HomeWorldSzerinted meddig tudnánk életben maradni a Naprendszer bolygóin? Rövidebb ideig, mint gondolnád...

Szerinted meddig tudnánk életben maradni a Naprendszer bolygóin? Rövidebb ideig, mint gondolnád…

Tegyük fel, hogy mi emberek megtanulunk speciális felszerelés nélkül lélegezni az űrben vagy a Naprendszerben található bolygókon. Vajon mennyi esélyünk lenne a túlélésre, ha például a Jupitert, a Marsot vagy a Merkúrt látogatnánk meg? Nos, ha szeretnél választ kapni erre a kérdésre, akkor nagyon jó helyen jársz, mert mi most pont ezeket az adatokat hoztuk el nektek. Elmondjuk, hogy egyes bolygók légköre milyen anyagokból állnak, milyen átlaghőmérsékletet lehet rajtuk mérni, illetve, milyen időjárási viszonyokkal kellene szembesülnünk a felszínén. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy nap napvilágot lát a könnyű és gördülékeny űrutazás, hiszen Elon Musk nagyon is rajta van a témán.

1, Merkúr

Ha meg akarod látogatni ezt a bolygót, akkor bizony időzítőt kell használnod annak érdekében, hogy elkerüld a kellemetlenségeket. A Merkúron nagyon instabil hőmérsékletek uralkodnak, ugyanis “napközben” elérheti a 426 ºC-ot, “éjjel” pedig a -178 ºC-ot. Mivel a Merkúr nagyon lassan forog, ezért azt a túléléshez el kell csípni azt a pillanatot, amikor a nappali hőmérséklet éjszakaira változik.

Egyébként összesen 90 másodpercig tudnál a bolygón életben maradni.

2, Vénusz

Nos, ha terveztél utazást a Vénuszra, akkor sajnos el kell szomorítanunk, ugyanis csupán egyetlen másodpercig élvezheted a látványt. Mondjuk az “élvez” szó egy kicsit szarkasztikus, mivel nagyon nehéz megmondani, hogy mit is látnál abban az egyetlen másodpercben, mielőtt elhunysz. A bolygó légköre egyébként 98%-ban szén-dioxid és a nyomás 90-szer nagyobb, mint a Földön. Jó vastag felhők borítják az egészet, amiből eső helyett kénsav esik. Ezen kívül az átlaghőmérséklet nagyjából 426 ºC.

3, Mars

Annak ellenére, hogy felröppent már a hír, hogy benépesítenék a Marsot, a bolygón valójában körülbelül 80 másodpercet lehet eltölteni. Levegője 95%-ban szén-dioxidot tartalmaz, emellett pedig hideg is van, az átlaghőmérséklet eléri a -62 ºC.

4, Jupiter

A Naprendszer legnagyobb bolygóján mindössze egy másodpercig bírnád ki, abban az egy másodpercben viszont nem lenne könyörületes. A Jupiteren óriási szélviharok, hurrikánok és viharok tombolnak, amivel az emberi test képtelen lenne megbirkózni. A bolygón olyan gázok vannak, melyek java része hélium és hidrogén, emellett pedig olyan ammónia-hókristályok képződnek, amivel szintén lehetetlen felvenni a versenyt.

5, Szaturnusz

Egy újabb űróriás, amin kevesebb, mint egy másodpercig tudnál életben maradni. A gázfelhőket leszámítva a Szaturnuszon olyan viharok és erős szelek vannak, mely elérhetik az 1800 km / h sebességet. A Szaturnusz olyan erőteljes tornádókat hoz létre, aminek közelében még a legszívósabb állatnak sem lenne esélye pislogni egyet, mielőtt kozmikus porrá válna.

6, Uránusz

Ezt a bolygót víz, ammónia és metán forró keveréke borítja. Gyakorlatilag képtelenség megmondani, hogy mennyi ideig lehetne életben maradni rajta, ugyanis még leszállás előtt feloldódna minden levegőjének keverékében. Ebből kifolyólag azt lehet mondani, hogy sem esély sem idő nincs a túlélésre. Mivel az Uránuszon nincs kemény felület, ezért leszállni sem igazán lehetne rajta.

7, Neptunusz.

Kevesebb, mint egy másodpercig tudnál életben maradni ezen a bolygón. Az ott tomboló szörnyűséges körülmények azonnal elpusztítanak mindent anélkül, hogy bármihez hozzá kellene érnie. A Neptunuszon lévő erőteljes szél olykor gyorsabb, mint a hangsebesség.

Ha a tudósok megtalálnák a módszert arra, hogy a Naprendszer bármelyik bolygójára elutazzanak és feltárják az érdekesebbnél-érdekesebb tényeket, vajon melyikkel kezdenék? Nincs kizárva, hogy egy nap ez megtörténhet, mert évtizedeken keresztül még a Mars felépítése sem volt ismert, erre most lehetőséget látnak arra, hogy a jövő generációi ott fognak élni. Ebből kifolyólag nem szabad azt mondanunk, hogy ezek lehetetlen küldetésnek számítanak.

Te melyik bolygót néznéd meg, ha lenne rá lehetőséged?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments