HomeHomeMennyi léggömbre van szükség egy sikeres repüléshez? Íme a válasz:

Mennyi léggömbre van szükség egy sikeres repüléshez? Íme a válasz:

Gyerekként imádtuk a lufit, ahogy most is szeretik a gyerekek. Nincs olyan rendezvény, ahol ne látnánk lufisokat és sorban álló szülőket, akik próbálnak nekik minél nagyobb lufikat venni. Sokszor ábrándoztunk azon, hogy majd repülünk velük, de aztán ez végül csak ábránd maradt. Majd jött a híres Fel! mese, ahol a főszereplő konkrétan a házát utaztatta el a lufik segítségével, ez kicsit megmozgatta más fantáziáját is, és a vállalkozó szelleműek pedig ki is próbálták. De nézzük is, hogy lehetséges ez:

 • Ebben az esetben felejtsük el az általunk felfújt lufikat, mivel a sűrűsége megegyezik a levegőjével. A megoldás a hélium lesz, ami könnyebb a levegőnél, így ezért tud magasra szállni.
 • 2017-ben egy brit ember, Tom Morgan úgy döntött, megpróbálja a lehetetlen. Próbálkozásai sokszor fulladtak kudarcba, de nem adta fel. Eredetileg Botswanában tervezete a felszállást, de az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek, így sorban durrantak ki a lufik. Majd úgy döntött, hogy a következő próbálkozást azt Johannesburg-ban fogja megtenni. Szerencséjére maradt még pont elegendő héliumos lufija az utolsó próbálkozáshoz, amit siker koronázott. Kempingszékére 100 léggömböt erősített, ami nemcsak megemelte, de 25 km-et sikerült vele utazni. Majd nagy bátorságot gyűjtve a leszálláshoz szépen, lassan elkezdte azokat kidurrantani. Szerencsére sértetlenül megúszta az egészet.
 • A léggömbbel való repülés azonban nem újkeletű, mivel 1982. júliusában Larry Walters emelkedett a felhők közé. Minden álma volt a repülés, jelentkezett is az amerikai légierőhöz, de rövidlátása miatt nem vették fel. Azonban nem csüggedt, feltett szándéka volt feljutni a magasba. Így egy meteorológiai léggömbhöz erősítette kedvenc kempingszékét, pakolt bele szendvicset, kólát, sört, nehezéknek pedig vizes kannákat rakott el. Otthon még kipróbálta, hogy működik-e, majd eljött az éles próba ideje. A biztonsági kötél elvágás után pedig kilövellt, arra azonban nem számított, hogy a légáramlatok másfelé fogják sodorni, így a kezdeti öröm után pánik uralkodott el rajta, hogy nehogy a Csendes-óceán felé sodródjon, így sörétesével elkezdte kidurrantani a lufikat. A hatóságok a hír hallatán áramtalanították a városokat, és a környékeket, ahol nagyjából landolni fog, majd egy villanypóznára feltekeredve érkezett meg. A hatóságok egyből letartóztatták a légtér megsértése miatt, mire annyi volt a válasza: Nem ülhet egész nap otthon tétlenül az ember.
 • De ahhoz, hogy valaki ilyen sikereket érjen kell, azért nem árt pár dologgal tisztában lenni:
  • Figyelembe kell venni a légnyomást és a földrajzi tényezőket.
  • Egy lufi átlagosan 28 cm, így 37 db lufira és 423 liter héliumra van szükség egy 1 kg megemeléséhez.
  • Egy átlagos emberi testsúly 63 kg, ehhez több mint 5000 db lufira, és majdnem 58 000 liter héliumra van szükség.
  • Ha pedig nem csak megemelkedni szeretne az ember, hanem kicsit utazni, akkor még ennél is több léggömbre és héliumra lesz szükség.
 • Óvva intünk ettől bárkit is, mivel a landolás a legnehezebb része ennek, ahogy ezt a két próbálkozó példája is mutatja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments