűnbánat okán csonkította meg önmagát.

11. A Lumiere testvérek találták fel a kamerát

Ez az első olyan filmrészlet, amin emberek láthatók. Ezt nem a Lumiere testvérek csinálták, hanem Louis Leprens 1888-ban. Valójában ő találta fel az első filmkamerát és ő videózott először. Tény, hogy feltaláló rejtélyes körülmények között tűnt el. Senki nem tudja mi lett vele végül, így ezt a „művet” sem tudták soha publikálni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments