HomeInteresting10 hatékony módszer, amivel bűntudat nélkül mondhatod azt: "Nem"!

10 hatékony módszer, amivel bűntudat nélkül mondhatod azt: „Nem”!

Biztos ismerős az érzés, mikor a szüleid, munkatársaid, barátaid kérnek valamit tőled és mivel nem akarod őket megbántani, igent mondasz neki. Ez nem feltétlenül jó dolog, mert nem fejlődik ki benned az az érzés, hogy másoknak is nemet tudjál mondani. Sokan kihasználhatják ezt a lehetőséget, mert nincs merszed visszautasítani a dolgokat. Itt van azonban néhány tény, ami segít abban, hogy fejleszd ki azt a képességed, hogy azt tudd válaszolni: „Nem!”

Próbáld megérteni, miért mondja valaki azt, hogy nem.

Vannak olyan barátaid, akivel szívesen lennél együtt, ahelyett, hogy otthon gubbasztasz egyedül. De néha meg kell értened, hogy a barátaidnak vannak más elfoglaltságai is, mint, hogy veled menjenek kávézni. Légy megértő és ne erőszakoskodj.

Ne félj a munkatársaidnak más lehetőséget adni a segítségedre.

Vannak olyan helyzetek, mikor munkatársaink nem tudják egyedül elvégezni a rájuk bízott munkát, ezért megkérnek, hogy segítsünk nekik megoldani a feladatot. Persze elsőre igent mondunk, de amikor már a sokadik alkalommal jön oda hozzánk, célszerű más alternatívát választani a segítségnyújtásra. Mond neki nézze meg az előző munkát és az alapján készítse el.

Mutass együttérzést.

Ha nem tudsz valakinek segíteni, mondd el neki, hogy érted az álláspontját, érted, hogy nehéz helyzetben van, de most annyi teendőd van, hogy nem lenne bölcs dolog még egy dolgot a nyakadba venni. Ez segíteni fog abban, hogy jobban érezd magad, és mások is könnyebben veszik az elutasításod.

Nem lesz semmi probléma ha visszautasítod más kérését.

Ne aggódj, hogy az elutasításoddal megsértheted a másik illetőt, ettől még nem fog megromlani kettőtök viszonya. Azért mert most abban a pillanatban elutasítod, nem jelenti azt, hogy soha többet nem fogsz neki segíteni, csak épp más dolgod van. Természetesen légy udvarias és határozott az elutasítás pillanatában.

Magyarázd el az elutasítás okát.

Ha valaki valamilyen szívességre megkér, ne úgy utasítsd vissza, hogy nem magyarázod el az okát. Ha megérteted a másik féllel, miért nem akarod teljesíteni a kérését, hidd el, át fogja gondolni és a végén belátja, hogy igazad van.

Gyakorold az elutasítást.

Az elutasítást nyugodtan gyakorolhatod boltban, étteremben, de még az utcán is. Ha mondjuk a pincér megkérdez, hogy kérsz e desszertet, nyugodtan mond, hogy nem kérsz. Vagy ha pénzt kérnek tőled az utcán azt is visszautasíthatod.

Köszönd meg a lehetőséget.

Ha elutasítasz valakit, mindenképpen köszönd meg, hogy rád gondolt. Ezzel erősíted a kettőtök közt lévő köteléket és nem is annyira bántó, mintha csak szimplán rávágnád, hogy: „Nem!”

Tarts ki a döntéseid mellett.

Hiába vagytok legjobb barátok, barátnők, attól még nem ugyanaz a dolog érdekel benneteket. Ne erőltesd rá a másikra az akaratod. Mindig kérdezd meg milyen tervei vannak, mielőtt elmondanád neki a nagy ötletet.

A döntések, erősek maradjanak.

Főleg a gyerekeknél lehet ezt alkalmazni, mikor már serdülnek, és a saját kis dolgaikat szeretnék intézni. Mivel nem akarnak rossz színben feltűnni a barátaik előtt, ezért gyakran próbálkoznak a szülőknél, hogy tovább maradhassanak a barátokkal. Nem szabad teljesen elutasítónak lenni. Értesd meg vele, hogy ezt már sokszor megbeszéltétek, és ha majd idősebb lesz, tovább maradhat este.

Ne várj túl sokat a barátaidtól.

Ha háziállatod van, felelősséggel tartozol érte, még akkor is ha nyaralni mész. Vagy keress olyan szállást, ahova magaddal viheted, vagy vidd olyan helyre, ami pontosan ilyen célzattal lett kialakítva. Ne várd el a barátaidtól, hogy vigyázzanak a háziállataidra, ugyanezt fordítva, te sem várhatod el.

Most Popular

Recent Comments