HomePeopleNeked milyen színű a vizeleted? Ezt árulja el az egészségedről

Neked milyen színű a vizeleted? Ezt árulja el az egészségedről

A vizelés egy természetes folyamat, amit mindenki minden egyes nap többször végez el. De mi is pontosan a vizelet? Ez a szervezetből kiválasztott felesleges elektrolitok és anyagcseretermékek folyékony elegye. Mivel mindenki csinálja ezért látják is, hogy néz ki, milyen színe van. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy mit jelent és milyen betegségekre hívja fel a figyelmet a vizelet színe. Mai cikkünkben ezt fogjuk nektek kifejteni.

A vizelet színe sok információt adhat az egészségi állapotról. Naponta átlagosan egy-két liter vizelet távozik a szervezetünkből, mely három-nyolc WC-látogatás alkalmával ürül ki. Természetesen ez függ attól is, hogy mennyi folyadékot fogyaszt a nap folyamán. Időnként jó dolog megnézni a vizeletet és megállapítani, hogy milyen színű. A vesék és a húgyutak kiszűrik a vér összes toxinját. Színe, mennyisége és összetétele sokat mondhat az egészségéről.

Nos nézzük mit jelentenek a színek!

Az egészséges vizelet általában tiszta és halványsárga színű. Ennek oka egy urokrómnak nevezett vegyi anyag, amit a test folyamatosan termel.

Ha a te vizeleted színe más akkor tudd meg mit jelent.

1, Sárga

Ha a vizelet nagyon világos színű, az azt jelentheti, hogy túl sok vizet ittál. Ilyenkor a vizelet gyakorlatilag színtelen, de nincs ok az aggodalomra. Tény, hogy a diabéteszes vagy vesebeteg embereknek is lehet ilyen színű a vizelete. Ezt mindenképp tartsd észbe főleg akkor, ha amúgy tudod, hogy nagyon keveset iszol. Ebben az esetben vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal.

2, Sötét sárga színű

Ez akkor fordulhat elő, ha túl kevés folyadékot iszol, vagy túl sokat izzadsz. A reggeli vizelet gyakran sötét sárga, mert az éjszaka folyamén nem viszel be a szervezetedbe vizet. Figyelj arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyál.

3, Zavaros

A vizelet olykor-olykor zavaros lehet. Ennek több oka is lehet, például: hólyagfertőzés vagy egy ritka betegség, melynek neve glomerulonephritis. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a vizeleted zavaros, célszerű orvoshoz fordulni.

4, Zöldes árnyalatú

Ennek is több oka lehet. Például olyan ételt ettél, melyben zöld színanyag volt, de különböző gyógyszerek is okozhatják a furcsa színt. Ha nem szedsz semmilyen gyógyszert. vagy fogalmad sincs mi okozhatja ezt, akkor érdemes orvoshoz menni és utánajárni a dolognak.

5, Vörös

A vörös vizeletet a répafogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek szedése is okozhatja, de nincs kizárva, hogy vér van benne. Utóbbi húgyúti vagy hólyagfertőzés esetén is előfordulhat, de akár komolyabb problémát is takarhat például belső traumát, veseproblémát vagy rákot. Ha ilyennek látod a vizeleted, menj orvoshoz.

6, Barna

A barna vizelet máj- vagy epehólyagproblémákra utalhat. Annak a jele is lehet, hogy az epevezeték eltömődött és hólyag fertőzés jelentkezett. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Nektek milyen színű?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments