HomeInterestingMiért csókolózunk csukott szemmel? Íme az 4 alapvető oka

Miért csókolózunk csukott szemmel? Íme az 4 alapvető oka

Felmérések szerint a világ eddigi leghosszabb csókja, 58 óra, 35 perc és 58 másodpercen át tartott. Az máig rejtély, hogyan sikerült a párnak ennyi időn át csókolózni, de az tény, hogy saját és egyedi rekordot állítottak vele. Ha már a csókolózásnál tartunk, akkor elgondolkodtatok már valaha azon, hogy miért is csukják be az embere a szemüket, miközben vad nyelvcsatákba kezdenek? Ha belegondolsz ez egy teljesen automatizált reakció mikor valaki, jobb esetben a tulajdon párjuk az ajkai felé veszik az irányt. De, hogy pontosan mi áll annak hátterében, hogy a szervezet, az agy így aktivizálódik csókolózás során, a mai cikkünkből kiderül.

1, Segít az agynak jobban összpontosítani

Pszichológusok és más szakemberek elmondása szerint, ha szemünk több mindent lát és érzékel csókolózás közben, akkor sokkal nehezebb az agynak összpontosítani, rákoncentrálni. Ha agyunk elkezdi felfogni a körülötte lévő dolgokat, helyzeteket, az érzékelés képessége romlani kezd. Ennek az az oka, hogy a szemek sokkal több munkát végeznek, ezt pedig csak úgy lehet megszüntetni, ha becsukod azokat.

2, Ezáltal többet lehet érezni az érintésből

Mint, ahogy az előbb is említettük, a szem becsukásával csökken a zavaró tényezők feldolgozása, ez pedig lehetővé teszi, hogy magát a csókot jobban megéljék, átéljék. Így sokkal jobban rá lehet koncentrálni, ami még jobbá és érzékibbé teszi a csókot. A szem becsukásával egyébként a többi érzékszerv érzékelése kiélesedik, ami még tovább fokozza a hatást.

3, Kevesebb az esély a “sérülés” kialakulására

A csókolózás az egyik legszemélyesebb, legintimebb, legmeghittebb tevékenység, mely során mindkét fél sebezhetőbbé válik. Annak érdekében, hogy semmilyen kínos pillanatot ne érezzenek a csókolózás alatt, automatikusan becsukják a szemüket, így magáé a csókolózásé a főszerep.

4, Segít elkerülni a „hátborzongató” pillanatot

Tény és való, hogy a szemkontaktus fenntartása még jobban el tudja mélyíteni két ember között az érzelmeket, ám ezt csókolózás során nem igen lehet kivitelezni, mert nagyon rossz érzést generál a felekben. Tudományos bizonyítékok vannak rá, hogy a nyitott szemmel való csókolózás túlterheli az agyat és megakadályozza, hogy az érzelmek felszínre törjenek. Így gyakorlatilag a kellemetlenségen kívül mást nem fognak érezni közben.

Ti próbáltatok már nyitott szemmel csókolózni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments