HomeInterestingÍme a világ leghíresebb nevezetességei, melyek alatt titkos helyek rejtőznek

Íme a világ leghíresebb nevezetességei, melyek alatt titkos helyek rejtőznek

A legtöbb ember szeret olyan helyre menni nyaralni, ahol híres nevezetességeket tekinthet meg, például az Eiffel-tornyot, Big Bent, az amerikai legfelsőbb bíróság épületét, vagy a Rushmore-hegyet. Ezek egytől-egyig gyönyörű és fenséges helyek, ám mindegyiknek megvan a maga saját kis titka, amit nem sokan tudnak. Gondoltad volna, hogy a szerelem városa alatt egy hatalmas katakomba húzódik, vagy, hogy a Big Ben alatt egy régi, magára hagyott metróállomás van?! Nem, igaz? Ne aggódj mi sem, viszont az a szép a világhálóban, hogy pillanatok alatt bármiről meg lehet tudni bármit.

1, Az Eiffel-torony alatt titkos katakombák vannak

Tartja a mondás, hogy Párizs a szerelem városa, ami voltaképpen igaz is hiszen nem egy lánykérés történt meg már a torony előtti parkban. Viszont sokan nem tudják, hogy alatta titkos katakombák futnak, melyek voltaképpen temetőként funkcionálnak. Összesen 6 millió embert földeltek ott el, hogy ezáltal is több hely maradjon Párizs köztemetőiben.

2, A Big Ben alatt van az elhagyott Aldwych-metróállomás

Mivel nem igazán használták a londoni tömegközlekedés során 1940-ben úgy döntöttek, hogy katonai robbanószereket fognak itt tárolni. Az állomás kapuit 1994 őszén bezárták, mert az ottani lift, már nagyon veszélyes volt, de annak felújítására nem volt pénz. Később kiképzőhelyként funkcionált a tűzoltók és a rendőrség számára.

3, Nápoly városa alatt húzódik a Bourbon-alagút

Ez a hely kezdetek kezdetén a Nápolyban uralkodó királyi család menekülésére lett volna kiépítve, ha esetleg támadás érné őket, viszont soha nem sikerült befejezni teljes mértékben az útvonalat. Amikor kitört a II. Világháború fedezékként, óvóhelyként használták.

4, Krakkótól nem messze helyezkedik el a Wieliczkai sóbányák

Ezek a sóbányák a krakkói sóvidék szerves részét képezik már évszázadok óta, melyek Lengyelország területén találhatók. A bolygó talán egyik legrégebbi sóbányája nem pontosan Krakkó alatt, hanem a közelében lévő kisváros alatt húzódik.

5, A St. Pancras Renaissance Hotel alatt található egy londoni posta vasúti alagútja

1927-2003-ig használták ezt a vasúti utat, de anyagi okok miatt kénytelenek voltak teljesen bezárni. Állítólag napi szinten 1,2 millió forintnak megfelelő összegbe került fenntartani a helyet. Ma már turista látványosságnak minősül.

6, A Barrio de Cuevas barlangrendszerben otthonokat építettek ki a helyi lakosok

Guadix városa mellett van Európa egyik legnagyobb barlangrendszere, mely a Barrio de Cuevas nevet viseli. Legnagyobb érdekessége, hogy saját kezűleg kifaragott, megépített otthonokat alakítottak ki az emberek, hogy barlanglakó életmódot élhessenek. Nagyjából 2000 otthon található meg a rendszerben.

7, Mount Rushmore, South Dakota, Egyesült Államok

Tény, hogy ez nem alatta helyezkedik el, hanem benne, de annál érdekesebb. A mindenki által ismert Rushmore-hegyen találhatók az amerikai elnökök arcai, amit Gutzon Borglum faragott bele a hegybe. Abraham Lincoln feje mögött viszont titkos helyiség található, ahova az amerikai történelem legfontosabb dokumentumait (pl: alkotmány, függetlenségi nyilatkozat) rejtették volna. A befejezetlen előcsarnokban van egy iratgyűjtő, mely leírja miért jött létre a Rushmore-hegy, bár soha senki nem olvasta mert a nyilvánosság előtt zárva van.

8, Egy apró rendőrség található a Trafalgar téren

A londoni Trafalgar téren van egy lámpaoszlop, mely voltaképpen egy mini rendőrség, ami London legkisebb rendőrsége. Állítólag 1926-ban telepítették oda, hogy a rendőrség közel legyen a tüntetésekhez, melyek java része mindig e téren zajlottak.

9, Lakás az Eiffel-toronyban

Gustave Eiffel volt, aki megtervezte a tornyot, s annak tetejére egy lakást alakított ki magának. Amikor elhunyt, mindent otthagytak és mind a mai napig az ő bútorai vannak a lakásban. Csak keveseknek volt szerencséje belépni abba a lakásba, viszont egy belépőjegy megváltásával lehetősége van a turistáknak benézni egy kis ablakon.

10, A Legfelsőbb Bíróságon van egy kosárlabdapálya

A Washingtonban lévő legfelsőbb bíróság épületének tetején van egy kosárlabdapálya, ahol a tisztviselők, ügyeletes rendőri tisztviselők, és a legfelsőbb bíróság tagjai is lejátszanak egy-két menetet a bírósági ülések között. Olyan nagy emberek is játszottak itt, mint Byron White és William H. Rehnquist főbírók.

Ti tudtatok ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments