HomeInterestingPalkovics László szerint, Magyarországon nincs diplomás munkanélküliség.

Palkovics László szerint, Magyarországon nincs diplomás munkanélküliség.

A Magyar Nemzetnek interjút adott Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter. Első körben arról szólt néhány szót, hogy a kormány céljai között szerepel, hogy a Magyarországon élő fiatalok versenyképesebb egyetemeken szerezhessék meg azt a szükséges tudást, mely elengedhetetlen a munkaerőpiac világában. Így stabilabb lábakon tudnak majd állni ebben a szekcióban.

A miniszter azt is hozzátette, hogy:

“Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, és még a németeket is megelőzzük ezzel a teljesítménnyel. Úgy tűnik tehát, hogy mi a jelenlegi aránnyal megfelelően tudjuk működtetni a gazdaságunkat.”

A miniszter azt már nem tette hozzá, hogy ezt ő úgy érti-e, hogy Magyarországon minden diplomás embernek van munkája és dolgozik.

Nyilván a friss diplomás hallgatók próbálnak abban a szakirányban elhelyezkedni, amit éveken át tanultak, ám nem mindenkinek sikerül elérnie amit szeretne. Ennek oka lehet, hogy a munkáltatók leginkább olyan emberekkel szeretik elvégeztetni a munkát, akik már több éves tapasztalattal rendelkeznek, de egy egyetemről kijött hallgató nem igazán mondható tapasztalt munakerőnek. Így a legtöbb diplomás nem is abban dolgozik, amilyen papírt megszerzett az egyetemen, főiskolán.

Leginkább úgy lehetne ezt a problémát orvosolni, ha minden hallgató gyakornoki programban venne részt, ám ehhez már az szükséges, hogy a munkahelyek és a cégek efféle lehetőségeket biztosítsanak. Ezek a programok arra is jók, hogy a munkáltatók felmérjék a hozzájuk került hallgatók képességeit, mert ha a programban való teljesítményével elégedettek, akkor nagyobb eséllyel alkalmazzák őket akkor, ha elvégzik a sulit.

Azon tárcavezető, aki a felsőoktatás finanszírozásáért felelős közölte, hogy most az állam 660 milliárd forinttal költ többet az oktatásra, mint 2010-ben.

A miniszter úgy fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémiát érintő botránnyal kapcsolatban, hogy:

“A problémát azok gerjesztették, akik ebben a közegben még korábban pozíciókat szereztek.”

Hozzátette, az MTA-tól elvett akadémiai kutatóhálózat kapcsán, hogy a magyar állami hozzájárulás 32 milliárd forinttal emelkedik a 2020-as költségvetésben. Reméli, hogy ez a fajta növekedés a jövőben is folytatódni fog, mivel terveik szerint több pénzt fordítanak majd az innovációkra és a kutatásra 2021-2022-ben.

A minisztert arról is kérdezték, hogy mit lehetne tenni a kutatók álláshalmozása ellen. Palkovics László szerint egyetlen kutatónak nagyjából 2,5 állami munkahely jut, ám próbálnak megegyezni és mindenki számára elfogadható alternatívát találni. Tavasszal napvilágot látott egy olyan információ miszerint a miniszter éveken át 800.000 forintos fizetést vett fel az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől úgy, hogy 2014 óta semmilyen közleményt nem jelent meg tőle.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments