HomeInterestingÍme a világ 5 legszigorúbban őrzött létesítménye, ahova nem sok ember teheti...

Íme a világ 5 legszigorúbban őrzött létesítménye, ahova nem sok ember teheti be a lábát

A mai világban mindenkit tudja mennyire fontos a biztonság. Nemcsak saját magunkat, hanem személyes adatainkat is meg kell védenünk. Ha olyan információk birtokában vagyunk, amiről nem szabad beszélnünk akkor muszáj egy olyan helyet keresni, ahol ezek az adatok biztonságban vannak. A világon nem egy és nem kettő olyan információs központ, raktárhelyiség van, ahova nyugodt szívvel elrejthetjük féltve őrzött adatainkat. Tény és való, hogy ezeket inkább cégek, kormányok, nonprofit szervezetek, hírességek veszik igénybe, ám ha van annyi pénz a zsebünkben akkor a mi adataink sem kerülnek nyilvánosságra. Ezen kívül viszont vannak katonai létesítmények is, melyek nem adatokat, hanem tárgyakat, roncsokat, magvakat, fegyvereket, vagy aranykészletet rejtenek. Ide rettenetesen nehéz bejutni, ezért nem is érdemes vele próbálkozni. A mostani posztunkban a bolygó 5 legszigorúbban őrzött intézményét hoztuk el nektek, ahol a biztonsági rendszer egyenesen páratlan.

1, Fort Knox

A Fort Knox egy katonai erődítmény, ami az Egyesült Államokban, azon belül is Kentucky államban található. Területe körülbelül 441 km², melyet több ezer katona véd. Kerítéseiben elektromos áram fut, hogy az oda tévedő embereknek eszébe se jusson átmászni rajta. A létesítményen belül található egy széf, melynek ajtaja 22 tonnát nyom. Ahhoz, hogy valaki ki tudja nyitni a zárat ismernie kell a kombinációt. Viszont ennek megfejtése nem olyan egyszerű, ugyanis az összes létező embert ki kellene faggatni, mivel mindenki csak egyetlen, picinyke részletet ismer a kódból. Kijönni sem túl egyszerű, mert addigra az összes létező fegyveres katona ott tobzódik a széf bejáratánál.

A Fort Knox széfje az Egyesült Államok aranytartalékának számottevő részét rejti, ami állítások szerint 5000 tonnát jelent. Ebből kifolyólag nem annyira meglepő, hogy ekkora a biztonság az épületen belül és kívül.

2, Spitzbergák Nemzetközi Magbunker

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker 120 méter mélyen van egy homokkő hegy belsejében a Spitsbergen-szigeten, melynek elég komoly biztonsági rendszere van. Az Északi-sarktól 997 km-re található, ennek következtében nincs túl sok látogatója. Csak az megy oda, akinek tényleg muszáj. A „biztonsági személyzet” közé néhány jegesmedve is tartozik, persze őket nem szándékosan állították oda. A létesítményt úgy tervezték, hogy a legnagyobb robbanásokat átvészelje valamint olyan mélyen van eltemetve, hogy képes ellenállni egy nukleáris támadásnak is.

A bunkerben állítások szerint több, mint 500.000 növényfaj magja található. Ezek azért vannak itt, hogy egy esetleges globális katasztrófa után vissza tudják állítani a föld növényvilágát. A hely egyébként 4,5 millió magot képes elraktározni. Az itt felhalmozott magocskák légmentesen záródó alumínium tasakokban pihennek.

3, Cheyenne-hegy

A Cheyenne-hegység gyomrában elrejtett bunker 25 tonnás ajtói képesek ellenállni egy 30 megatonnás robbanásnak is. Ez azt jelenti, hogy kb. 1500 nukleáris robbanás után sem mozdul meg, vagy horpad be. Olyan széles alagútrendszere van, melyben egy tank is könnyedén tud közlekedni.

Ez voltaképpen egy olyan föld alatti város, mely 1100 katona és civil befogadására képes. Ha bármilyen komolyabb támadás érné Amerikát, maga Donald Trump is itt húzná meg magát. A főhadiszállást úgy alakították ki, hogy az elektromágneses impulzusoknak és számítógépes támadásoknak is ellenálljon. Sőt, olyan berendezésekkel van tele, melyek képesek a kémiai, biológiai és nukleáris tartalmakat is kiszűrni a levegőből.

4, Iron Mountain

Az Iron Mountain egy amerikai információkezelő és szolgáltató cég, melyet 1951-ben alapítottak. Iratkezeléssel, iratmegsemmisítéssel, bizonyos adatok biztonsági mentésével vagy megsérült adatok helyreállításával foglalkozik. A cégnek körülbelül 220.000 ügyfele van Észak-Amerikában, Európában, Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

A cég föld alatti raktárhelyiségekkel is rendelkezik, melyek az Egyesült Államokban és a világ többi részén találhatók. Ezek nagy része a föld felszín alatt helyezkednek el. A legismertebb Iron Mountain tároló egy 1,7 millió négyzetméteres helyiség, ami egy régi mészkőbányában található. Ahhoz, hogy betedd oda a lábad, fegyveres erők hadával kell szembenézned. Itt van például elrejtve Bill Gates Corbis fénykép gyűjteménye, Diana hercegnő, Charles Dickens és Charles Darwin végrendelete, Frank Sinatra eredeti felvételei, a Sony Music Entertainment mesterfelvételei vagy Thomas Edison eredeti, aláírt szabadalma.

5, Bahnhof, Stockholm

Ez egy nukleáris bunker, mely több, mint 30 méter mélyen helyezkedik el Stockholm utcái alatt. A létesítmény a svéd Bahnhof internetszolgáltató tulajdonában van. Bejárata egy másfél méter vastag acélajtó, amit generátorok nyitnak és zárnak még áramszünet esetén is. Az ott tárolt adatok annyira titkosak és védettek, hogy maga az amerikai kormány sem tudott bejutni.

A stockholmi Bahnof HQ a WikiLeaks nemzetközi nonprofit szervezet szervereinek ad otthont. Olyan számítógépeket őriz, melyek Julian Assange újságíró és barátai adataival vannak tele. Ezek annyira fontos és kompromittáló adatokat, információkat, híreket tartalmaznak, melyek nem kerülhetnek idegen kezekbe. Ebből kifolyólag most már értitek, hogy az Egyesült Államok kormánya miért nem mehetett be. Persze nem csak Amerikáról, hanem más nagyhatalmakról is vannak kiszivárogtatott kormányzati információk.

Te tudtál ezekről?

Most Popular

Recent Comments