HomeInterestingÚjabb szigorítás az abortuszellenes törvényben? - Kivizsgálják és büntetik, ha valaki szándékosan...

Újabb szigorítás az abortuszellenes törvényben? – Kivizsgálják és büntetik, ha valaki szándékosan vetélt el

Akadnak országok, ahol nagyon szigorúan kezelik az abortuszt, és csak nagyon nyomós okokkal engedélyezik a beavatkozást. Ha valaki engedély nélkül végezteti el a beavatkozást, azt komoly büntetéssel is sújthatják. Most viszont úgy néz ki, hogy újabb szigorításokat akarnak bevezetni az abortuszellenes törvényben. Ezzel azonban még jobban megkeserítik azon nők életét, akik nem kívánt módon estek teherbe vagy magzatuk nem megfelelő módon fejlődik.

1993-ban Lengyelországban kompromisszumot kötöttek az abortusz támogató és abortusz ellenes emberek, ezzel pedig lehetővé tették, hogy középen találkozzanak. Így ki lehetett őket békíteni egymással. Ám egyik évben az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a terhesség megszakítások szó szerint lehetetlenek lesznek. Ez a döntést nagy port kavart az egész országban.

2020. október 22-én a lengyel alkotmánybíróság kimondta, nem engedélyezi a terhesség megszakítást, ha a baba nagy eséllyel súlyos egészségkárosodással fog megszületni. Ezzel szinte teljesen ellehetetlenítették az abortuszt, ugyanis a megszakítások 98 százalékát a beteg magzatokra hivatkozva végezték el. A döntés hatályba lépése után az abortuszt csak bűncselekmény, vérfertőzés, az anya egészségét és életét fenyegető veszély esetén engedélyezik. Emiatt október 30-án mintegy 100 000 ember vonult ki Varsó utcáira tiltakozni az abortuszjogokról szóló döntés miatt.

A döntés akkor még nem lépett hatályba, mert azt írásba foglalva kell publikálni a jogi közlönyben. Ezt 2021. január 27-én meg is tették. Ennek ellenére tovább akarják szigorítani, a már alapjáraton is szigorú törvényt.

Marcelina Zawisza, aktívan küzd azok ellen, akik abortuszellenesek. Egyik Facebook bejegyzésében így fogalmazott:

„A Pro-Right to Life Alapítvány egy újabb abortuszellenes barbár törvénymódosító projektet készített. Úgy tűnik, már ezer aláírást szereztek, s hamarosan benyújtják az állampolgári bizottsághoz. Milyen jövőt tartogatnak így számunkra? A nőknek meg kell szülniük, azt a gyereket, aki bűncselekmény során fogant? Börtönbe kerülhetünk egy gyógyszerészeti abortusz vagy egy külföldön végzett eljárás miatt? Add tovább! Tudassuk mindenkivel, mire készülnek a vallási fanatikusok!”

Mindez azért történt, mert a püspökök és laikus katolikus csoportok szorgalmazták, hogy szigorúbb törvényt vezessenek be. A Law & Justice párt támogatja a hagyományos katolikus értékeket, de ezek megváltoztatása kérdéses volt. Előfordult, hogy Teréz anya szavaival próbáltak meg hatni a pártra, mely így hangzott:

„Ha elfogadjuk, hogy egy anya kionthatja a saját gyermeke életét, hogyan tudjuk azt mondani az embereknek, hogy ne ontsák ki egymás vérét?”

Ezzel azonban még nincs vége, mert a törvény a vetéléssel kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozik. Az ügyészségnek utána kell járnia egy vetélés esetén, hogy az véletlen történt-e, vagy szándékosan szüntették meg. Ha kiderülne, hogy szándékosan történt a dolog, akkor a nőket büntetéssel sújtanák.

Szerintetek jogos ez a törvény?

Most Popular

Recent Comments