HomeInterestingOrbán szerint, ha nem lesz új mutáns vírus, akkor csak pár hetet...

Orbán szerint, ha nem lesz új mutáns vírus, akkor csak pár hetet kell kibírni

Orbán Viktor meghívást kapott a Kossuth Rádióba, ahol a jelenlegi helyzetről beszélt. Mesélt többek között a vakcinákról, a beoltottságról, a várható nyitásról és a többi. A miniszterelnök szerint, már csak pár hetet kell kibírni, legalábbis abban az esetben, ha az új mutáns vírusok nem borítanak fel mindent. Kitért izraeli utazására is és, hogy milyen megállapodást kötött.

Megosztotta a hallgatókkal a legfrissebb adatokat is. Hétvégén sikerült 63.000 embert beoltani és úgy látja ez a fajta tempó addig tartható, míg az emberekben van oltási hajlandóság, van elegendő egészségügyi szakember és vakcina. Az adatok azonban arra engedtek következtetni, hogy a nyugati vakcinákból nincs elegendő ezért rendeltek mellé keletit. Ezek normál ütemben érkeznek hazánkba.

Adatai szerint három millió fölé emelkedett azoknak az embereknek a száma, akik oltásra regisztráltak. Mivel nagyon sokan 60 év felett vannak, így el kellett dönteniük, hogy kiket oltanak be előbb. A korábban regisztrált embereket, akik bőven 60 év alatt vannak, vagy az újonnan regisztrált 60 év körülieket. Alapos mérlegelés után a utóbbi tábort választották és őket kezdik előbb beoltani.

Orbán arról is beszámolt, hogy konzultálni fog a kórházak igazgatóival, mivel az előttünk álló hetek lesznek a legkritikusabbak minden téren. Ez különösen érinti a kórházak szabad kapacitását is.

Arra is kitért, hogy közös izraeli-magyar vakcinagyár épül majd Izraelben.

Előreláthatóan nem lesz arra szükség, hogy külföldi országoktól kérjünk segítséget, mivel adatok szerint hazánkban van a legtöbb lélegeztetőgép és szabad kórházi ágy. Miután mozgósították az orvosi egyetemek végzős hallgatóit, így még jobb a helyzet.

Az interjú során kitért azokra a kacsa hírekre, miszerint a beérkező vakcinákat ne használják fel.

Két dolog miatt lehetnek raktáron a vakcinák:

– mert 1-2 napon belül fel lesznek használva;
– mert ez a párja annak az oltásnak, amiből az elsőt már megkapták az emberek.

Nemcsak a kétdózisú, hanem az egydózisú vakcinákból is rendelt Magyarország, ám azok még nem érkeztek be. Mint kiderült, a miniszterelnök sem kapta meg a második adag vakcináját, aminek vélhetően az az oka, hogy nem telt el között annyi nap.

Elmondta, hogy az Európai Unió az egyik legfertőzöttebb kontinens a világon, s az elhunytak 20%-a is eu állampolgár. Szerinte az Európai Unió hibázott a vakcinabeszerzést illetően, ezért mindenképpen szükség van arra, hogy máshonnan szerezzenek vakcinákat. Sajnos még az a terv sem valósult meg, hogy lakosságarányosan legyenek elosztva az oltóanyagok.

Hazánk azért vállalta nyíltan a vakcinaszerződéseket, mert sehol nem volt kikötve titoktartási kötelezettség. Ezzel szemben az Unióban olyan szerződéseket írtak alá, melyben már volt olyan kritérium.

„Lehetett tudni, hogy a gyógyszergyárak versenyezni fognak egymással” – mondta Orbán, aki szerint a nyíltsággal több vitás kérdést is el lehetett volna rendezni.

A miniszterelnök azt az infót is közzétette, miszerint hazánk drága pénzért jutott hozzá a keleti vakcinákhoz, viszont akkor is így járt volna el, ha azok még többe kerültek volna, mivel emberi életeket lehet általuk megmenteni.

„Ha több pénzt kellett volna fizetni értük, habozás nélkül megtettem volna.”

Orbán megjegyezte, hogy nagyon jól állunk mind maszk, mind lélegeztetőgépek terén, ami viszont bánatot okoz neki, hogy nincs saját vakcinagyárunk. Annyit sikerült elérnie, hogy magyar tudósokkal karöltve rajta vannak a magyar vakcina fejlesztésén, ám ez még csak az állatkísérleteknél tart.

Orbán arról mesélt, hogy az izraeli látogatása során sikerült megállapodnia egy izrael-magyar vakcinagyár építéséről.

„Lesz Izraelben egy olyan gyár, ahol hazánk vakcinákat fog készíteni és exportálni.”

„Sajnálatos módon még nem lehet egyértelműen megmondani, mikor lehet újranyitni, de ha erre valaki mégis választ ad, az adja meg a jövőheti lottószámokat is.”

Az első és legfontosabb kérdés, hogy a vakcinák a mutáns variánsokkal szemben is megvédenek-e bennünket, mert ha igen, akkor ki tudunk nyitni, ha nem akkor viszont nem. Utóbbi esetben új forgatókönyvet és stratégiát kell kidolgozni. Hozzátette, hogy a Magyarországon lévő vakcinák közül mindegyik megvéd az ismert mutáns variánsoktól.

Átoltottság tekintetében bent vagyunk a top 3-ban – mondta a rádióban. Ha ez így megy, akkor már nem sokat kell kibírni a nyitásig. Ha viszont új mutáns jelenik meg, akkor további intézkedésekre van szükség.

Most Popular

Recent Comments