HomeInterestingMiért veszélyes nyomkodni a pattanásokat? - Most eláruljuk

Miért veszélyes nyomkodni a pattanásokat? – Most eláruljuk

Egy szakszerűtlenül, házilag kinyomott pattanás akár gennyes gyulladást vagy akár súlyos szövődményeket is okozhat. A szakember az úgynevezett veszély háromszögre és a szakszerű kezelés jelentőségére hívják fel a figyelmet.

Kevesen tudjuk, de az arcunkon létezik egy úgynevezett veszély háromszög, amely a szem alatti, az orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti területet foglalja magába, tehát az arc felső felét. Testünknek ez a területe gazdag nyirok-és érhálózatokban, amelyek az agy felé futnak. Amennyiben ezen a területen rosszul és szakszerűtlenül nyomunk ki egy pattanást, akkor kialakulhat egy diffúz, mély és szétterülő, gyulladásos-ödémás, tályogszerű képződmény. Adott esetben az öt centimétert is elérheti ennek a gennyel teli tasaknak az átmérője.

Veszélyes szövődmények

A fertőzött faggyú bekerülhet a nyirokerekbe, ahonnan pedig a fertőzés könnyen továbbterjedhet. Ritka, de rendkívül súlyos szövődmény lehet akár az agyhártyagyulladás, melynek tünetei a hőemelkedés, láz, görcskészség, rossz közérzet, fáradtság és fokozódó fejfájás. Már az első jeleknél orvoshoz kell fordulni, ugyanis a pattanás kinyomása után akár 4-5 nap is eltelhet a gyulladás kialakulásáig. Az orvosi ellátás mellett pedig nagyon fontos a fizikai kímélet, a pihenés és a fehérjeszegény diéta.

Szakszerű tisztítás

Shocked woman squeezing pimple in bathroom

Számos kellemetlen következménytől megszabadulhatunk meg, ha szakemberre bízzuk a pattanások kezelését. A rosszul kinyomott aknék helyén a bőr hegesedhet és maradványtünetekkel gyógyulhat. Az utólagos eltüntetés pedig közel sem olyan egyszerű, valamint a halványítás is hosszú időbe telhet. Tehát, egyrészt a fertőző betegségek, másrészt a nem esztétikus végeredmény miatt sem érdemes otthon nekiesni a pattanásoknak.

A kozmetikában a fertőtlenítés számos formája elérhető, mint például a mély fertőtlenítő hatású ózon- vagy plazmakezelés, valamint olyan speciális kezelések, amelyek megfelelően előkészítik még a súlyosan pattanásos bőrt is a szakszerű kezelésre. A tág pórusú és zsírosodásra hajlamos, idősebb bőr állapotán ugyanúgy lehet javítani, mint a tinédzserkori pattanásokon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments