HomeInterestingÍme néhány dolog, ami jobban vonzza a szúnyogokat, mint gondolnád

Íme néhány dolog, ami jobban vonzza a szúnyogokat, mint gondolnád

Amikor kijön a nyári meleg a tikkasztó hőség mellett a másik bosszantó dolog a szúnyoginvázió. A vízpart közelében élő emberek rosszabbul jártak, mivel a szúnyoglárvák ott kelnek ki és az első úti céljuk nem más, mint a friss meleg vér. Ezek a vérszívó lények képesek egy csapásra tönkre tenni a kerti partikat, mert állandóan ott lebzselnek ahol nem kellene. Ilyenkor a legtöbb ember megpróbálja az elején elhessegetni őket, de amint rájönnek, hogy ez nem működik inkább visszavonulnak a ház biztonságába, ami körbe van véve szúnyoghálóval. Viszont vannak dolgok, amik kifejezetten vonzzák a szúnyogokat és erről az emberek java része mit sem tud. Gondoltad volna, hogy a fokozott izzadás, vagy a várandósság növeli annak esélyét, hogy szúnyog célpont légy?! Nem, igaz?! Ne aggódj mi sem, viszont a mostani posztunkban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, melyekre oda kell figyelned, ha nem akarod, hogy a tested tele legyen bosszantó csípésnyomokkal.

1, Bőrön hemzsegő bacilusok

Sokan nem is tudják, hogy az emberi izzadság addig a pontig szagtalan, míg baktériumokkal nem érintkezik. Amint ez megtörténik egyből kellemetlen szag vesz körül, ami a te saját illatod. Mivel mindenkinek egyedi és utánozhatatlan baktériumokkal vegyített “szaga” van, ezért verejtékezés során biztosra veheted, hogy nem lesz olyan, mint a melletted álló emberé.

Viszont miért is fontos, hogy vannak-e baktériumok a verejtékedben? Nos, azért mert a szúnyogok nem minden baktériumhoz vonzódnak csak bizonyosakhoz. Ha neked pont olyan van, amit a szúnyogok kedvelnek és abból elég nagy mennyiséget termel a szervezeted akkor tuti, hogy a szúnyogok meg fognak találni.

De ez még nem minden, előfordul, hogy a különböző testrészeid nem ugyanolyan szagúak, mikor izzadnak. Ha észreveszed, hogy a szúnyog folyamatosan a lábadat csípi, vagy a nyakadat, akkor az annak a jele, hogy azon a területen olyan bacik vannak, amik számukra finomak. Viszont a verejték szagát sok minden képes befolyásolni, például az étrend, a genetika, vagy hogy milyen anyagú ruhát viselsz. Legjobban azzal tudod elriasztani magadtól a szúnyogokat, ha riasztóval fújod be magad.

2, Nem mindegy milyen vércsoportú vagy

Biztos, hogy többször hallottál már arról, hogy egy bizonyos típusú vércsoportra buknak a szúnyogok. Nos, ez nem más, mint a 0-ás. Amennyiben te is ilyen vércsoportú vagy potenciális áldozata vagy a repkedő szúnyogoknak, akik csak arra várnak, hogy lecsaphassanak rád, ha nem figyelsz. De vajon, honnan is tudja egy átlagos szúnyog, hogy benned milyen vér is csörgedezik?! A szúnyogok képesek a bőrödön lévő verejtékből és váladékból megmondani, hogy milyen véred van, ha olyan, ami kedvükre való, akkor jaj neked. A 0-ás vérűek után a másik kedvencük a B-s, majd az A-s vércsoport. Ebben az esetben is érdemes riasztó sprayvel befújni magad.

3, Szén-dioxid (CO2)

Sosem találnád ki, hogy mit szeretnek a legeslegjobban a kis vérszívók… nem mást mint a szén-dioxidot. Olyan szenzoraik vannak, melynek segítségével akár 50 méter távolságból is képesek megérezni merre is van CO2. Ez már csak abból a szempontból is keserves hír, mivel mi emberek oxigént veszünk fel és szén-dioxidot adunk le így nálunk folyamatos a gázcsere. Ennek tükrében képtelen vagy elkerülni őket. Akkor vagy számukra még nagyobb célpont, ha futsz, vagy elhízás miatt több oxigénre van szükséged. A ventilátor illetve a szúnyogriasztó újfent segíthetne elhessegetni őket.

4, Meleg

A szúnyogok a meleg helyeket kedvelik, ezért előszeretettel fognak a meleg tested közelében repkedni. Éjszaka a tested hőt ad le így nem lesz olyan meleg, mint napközben, de amint nyugovóra térsz és elalszol egyből rád szállnak, mert érzik a testedből kiáramló meleget. Amikor kinyitod az ajtót vagy az ablakot, azzal a lendülettel berepülnek, mert a lakáson belül melegebb van. Akkor nyújtasz nekik óriási célpontot, ha edzés után hazafele tartasz. Ez is azért van, mert a tested ilyenkor sokkal jobban felhevül, amit ők jó messziről ki tudnak szúrni.

5, Várandósság

Egyes tanulmányok elmondása szerint a várandós nőket kétszer gyakrabban veszik célba a szúnyogok, aminek az az oka, hogy a szervezetük ilyenkor sokkal több hormont szabadít fel valamint testük is melegebb. Ha ez mind nem lenne elég, van még egy rossz hírünk. A terhes nők sokkal több oxigént vesznek fel, mint a nem várandósak és így több szén-dioxidot is adnak le. Szóval az ő esetük talán a legösszetettebb mind közül.

6, Ha sört iszol

Tudósok szerint a sör vonzza a szúnyogokat… vagyis nem kimondottan a sör, hanem az, ha te iszol sört. Ez elméleteik szerint azért van, mert a sör, a vér és a testszag egy igen különleges keveréket alkot, ami olyan mint nekünk az édesség. Egy kutatás során ki akarták deríteni ennek mennyi a valóságalapja és kiderült, hogy a résztvevők 3%-a (akik amúgy ittak sört) sokkal nagyobb célpontokká váltak a vérszívók körében, mint azok, akik egyáltalán nem ittak belőle.

7, Izzadás/verejtékezés

Fentebb már írtuk, hogy ha a verejtékben illetve a bőrön is baktériumok vannak akkor sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy a szúnyogok áldozataivá válsz. Ezen kívül van egy anyag a verejtékben, mely a tejsav névre hallgat, és ezt kimondottan szeretik a vérszívók. Még tovább növeled annak az esélyét, hogy megcsípnek, ha már jó pár órája izzadsz és nem tusoltál le vagy nem cseréltél ruhát. Fontos, hogy egy alapos zuhanyozás után olyan dezodort, izzadásgátlót használj, ami jó sokáig véd a verejtékezés ellen. Ezen kívül szúnyogriasztóval is befújhatod magad, ha nem akarod őket hessegetni.

Hasznosnak tartottad a cikket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments