HomeInterestingNeked gyakran felpuffad a hasad, ha igen vigyázz mert komoly egészségügyi problémára...

Neked gyakran felpuffad a hasad, ha igen vigyázz mert komoly egészségügyi problémára figyelmeztethet

A világ népességének 10-30%-a szenved puffadásos problémáktól. Ezt több minden is előidézheti, úgymint emésztési zavarok, menstruáció, székrekedés, ételallergia és a többi. Ha azonban krónikussá válik az viszont nagyobb bajra engedhet következtetni. A mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy elhozunk nektek néhány egészségügyi problémát, amit a haspuffadás jelezhet.

1, Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés miatt gyakran érezheted, hogy ki kell menned a mosdóba. Időnként, amint kitetted a lábad a fürdőből újra érezheted, hogy ürítened kell. Ilyenkor nyomás, puffadás alakulhat ki a hasban, amit láz, hidegrázás, hányinger és hányás kísérhet.

A puffadás egyébként súlyos vesefertőzést is okozhat.

2, Májbetegség

A májbetegséget szeszes ital fogyasztás, hepatitis C vagy a rák is okozhat, ami folyadék felhalmozódásához és puffadáshoz vezethet. Ha a puffadást májprobléma okozza, akkor fokozott fáradtság lesz úrrá rajtad, sőt sárgaság is kialakulhat. Ebben az esetben azonnal kapcsolatba kell lépnie egy orvossal.

3, Gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség (IBD) olyan állapot, amely elsősorban a vastagbélben és a vékonybélben található. Ez hasmenést, hasi fájdalmat és még puffadást is okozhat.

Kutatások kimutatták, hogy a Crohn-betegségben szenvedő emberek hajlamosak a laktóz-intoleranciára. A laktóz intolerancia gázképződést idézhet elő, melyet haspuffadás kísér.

4, Rák

A has területén számos szerv található, mint például hasnyálmirigy, gyomor, vastagbél, méh és petefészek. Ha a rák ezen szervek egyikében fejlődik ki, akkor megmagyarázhatatlan puffadáshoz vezethet. Ezért ha tartós puffadást vagy a has hirtelen növekedését észleled, az a rák jele is lehet.

5, Mentális egészség

Ha egy személy krónikus stresszben szenved, akkor a stresszhormonok név szerint kortizolok szintje megemelkedik Ilyen helyzetben az emésztőhormonok nem termelődnek rendesen, ami emésztési zavarokhoz vezethet sőt puffadást okozhat.

Hasznosnak találtad a cikket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments