HomeInteresting11 alvási szokás a világból, amelyről neked is tudnod kell

11 alvási szokás a világból, amelyről neked is tudnod kell

Az alvás életünk fontos része, hiszen enélkül nem lennénk képesek helytállni a kemény hétköznapokban. Mindegy, hogy milyen munkánk van, mennyit utazunk vagy dolgozunk aludnunk kell, ha tetszik, ha nem. Az alváshiány rengeteg problémát okozhat a kimerültségtől a depresszióig. Amikor a világ egyik felén lefekszünk aludni, akkor a másikon felkelnek az emberek és dolgozni mennek, majd fordítva.

Az alvási szokások viszont, országonként merőben eltérőek lehetnek. Minden kultúra más és más és ez nemcsak a hagyományokban, a gasztronómiában mutatkozik meg, hanem abban is, mikor és hogyan térünk nyugovóra. Olyan különös szokásokkal is találkozhatunk, amelyeket korábban el sem tudtunk volna képzelni. Néhányat ezekből pedig, akár ki is próbálhatunk, hiszen, ha a külföldi országok lakosainak bejött, akkor nálunk is megér egy próbát.

Guatemala – Alvás aggódó babákkal

A guatemalai maja hagyomány szerint, ha aggódsz vagy szomorú vagy, akkor tegyél aggódó babákat a párnád alá. Ezáltal meg fogsz könnyebbülni, elmúlik minden aggodalmad, mert a babák elvesznek tőled mindent, ami nyomaszt.

Bali – Félj alvástól!

Indonéziában úgy tartják, ha félve alszanak el vagy stresszes állapotban kerülnek ágyba, akkor sokkal mélyebben alszanak, mint egyébként.

Japán – Nyilvános szundikálás

Köztudott, hogy a japán emberek akár napi 12-16 órát is dolgoznak, így előfordul, hogy napközben vagy munkába menet elszundítanak egy kicsit. Képesek elaludni az íróasztalnál, a metrón vagy tulajdonképpen bárhol, mivel olyan fáradtak, hogy nem zavarja őket a nagy zaj sem. A tudósok kimutatták, hogy a munka közbeni rövid szunyókálás jótékony hatással van a termelékenységre és növeli az éberséget is.

Mexikó – Pihenj függőágyban!

A mexikói embereknek szinte nincs is szükségük ágyra, mert azt vallják, hogy a szabadban vagy éppen a házban elhelyezett függőágyakban sokkal kényelmesebben tudnak pihenni vagy aludni.

Norvégia – A kisbabákat a szabadban altatják.

Norvégiában egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kisbabák szülői felügyelet nélkül alszanak a szabadban. A norvégok úgy vélik, hogy a friss levegő jót tesz gyermeküknek alvás közben, illetve erősíti immunrendszerüket. Mivel Norvégia a legbiztonságosabb országok egyike, a szülőknek aggodalomra nincs okuk, nyugodtan kint hagyhatják csemetéiket felügyelet nélkül is.

Spanyolország – Szieszta

“Ne zavarjanak, szieszta idő van!” A tipikus spanyol munkanap reggel 9-től 13: 30-ig tart, majd 16: 30-tól 20: 00-ig veszik fel újra a munkát. Első hallásra rendkívül furcsán hangzik egy megszakított nap, de a spanyol emberek számára ez teljesen természetes. Kora délután hazamennek, ebédelnek és alszanak. Az országban valószínűleg nincsenek fáradt kereskedők és egyéb dolgozók.

Egyesült Királyság – Alvás ruha nélkül

Az Egyesült Királyságban a megkérdezettek egyharmada alszik meztelenül. A tudósok szerint pedig, ez nagyon egészséges. Semmilyen ruhadarab nem szorít, nem gyűrődik alánk és bőrünk is szabadon lélegezhet.

Egyesült Államok – Alvás háziállatokkal

Ebben a kérdésben sok az ellentmondás, ugyanis egyesek szerint nem egészséges, mások pedig azt vallják, sokkal jobban alszanak, ha kedvencük is velük van. Nagy valószínűséggel soha nem leszünk egy véleményen, de egy valami teljesen biztos, mégpedig az, hogy Amerikában a háziállattartók több mint hetven százaléka megosztja ágyát szőrös barátaival.

Afganisztán – Többcélú hálószobák

A külön hálószobák fogalma Afganisztánban tulajdonképpen nem is létezik. A hálószoba náluk többféle célt szolgál. Az emberek nem ágyakban, hanem matracokon alszanak, amit este leterítenek, majd reggel az ágyneművel együtt összehajtva a szoba egyik falához helyezik. Így a tér szabaddá válik a nappali tevékenységekre.

Az együtt alvás hagyományai

A gyerekkel alvás témája is megosztja a nagyvilágot, hiszen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy beengedi-e gyermekét a szülői ágyba vagy sem. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban ez egyáltalán nem megszokott, de az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokban élők úgy vélik, hogy ennek is megvannak a maga előnyei, így előszeretettel gyakorolják is nap, mint nap.

A különböző országokban a gyerekek lefekvési ideje sem egyezik meg.

Gondolhatnánk, hogy a kisgyerekek a világ minden táján korán lefekszenek, de nagy tévedünk. Az igazság ettől nagyon messze áll. Mutatjuk, miért:

18:30 és 19:00 között : Hollandia

19 és 20 óra között : Új-Zéland, Ausztrália, Egyesült Királyság

20 és 21 óra között : Indonézia, Kanada, Fülöp-szigetek, Egyesült Államok, Thaiföld, Kína

21 és 22 óra között : Japán, Vietnam, Szingapúr, Malajzia

22 és 22:30 között : Dél-Korea, Tajvan, India, Hong Kong

Téged melyik szokás lepett meg a legjobban?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments