HomeInterestingMi a szeretet? - Íme annak hat fajtája, mely választ ad minden...

Mi a szeretet? – Íme annak hat fajtája, mely választ ad minden kérdésedre

Mi is a szeretet vagy a szerelem? Nos, nehéz megfogalmazni, mert a különböző emberek és kultúrák is mást és mást értenek alatta. A tudósok úgy fogalmaznak, hogy a szerelem bizonyos hormonok felszabadulása révén jön létre, melyek az agy meghatározott részeit aktiválják. A szeretet pedig az, ami a családunk és a barátaink iránt érzünk. De valóban csak ez a két érzelem létezik, vagy van esetleg több is? Mai posztunkból megtudjátok, ugyanis kiderítettük, hogy összesen hat szeretetet tudunk megkülönböztetni, melyeknek különböző neveik vannak, hanem eltérő módon hatnak az agyra és a lélekre.

1, Agapé – a szeretet legmagasabb rendű formája

Agapét a szeretet összes formája közül a legmagasabb rendűnek tekintik. Ez egy görög eredetű, szó melynek jelentése: szeretet, vendégség. Több módon is lehet értelmezni. Például az 1. század előtt az ókeresztény közösség közös étkezéseit jelentette, melybe beletartozott az úrvacsora is, de mivel az 1. század után megjelent a böjt, ezért az agapé a szentmise után lett megtartva. A magyarok szóhasználata szerint értelmezve „szeretetvendégséget” is jelenthet. Azért tartják a legmagasabb rendű érzelemnek, mert feltétel nélküli, cselekvésre ösztönöz valamint ez az egyetlen, ami tanulható.

2, Erósz – a romantikus szerelem

Erósz a görög mitológia szerint a szerelem istene, akit Rómában Amor vagy Cupido néven ismertek és tiszteltek az emberek. Neve egy görög eredetű szóból, az „Erotasból” ered, mely intim szerelmet jelent. Ebből kifolyólag Erósz áll legközelebb ahhoz a romantikus kapcsolathoz, amit mi emberek szerelemnek nevezünk. Eme érzelem formája a gondolatoktól, vágyaktól és cselekedetektől függ, melyek általában a hálószobában teljesednek ki. A házasságban is ez az a szeretet, melyet az egyik fél a másik iránt érez.

3, Filia – testvéri, baráti szeretet

A szeretet azon leggyakoribb formája, melyet minden egyes nap megtapasztalunk, ha barátainkkal, testvéreinkkel vagyunk. Filia után egyébként az agapé érzelem következik. Arisztotelész görög filozófus szerint a filiát a barátok kölcsönös szeretete határozza meg. Viszont nem mindegy, hogy a baráti szeretet milyen. Ezt három csoportba tudta sorolni.

Az első, mely a hasznon alapul, például mikor valamit veszel valakitől. Ezt mi halandó emberek nem igazán nevezzük barátságnak inkább ismeretségnek.

A második valamilyen szinten már közelít a barátsághoz, például egy közös italozás, hobbi, tapasztalat megosztás, vagy csak szimplán egy könnyed cseverészés. A lényeg, hogy kellemesen érezzétek magatokat.

A harmadik egy bensőséges szeretet, amit egy igaz barát vagy testvér iránt érzel. Itt nemcsak egymás társaságát, hanem egymás személyiségét is szeretitek. Ez az a pont, ahol valóban megmutatkozik az igaz szeretet.

4, Sztorgé – a családtagok közti szeretet

A sztorgé egy olyan érzelem, melyet a legtermészetesebbnek tartanak. Leginkább ösztönszerű, ami általában a gyerek és a szülő között alakul ki. Ezt a szeretetet érzi egy édesanya a gyermeke iránt. Ez az, ami összetartja a családot függetlenül attól, hogy az élet milyen akadályokat gördít eléjük. Kizárólag a családtagok között tapasztalható ilyen érzelem és ennek erőssége függ attól, hogy az emberek mennyire állnak közel egymáshoz. Ha a baráti kapcsolat erősödik két ember között, akkor annak érzelme inkább a filiához kapcsolódik, mint a sztorgéhoz. Amint a barátok egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz, szeretetük szinte ösztönössé válhat, majd hirtelen szerelemmé alakulhat és ilyenkor már családtagként tekintenek egymásra.

5, Philautia – önszeretet

A philautiat az a szeretet, amit saját magunk iránt érzünk. Ebbe beletartozik a saját boldogságunk és jólétünk iránt érzett érzelmek is. Ezt az érzelem formát nem mindig tekintették normálisnak, sőt valójában erkölcsi hibának tartották. Ezeket az embereket önzőnek és egoistának tartották. Az idő múlásával azonban az emberek megértették mit is jelent valójában az önszeretet. Fokozatosan jöttek rá arra, hogy mennyire jótékony hatással van a mentális egészségre. A mai világban pedig szinte elengedhetetlen, hogy mi emberek szeressük és elfogadjuk saját magunkat. Te mikor mondtad utoljára, hogy szereted magad?

6, Xénia – vendégszeretet

Ezt nem igazán lehet a szeretet közé sorolni, mert ez inkább egy olyan általános útmutatás, amit akkor kell betartani, mikor vendég érkezik a házhoz. Az ókorban annak az ajándéknak volt xénia a neve, amit a vendégeknek adtak át. Akkor kezdődik a vendégszeretet, mikor egy másik ember átlépi a küszöbödet, ekkor már kölcsönösen tisztelnetek kell egymást. Ebben a pillanatban a te otthonod egy menedék a másik fél számára. Mítoszok szerint isten lejött az égből és ember formát öltve sétált a földön majd különböző házakba térve tesztelte az emberek vendégszeretetét. Ha tiszteletet és szeretetet tanúsítottak a vendéggel szemben, akkor az istentől ajándékot kaptak, ha viszont rosszul bántak vele, akkor megbüntette őket.

Te tudtál erről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments