HomeInterestingSzakemberek elárulták, melyek a legjobb helyek egy moziban

Szakemberek elárulták, melyek a legjobb helyek egy moziban

Rengeteg ember szeret moziba járni és sokaknak vannak állandó helyeik, ahova jegyet vesznek. Van, aki legutolsó sor szélső ülésein szereti nézni a filmeket, mások a terem közepén lévő ülésekre próbálnak jegyet foglalni. Vajon ez tudatos döntés, vagy csak úgy gondolják ott lehet a legjobb mind a hangzás, mind a kép, mind a 3D-s effektusok elkapása…stb. Annak érdekében, hogy kiderüljön hol vannak a legjobb helyek a moziban elkészítettük ezt a cikket, melybe filmkritikusok, mérnökök, orvosok és egyéb szakterületen dolgozó emberek mondják el a véleményüket.

1, A mozi hangmérnöke szerint itt van a legjobb hangzás:

A legjobb hangzás érdekében a sorok kellős közepére kell ülni, kb. 2/3 távolságra a mozivászontól. Steve Martz technológiai igazgató szerint ott éri a nézőt a legjobb hangzás, ugyanis tökéletes távolságba vannak a hangszóróktól.

A tökéletes hely kiválasztásához, oszd fel a helyiséget vízszintes irányban három részre és próbáld azt a helyet keresni, ami középen van.

2, Orvosok szerint egészség szempontjából ezek a legbiztonságosabb helyek:

Ha túl közel ülsz a vászonhoz, a nyakad egy idő után elkezdhetsz fájni a helytelen testtartás miatt. Akkor jó, ha a fej iránya nem haladja meg a 35 fokot. Szemorvosok szerint nincs sok különbség az első és az utolsó sor között, viszont annak érdekében, hogy ne sértsd meg a gerincet, a nézőtér első sorát célszerű elkerülni.

3, A TV és filmiparban dolgozó mérnökök szerint innen a legjobb nézni a filmet:

Azokon a helyeken, ahol a vízszintes látószög 36 fok, ott a legjobb a kép és a hang. Ott lehet a legjobban belefeledkezni a filmbe. Ezt úgy lehet megállapítani, ha képzeletben a vászon két szélétől indulva húzol egyenest a terem hátuljáig. Ahol eléri a 36 fokot az a legjobb hely.

4, A filmkritikusok szerint ezek a legjobb helyek:

Sokan nem kedvelik a termek oldalsó üléseit, de ha el akarsz merülni a filmben anélkül, hogy zavaró beszélgetéseket vagy csókcsatákat kellene hallgatnod, az a legjobb választás. Ezeken a helyeken könnyebb elkerülni a suttogást, az elektronikai eszközök fényeit, a pattogatott kukorica rágásának hangját és az egyéb tevékenységeket, amik fel tudnak bosszantani egy moziban.

Másodszor kényelmesebb helyek és sokkal gyorsabban ki lehet jutni onnan a WC-re, vagy folyosóra, ha sürgős hívást kapsz.

Ezek a helyek nemcsak az introvertált embereknek és filmrendezőknek alkalmasak, hanem a magas emberek számára is, akiktől a kisebbek középen nem látnák olyan jól a filmeket.

5, A sztereoszkópikus filmkészítők szerint itt láthatók a leglátványosabb 3D-s effektek:

A háromdimenziós grafikák maximális élvezete érdekében a szakértők azt javasolják, hogy a jegyeket érdemes a 6. sor közepére foglalni, ami nagyjából a terem közepét jelenti. Ha túl közel ülsz folyamatosan el kell fordítanod a fejed, hogy megpróbáld elkapni az összes speciális effektust. Néhány 3D-s effekt pedig olyan lesz, mintha a hátad mögött lenne. Az utolsó sorba foglalni szintén nem a legjobb ötlet, ugyanis ha túl távol vagy a vászontól, akkor csak az effektusok egy részét fogod látni.

6, A filmkészítők szerint itt a legjobb a képernyő fényereje:

A legtöbb moziban olyan vásznak vannak, melyek egy adott irányba tükrözik vissza a fényeket. Ha az első sorok széleire foglalsz jegyet akkor a vászon egyik fele sötétebb lesz, mint a másik. Ennek elkerülése érdekében a filmtechnikusok azt tanácsolják, hogy központi helyre érdemes jegyet venni, mert így a fényerő egyenletesen fog megoszlani.

Te hova szoktál ülni a moziban? Tudtál ezekről az érdekességekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments