HomeInterestingVajon miért csinálja a Disney ugyanolyanra a hercegnők megjelenését? - Most lerántjuk...

Vajon miért csinálja a Disney ugyanolyanra a hercegnők megjelenését? – Most lerántjuk a leplet

Több generáció nőtt fel a Disney rajzfilmeket nézve. Sírtunk, mikor Mufasa édesapja és Bambi édesanyja meghalt; álmodtunk egy dalmatáról vagy egy cocker spánielről, amely úgy néz ki, mint Perdita vagy Susi. Rengetegszer hallgattunk csodálatos dalokat és imádtuk a Disney hercegnőket. Mindegyiknek meg volt a maga varázsa, ám az utóbbi időben valami történt. A közönségnek feltűnt, hogy a hősnők arca ugyanolyan, amivel elveszítették egyediségüket. A művészek még olyan mozgalmat is indítottak, ahol a hercegnők arcát valósághűbbé és változatosabbá tetették.

Sok néző úgy gondolja, hogy a Disney a főszereplőket túlságosan is hasonlóra rajzolták meg a legújabb rajzfilmekben.

Az “Aranyhaj és a nagy gubanc” valamint a “Jégvarázs” után kezdett feltűnni az embereknek, hogy valami nem stimmel a karakterekkel, ám amikor bemutatták a “Zootropolis – Állati nagy balhét” akkor vált egyértelművé a probléma.

A “Jégvarázsban” Elsanak, Annanak és édesanyjuknak egyformának kellett tűnniük, hiszen egy családból származtak. De a rajongóknak feltűnt, hogy Aranyhaj is nagyon hasonlít a lányokra, ezért azt feltételezték, hogy unokatestvérek. De amellett már nem tudtak szó nélkül elmenni, hogy a “Zootropolisban” szereplő Judy Hopsz olyan, mintha a lányok elvarázsolt rokona lenne. Az arcvonások, grimaszok, mimikák, és még a mozgások is hasonlóak voltak.

Ez a holisztikus hasonlóság a “Ralph lezúzza a netet” című mesefilmben tűnik fel, mikor Vanellope bekeveredik a Disney hercegnők öltözőjébe, és megpillantja őket. Ha megnézed vagy visszanézed a mesét, akkor te is látni fogod, hogy az összes lány arca megváltozott és teljesen elüt legelőször bemutatott megjelenésüktől. Ez leginkább Meridanal, Jázminnál, Mulannál és Pocahontasnál ütközik ki. Mulan és Pocahontas bőre például sokkal világosabb lett.

Korábban a hercegnők megjelenése egyértelműen különbözött egymástól, de most mindegyiknek babaarca van, ami a kerek fejben, nagy csillogó szemekben, kis orrban, hangsúlyos szempillákban és telt ajkakban mutatkozik meg.

Hogyan változtak a Disney hercegnők arca?

Kezdetben a hercegnők különböző megjelenésű lányok voltak, ezért voltak valósághűek. A “Hófehérke és a Hét törpe” (1937) valamint a “Hamupipőke” (1950) tökéletes példája annak, hogy lássák mennyire mások voltak.

A stúdió a 2000-es évekig kísérleteket folytatott az arcok és a testek formázásával. Akkoriban, ha csak egy fekete sziluettet mutatnak az embereknek, akkor is képesek megkülönböztetni Belle-t, Arieltől, Pocahontas-t jázmintól, Nani-t Lilotól. Tény, hogy a mesebeli szabványok megkövetelik, hogy a hercegnők bájos szépségek legyenek, de a stúdió általános stílusa minden mesefilmben egyértelműen látszik. Pontosan ez tette lehetővé, hogy a lányok különlegesek legyenek.

A 2000-es években azonban elkezdtek áttérni a számítógépes animációkra. A karakterek egyszerűbb arcokkal rendelkeztek, hogy a közönség ne találja őket félreérthetőnek, főleg ha közelről mutatják őket. Ám a stúdió úgy döntött, hogy továbbmegy, és megszabadul azoktól a tulajdonságoktól, melyek különlegessé tették a karaktereket. Most nem csak az arcuk néz ki egyformán, hanem alakjuk és mozgásuk is.

Miért változtatja meg a Disney a népszerű hősnőket?

Ennek több oka is lehet:

Először is, a „Disney Princesses” nagyon sikeres franchise. Ha a hősnők közötti különbség csak a frizuráikban és a ruháikban mutatkozik meg, azzal a gyártók sok pénzt takaríthatnak meg a tervezési munkák és a nyomtatás során. Ha az összes karakter ugyanúgy néz ki, akkor a Disney nyeresége növekszik.

Másodszor, ma a szülők sokkal több pénzt költenek gyermekeikre, mint korábban, ezért sokkal ésszerűbb, ha a stúdió a kisgyerekekre összpontosít. Ha kislányosabbá, babássá teszik a hercegnők arcvonásait, akkor az óvodáskorú lányok is könnyebben kezdenek el hozzájuk kötődni.

Ennek eredményeként a gyerekek pikk-pakk megszeretik őket és később szüleiktől Disney hercegnős babát, takarót, párnát és egyéb termékeket fognak kérni, sőt még az is előfordulhat, hogy megfűzik szüleiket, menjenek el Disneylandbe.

Így néz ki például Elsa smink nélkül. Ha nem lennénk tisztában azzal, hogy felnőtt, könnyedén összetéveszthetnénk egy gyerekkel.

Így nézne ki Kristoff, ha a női szabványok szerint ábrázolták volna.

Mire vezethet?

Az összes mesebeli hercegnő gyönyörű és a Disney rajzfilmekben eddig mindegyik különleges és könnyen felismerhető volt, ám most olyanok, mintha testvérek lennének, holott eltérő korúak és nemzetiségűek. A férfi karakterek és a gazemberek megjelenése viszont nagyon változatos.

Sajnos a következtetés nem igazán kellemes: A kislányok (mindenféle rossz szándék nélkül) azt az üzenetet kapják a mesék által, hogy csak és kizárólag a fiatal és csinos lányok érdemlik meg a boldogságot és a szeretetet. Azok, akik nem szépek, illetve idősebbek nem lehetnek boldogok. Ezzel szemben a férfiak úgy nézhetnek ki, ahogy csak akarnak, mert még a csúnya, púpos Quasimodo is megértést és gondoskodást kapott.

A gyönyörű lányok mind egyformák – bájos arcuk van, feltűnő sminkjük és tökéletes ruhájuk. Nem számít mi történik velük, mert a hercegnőnek tökéletesnek kell lenniük, még akkor is, ha egész éjjel sírtak, vagy a tengerbe estek, esetleg ellenséggel harcoltak… stb.

A mai világban a lányoknak nem szabad irreális elvárásokat támasztaniuk saját magukkal szemben. Szeretniük kell magukat és úgy elfogadni külső-belső adottságaikat, ahogy vannak. A fent említett megközelítés abszolút nem jó, sőt ártalmas is lehet. Pontosan ezért reméljük, hogy a rajzfilmek kedvelői nem próbálnak meg olyan dolgokat kihozni magukból, ami negatívan hat az életükre.

Te mit gondolsz?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments