HomeInterestingÍme 10 dolog a nagyvilágból, amik szánt szándékkal kapták meg azt a...

Íme 10 dolog a nagyvilágból, amik szánt szándékkal kapták meg azt a bizonyos színt

Az emberi szem egy csodálatos dolog, hisz képesek vagyunk általa akár 7 millió színt is érzékelni. Ez azért jó, mert minden dolognak megvan a maga színe, és jelentése. Elgondolkodtál már valaha azon, hogy például az iskolabuszok és taxik miért éppen sárga színűek, vagy, hogy a közlekedési lámpának miért a piros, sárga, zöld színek jutottak?! Nos nem vagy egyedül, ám valószínű ahogy anno mi sem, úgy te sem kaptad meg ezekre a kérdésekre a választ. mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk neked, hogy bizonyos tárgyak, eszközök, gépe, járművek, applikációk miért éppen abban a színben pompáznak, amiben gyakorlatilag minden egyes nap látjuk. Lehet, hogy egy kettő nagyon meg fog lepni téged.

1, Tűzcsapok

Biztos te is észrevetted, hogy a város utcáin több különböző színű tűzcsap is van. Viszont ezeket nem tetszés szerint festették le, hanem bizony a színeknek nagy jelentősége van. Minden szín egy adott vízmennyiséget jelöl, amit a tűzoltók tökéletesen tudnak értelmezni egy tűzeset esetén. Magyarországon a legtöbb tűzcsap vörös színű, mely 2000 litert ad percenként. A narancssárga színű kb. 2000-4000 liter/perc, a zöld több, mint 4000 liter/perc és a kék színű pedig 6000 liter/perc vízmennyiséget tud adni.

2, Repülőgépek

Mindenki tudja, hogy a fekete szívja, míg a fehér szín visszaveri a napfényt. Mivel a repülőgépek elég magasan repülnek, közel a naphoz ezért szükség volt egy olyan színre, mely megakadályozza, hogy a gép túlmelegedjen. Hosszas tanakodás után rájöttek, hogy a fehér lesz a legjobb, ami egyébként az összes szín közül a leghamarabb képes lehűlni. Ez a motorok leállítása után nagyon fontos szerepet játszik. Csak a katonai repülőgépeknek van más színe, de nekik az a rejtőzködés miatt is fontos.

3, Gumiabroncs

Sokan nem tudják, hogy az autókon használt gumiabroncsok színe valójában fehér, ám ahhoz, hogy ellenállóbbá, tartósabbá tegyék fontos, hogy korommal itassák át. A feketére festett abroncsok így sokkal jobban ellen tudnak állni a magas hőmérsékletnek, sőt képes védelmet nyújtani az UV sugárzás ellen. Eme információ tükrében nem igazán kell tovább találgatni, hogy miért is fekete színűek.

4, Közlekedési lámpák

Szinte senkinek sem kell bemutatni a közlekedési lámpákat, hisz mindenki látott már ilyet élete során. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy ezek miért piros, sárga, zöld színben világítanak, és miért nem kék, lila, fehérben?! Nos ennek pofon egyszerű a magyarázata. A vörös szín az egyik leghosszabb hullámmal rendelkező szín, mely az összes többi közül a legmesszebb ér. Így óriási távolságból is ki lehet szúrni. A sárga nem sokkal, de kevesebb hullámhosszal rendelkezik, a zöld pedig a három közül a lehető legkevesebbel. Pontosan eme három szín játéka teszi lehetővé, hogy az emberek különbséget tudjanak tenni köztük vezetés során.

5, Zebra

Mivel a fehér is egy olyan szín, mely a sötét árnyalatra kenve elég feltűnő lesz, ezért nem kérdés, hogy a gyalogátkelőhelyeket is ilyenre festették. A fehér és sötétszürke kontrasztját kilométerekről ki lehet szúrni, így a nagy sebességgel haladó autósok is könnyedén le tudnak lassítani, hogy átengedjék a gyalogosokat. Ezáltal egyébként sokkal jobban láthatók lesznek este is az emberek.

6, Iskolabusz

Az iskolabuszok sem véletlenül kapták meg a sárga és fekete színeket. Mivel a sárga szín nagyon kitűnik a természetből, ezért a szülők és a gyerekek is könnyedén észre tudják venni. Este, mikor korán sötétedik, akkor is is tökéletesen láthatók, így már messziről fel lehet ismerni, hol is halad. Nem mellesleg az autósok is fokozottan figyelnek az ilyen színnel ellátott járművekre, mert tudják, hogy gyerekek utaznak benne.

7, Taxik

A taxik is majdnem ugyanezen okok miatt kapta a sárga színt, annyi különbséggel, hogy nem minden esetben gyerekek utaznak bennük. A sárga színnel ellátott autókat sokkal hamarabb felismerik az emberek egy zsúfolt utcán, így nem kell keresgélniük merre is bukkannak taxira. Egy dugó alkalmával pedig szó szerint életet menthet, ha a sok autó közül kiemelkedik.

8, Focilabda

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt a futball labdák hófehér színűek voltak. Egy nap az Adidas úgy döntött, hogy változtat a megjelenésén annak érdekében, hogy a játékosok és nem mellesleg a nézők is könnyebben észre tudják venni a pályán. Ennek következtében fekete formákat tettek rá, és ez a mai napig sem változott meg.

9, WC papír

Sokan nem tudják, hogy a WC papírok eredetileg barnás árnyalatúak lennének, ám annak köszönhetik fehér színüket, hogy fehérítővel kezelték őket. A fehér változaton kívül több színben is lehet kapni őket, például narancssárgában, lilában, vanília sárgában, amiket plusz színezékek révén érnek el. Ezek a változatok több pénzbe kerülnek, mint a fehér papírból állók.

Egy hátránya van a színes papíroknak méghozzá az, hogy nehezebben akarnak lebomlani. Szakemberek szerint pedig nem is annyira egészséges ezeket használni, így mindenkit arra buzdítanak, hogy inkább a fehér változatokat használják.

10, Applikáció ikonok

Annak ellenére, hogy nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy a különböző social media applikációk ikonjainak milyen színűnek kell lenni, mégis a kék a leggyakrabban használt szín. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb ember tudat alatt az okosságra asszociál a kék szín láttán így aktiválódik bennük egy úgynevezett biztonságérzet az app iránt. Melyik cég ne akarná, hogy felhasználói bízzanak bennük? Gondolj csak bele a Twitter, a Facebook, a Messenger, a Skype mind-mind a kék árnyalatait használja.

Te tudtál ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments