HomeInterestingÍme a világ leghalálosabb vírusai, amik több százezer ember életét ontották ki

Íme a világ leghalálosabb vírusai, amik több százezer ember életét ontották ki

Amióta világ a világ, mindig is voltak betegségek és vírusok, amik megkeserítették az emberiség életét. Ilyen volt például a bubópestis, a spanyolnátha, a kolera, a kiütéses tífusz, a vérhas és még sorolhatnánk. Ezeken kívül persze sok más vírus ütötte fel a fejét, melyek szintén veszélyeztették az emberi fajt. A legtöbb betegséget állatok, főleg a denevérek és a majmok terjesztették, de akadt olyan fertőzés is, mely csak emberről-emberre terjedt. A mostani cikkünkben összegyűjtöttük a világ legveszélyesebb betegségeit, melybe több százezer ember vesztette életét.

1, Marburg-vírus

Az 1967-ben felfedezett Marburg-vírust, közép-afrikai majmokkal hurcolták be Marburg városába. Azok az emberek, akik dolgoztak a kísérleti célokra behozott állatokkal, megfertőződtek és vérzéses lázat kaptak. 31-ből 7-en életüket vesztették a betegség során. Ezután óriási járvány tört ki Dél-Afrikában, Kongóban és Angolában is, ahol 399 emberből 355-en veszítették életüket 2004 és 2005 között. Kísérletek során kiderült, hogy a majmok denevérektől kapták el a betegséget, ők pedig szépen átadták az embereknek. A megfertőződött embereknél kiütések és vérömlenyek jelentkeztek, ami nem volt annyira veszélyes. A halál leginkább a fehérje kicsapódás, a vérnyomásesés és a fokális szövetlehalás kombója miatt következett be. Sajnálatos módon nem sikerült rá vakcinát találni.

2, Ebola

Az Ebola egy olyan fertőző betegség, ami magas halálozási aránnyal jár. Nevét a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ebola nevű folyóról kapta. Ugyanabba a családba tartozik, amibe a fent említett marburg-vírus. Eleinte izomfájdalom és magas láz jelentkezik, majd rövidesen vérzéses láz, hasmenés, hányás, vérzékenység, szervi elégtelenség és keringési problémák alakulnak ki. Egészen 2014-ig nem tudtak ellene védekezni, de később számos teszt és kutatás során kifejlesztettek egy védőoltást. Halálozási aránya 50 és 90% között mozgott, majd 2019-ben sikeresen engedélyezték azt a vakcinát, amivel ezt az arány 6%-ra le tudták csökkenteni. Mivel a legfertőzőbb betegségek közé tartozik sokan lehetséges biológiai fegyvernek tartják.

3, Veszettség

A veszettség olyan jellegű fertőző betegség, mely során gyulladás alakul ki az agyban és a gerincvelőben. Többnyire emlősöknél fordul elő, de emberek is megfertőződhetnek, ha olyan állat harapja meg őket, aki már veszett volt. Ha az illető nincs veszettség ellen beoltva, akkor nincs esélye a túlélésre és rövid időn belül meghal. A legelső veszettség elleni védőoltást 1885-ben mutatta be egy Louis Pasteur névre hallgató mikrobiológus és kémikus. Mint a legtöbb betegséget ezt is a denevérek terjesztik, ám azok 80%-a túléli.

4, HIV

Az egész világra kiterjedő HIV fertőzés váltja ki a mindenki által ismert AIDS nevű betegséget, mely 9-11 év alatt építi le az ember immunrendszerét. A betegség során tumorok és más fertőzések is felléphetnek, amik sajnos a megbetegedett személy halálához vezetnek. Többnyire intim viszony során lehet átadni a fertőzést, de szoptatással, vérátömlesztéssel vagy a szülés közben is meg lehet fertőzni az embert. A fertőzésnek egyébként két fajtája létezik a HIV-1 és a HIV-2. Előbbi fertőzési erőssége magas, mely csimpánzoktól ered és az egész világon elterjedt már, utóbbinak viszont alacsony a fertőzési erőssége, és csak Nyugat-Afrikában van jelen, melyet kormon mangábé cefkófélék terjesztettek el. Jelenlegi adatok szerin 34 millió ember veszítette már benne életét.

5, Fekete himlő

Ez az emberiség legpusztítóbb betegsége. A megfertőződött emberek körében rendkívül magas volt a halálozási arány. Akadtak, akik meggyógyultak belőle, ám sajnos elveszítették a látásukat. Thomas Babbington Macaulay angol történész úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy: “A halál összes szolgája közül a legborzalmasabb”. Érdekessége ennek a betegségnek, hogy emberről-emberre terjed. Kutatások szerint több tízezer évvel ezelőtt jelent meg Afrikában és Ázsiában. 300-500 millió közé tehető azon emberek száma, akik életüket veszítették ebben a betegségben. Úgy sikerült ellene védekezni, hogy az orvosok szándékosan megfertőzték az embereket, csak nem belélegzés útján kapták meg, hanem bőrfelületi bevágás során. Ez kevésbé veszélyes, mintha valaki természetes úton fertőződik meg, és a halálozási arány is alacsonyabb, sőt egy életre szóló védettséget is biztosít.

6, Influenza

Az influenza egy olyan betegség, mely mind az emlősöket, mind a madarakat és az embereket is képes megfertőzni. Utóbbiak esetében cseppfertőzés útján terjed, de fizikai érintkezés során is átadható. Kezdetben magas láz jelentkezik, majd izomfájdalom, gyengeség, és száraz köhögés lép fel. Az idősebb korosztályban okoz súlyosabb szövődményeket, így nekik kimondottan kell figyelni, hogy ne kapják el. Hazánkban október és április között van járványveszély. Világszerte éves szinten mintegy 500.000 ember hal bele az influenzába és halálozási aránya 0,1 valamint 2,5% közé tehető. Védőoltással és a higiénia betartásával lehet ellene védekezni.

7, Koronavírus

A COVID-19 elsőként Kínában, Vuhan városában ütötte fel a fejét 2019 decemberében, mely rendkívül gyorsan elterjedt az egész világon. 2020. márciusára a WHO világjárvánnyá kiáltotta a vírust. Klinikai tünetei közé tartozott első körben a láz, de akadt, akinél súlyosabb problémák is felléptek, például légzési nehézségek. Leginkább az idősebb korosztályt veszélyezteti a betegség, ezért nekik különösen figyelni kell a higiéniára. A betegség cseppfertőzés útján terjed, ezért a gyakori kézmosás és felületfertőtlenítés elengedhetetlen. Globálisan jelenleg 372.479 ember veszítette benne életét.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments