HomeInterestingMiért furcsa szagú a vizeletünk? Ezek a dolgok állhatnak a háttérben!

Miért furcsa szagú a vizeletünk? Ezek a dolgok állhatnak a háttérben!

Nincs olyan ember, akivel ne fordult volna elő, hogy felvont szemöldökkel szaglászott a mosdóban, miután megütötte orrát a wc-csésze felől érkező, a normálishoz cseppet sem hasonlító vizelet-szag.
Bár ‘illatának’ változását befolyásolhatja különböző ételek fogyasztása is, nem árt utánajárnunk, hogy mivel is állunk szemben, hiszen a vizelet szagának megváltozása egészségügyi probléma jelenlétét is előrevetítheti.

A kutakodás megkezdéséhez fontos leszögezni, hogy célszerű nem a reggeli vizeletet vizsgálat alá vennünk, hiszen az koncentráltabb, ebből következően természetesen illata is erősebb.
Problémát az az eset jelezhet, amikor a napközbeni vizeletünk is furcsa szaggal van megáldva és ez az állapot több napon keresztül is fennáll.

Szúrós/ ammóniához hasonlító szag – bakteriális húgyúti fertőzés

A vizelet szúrós szagát okozhatja a túlzott só-, kávé- és hagymafogyasztás, valamint a csekély mennyiségű vízfogyasztás, ám a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele után a fent soroltak okozta ‘szag-gondok’ gyorsan megszűnnek!

Tartósan fennálló probléma esetén azonban nem árt gyanakvóbbá válnunk, hiszen a háttérben meghúzódhat a bakteriális húgyúti fertőzés is, mint kiváltó ok. A szúrós szagot ugyanis okozhatják fertőzés miatt megjelenő baktériumok, melyek hatására karbamidbomlás következik be. Ennek a biológiai folyamatnak a mellékterméke a meglehetősen furcsa, ecethez hasonló illattal megáldott gáz, az ammónia.

A bakteriális fertőzés jelenlétére több tünet is rávilágíthat, úgy mint a zavaros vizeletet, az ürítés közbeni fájdalmas, csípő érzés és szokatlanul gyakori vizelési inger.

Édes, gyümölcsös szag – a cukorbetegség markere

A kettes típusú cukorbetegség egyik legjelentősebb tüneteként szokták emlegetni az édeskés/gyümölcsös szagú vizelet.

Kevesen tudják, de amíg nem jelentek meg a cukorbetegség megállapításhoz szükséges tesztek, az orvosok a vizelet megillatolásával, olykor annak megízlelésével(!) állapították meg a cukorbetegség jelenlétét.
A cukorbetegek veséje képtelen a véráramban található, túl nagy mennyiségű glükózzal megküzdeni, így az a vizelettel együtt távozik a testből, ami meglehetősen édes illattal látja el azt.

Dohos/állott szag – májelégtelenség

A máj lassú lefolyású károsodását is jelezheti vizeletünk szagának megváltozása.
A méregtelenítés legfontosabb szerveként aposztrofált máj lelassult/csökkent működése ugyanis a méreganyagok felhalmozódásához vezet a testben.

Májelégtelenség esetén a bilirubint a szervezet nem a széklet megszínezésére használja, hanem az a vizeletbe kerül, így az a normális halványsárga szín helyett sokkal sötétebb lesz, az illata pedig dohossá válik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments