HomeArtA világ 10 legrégebbi lelete amit ez idáig a tudósok feltártak.

A világ 10 legrégebbi lelete amit ez idáig a tudósok feltártak.

A Föld körülbelül 4 és fél milliárd éves, amin az emberiség  több, mint 200 000 éve él.Ez hagyott olyan örök nyomokat, amelyeket a tudósok világszerte felfedeznek. Találtak olyan  vintage ékszert amit 70 000 évesnek becsülnek. A díszes  karkötőt 2008-ban Szibériában találták. És a tudósok szerint még sok olyan ősi tárgy van, ami még felfedezésre vár.

1. Ősi napszemüveg.

A jelenlegi napszemüvegekre kicsit sem hasonlító tárgy valójában ugyan azt a célt szolgálta.A kis szemhéjak formatervezés például a napsugárzás elleni védelmére szolgált.Leginkább a téli hónapokban használták a napsugarak hóról visszaverődése ellen. Többnyire Kanadában a sarkvidéki régiókból élők használtak.

2. Svájci bicska elődje.

Ezt az eszközt a Földközi-tengerben találták a 90-es években. Bár akkoriban még nem volt rajta dugóhúzó és csavarhúzó, mint a mai darabokon. Csak az akkoriban szükségesnek vélt dolgokat rakták rá. Villa, kanál, kés, fogpiszkáló.

3. Protézis

3000 évvel ezelőtt készült az első lábujj amit egy múmián találtak. A protézis eszköz egy nőhöz tartozott, és valószínűleg Kr.e. 950 és 710 között élt. Ez a lábujj jelenleg a legrégebbi ilyen eszköz.

4. Őskori fogtömés.

A tudósok megállapították, hogy ez a fog egy 6500 évvel ezelőtt elhunyt személyé. Eleinte észre sem vették, hogy a fogat megmunkálták. Később egy újabb vizsgálat során fedezték fel a viaszt.  

5. A legrégebbi himnusz.

Szíriában fedezték fel, ahol Ugarit ősi városa állt.Érdekes tudni, hogy ez magában foglalja hogyan kell a zenést játszani. Agyagtáblára íródtak.  

6. Ma toalett őse.

Efezus török ​​városában van a mai modern kori WC-k elődje. Három hosszú pad szerűségek, padonként 12 lyukkal. Összesen 36. Ami leginkább a maihoz hasonlóvá teszi, hogy folyó vizet vezettek rajta keresztül, így tudták eltüntetni az ürüléket.   

7. Kő maszk.

Erről nem áll rendelkezésre elegendő információ, de a régészek szerint Kr.e. 7000-ből származhat. A pre-kerámiás neolitikus korszakban születhetett.

8. A cipő őse.

A legősibb papucs szerű bőrből készült lábbelit egy barlangban találták, Örményországban. A közel 5500 éves cipő birkabél külsővel és szalma belsővel készült. Valószínűleg női cipő volt.

9.5000 éves rágógumi.

Egy brit diák felfedezése egy darab nyírfa kéregkátrány, amely olyan 5000 éves lehet. A kőkorúak úgy vélték, hogy a nyírfa kátrány antiszeptikus tulajdonságokkal bír, és jó hatással van a fogakra és az ínyfertőzést is jól kezeli.

10. A 70 000 éves karkötő.

2008-ban az orosz régészek fedezték fel a világ legősibb ékszerét. Egy szibériai barlangban akadtak rá és úgy vélik, hogy a denizovai kultúra embereihez tartozik.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments