HomeInterestingÍme a hűtőmágnesek varázslatos története, melyről biztosan nem hallottál még

Íme a hűtőmágnesek varázslatos története, melyről biztosan nem hallottál még

Szinte nincs olyan ember a világon, akinek legalább egy hűtőmágnese ne lenne a hűtőszekrénye ajtaján, oldalán. Ezek általában valamilyen ország, város, turisztikai látványosságot szimbolizálnak, melyek tökéletesek arra, hogy felfogassák vele a családi fényképeket, gyermek rajzokat vagy akár a bevásárlólistát. Viszont ha kíváncsi ember vagy, akkor bizonyára megfordult már a fejedben, hogy vajon kinek a nevéhez köthető a hűtőmágnes és miért találhatta ki. Mai posztunkban erről fogunk bővebben írni nektek, hogy olyan információk birtokába juthassatok, melyről még nem is hallottatok.

Mi is a mágnes?

A mágnes olyan tárgy, mely képes mágneses mezőt létrehozni a környezetében. Összesen két pólusa van egy északi, illetve egy déli. Az azonos pólusok taszítják, míg a különbözők vonzzák egymást. Az emberek egyébként már évezredek óta tudnak a mágnesességről, ugyanis a természetben is előfordulnak mágneses ásványok. Ezeket magnetitnak nevezik. Svédországban, Oroszországban, az Egyesült Államokbeli Utah államban, Dél-Afrikában, Bolíviában és Ausztráliában fordul elő, de Magyarországon is megtalálható csak apró kristályok formájában.

I.e. 600 körül egy indai származású sebész, név szerint Sushruta volt az, aki elsőként használt mágnest gyógyításai során. Később, úgy 1031 és 1095 között az ókori Han dinasztia idején egy Sen Kuo nevű tudós használt egy eszközt, mely képes volt megmutatni merre van dél. Ezt az iránytű ősének tekintették. Ezek után acéltűt mágneseztek úgy, hogy lodestonnal (ásványi magnetit természetes mágnes részével) dörzsölték be, majd egy tartóba helyezték. A földi mágneses mező hatására pedig észak-déli irányba fordult be.

A mágnesek különféle formájúak lehetnek. Vannak diamágnesek, ferromágnesek és elektromágnesek.

A diamágnes csak és kizárólag külső mágneses tér hatására üti fel a fejét, melynek általában gyenge hatása van. Diamágneses például az ólom, a higany, a cink, az arany, az ezüst, a germánium és a réz is.

A ferromágnes egy olyan anyag, mely állandó mágnesesként működik még abban az esetben is, ha a körülötte lévő mágnesező teret eltávolítják. Ilyen fém például a vas, a nikkel és a kobalt. A ferromágnesesség mindennap látott példája a hűtőmágnes.

Az elektromágnes egy olyan lágyvas mag, amit minimum egy tekercs ölel körül és a benne futó elektromos áram mágneses teret hoz létre. Ha az elektromos áram megszűnik, akkor a mágnesesség is. (Lásd GIF)

GIF forrás: Wikipédia

Hogyan kezdtünk el a mágneseket használni a hűtőszekrényen?

A legelső háztartási hűtőgép (Domelre) Fred W. Wolf Jr. nevéhez köthető, aki 1913-ban kezdte meg annak gyártását. Addig nem is terjedtek el olyan széles körben, míg a General Electric 1927-ben piacra nem dobta a “Monitor-Top” névre keresztelt hűtőszekrényét. A legelső hűtőmágnes Sam Hardcastle nevéhez köthető, akit az űripar kért fel arra, hogy olyan számokat és betűket készítsen melyek rugalmasak, kopásállók és mágnesesek. Sam képes volt egy olyan anyagot létrehozni, ami tökéletesen megfelelt az űripar igényeinek, ám itt még nem volt vége a történetnek. Később különböző betűkre és számokra is érkezett igény, ám akkor már színes verzióban szerették volna látni.

Sam később promóciós céget alapított és több millió mágnest készített olyan vállalatok számára, akik egyedi, prémium minőségű termékkel akarják reklámozni árucikkeiket. Ezek után kapásból 50 állam csapott le rá, mint gyöngytyúk a langyos takonyra és olyan személyre szabott mágneseket rendeltek be, melyek az állam nevét, fővárosát és ikonikus szimbólumát ábrázolja.

Balra Sam Hardcastle, jobbra Ted Swoboda

Miért olyan népszerűek a hűtőmágnesek?

A hűtőmágnesek futótűzként kezdtek terjedni és egyre több háztartásba jutott el. Kiderült, hogy nagyon is hasznosak ezek a tárgyak, ugyanis fényképek, rajzok, bevásárlólisták fenntartására is tökéletesek voltak. Általuk nem estek le ezek a hűtő oldaláról, ajtajáról és mindig láthatóak voltak a család és a vendégek számára. Az 1990-es években létrehoztak olyan különálló betűkészletet, mellyel különböző szavakat és mondatokat lehetett kirakni a hűtő ajtaján.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments