HomeInterestingÍgy lehet egy óra forró fürdővel annyi kalóriát égetni, mint 30 perc...

Így lehet egy óra forró fürdővel annyi kalóriát égetni, mint 30 perc sétával

Egy finom, forró fürdő mindig segít ellazulni egy hosszú, stresszes munkával teli nap végén. Ilyenkor semmi másra nem kell koncentrálni, csak magadra és a relaxálásra. Tény és való, hogy az idegek ellazítására nagyon jó, ám ezen kívül van még más dolog is, amire jó a forró fürdő és ez nem mást, mint a kalóriaégetés és a vércukorszint szabályozás. Mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan lehet egy órás fürdéssel sok kalóriát égetni.

Hogyan működik ez a technika?

Az Egyesült Királyságban található Loughborough Egyetem egyik fiziológusának kutatása szerint azon férfiak akik egy órán át kb. 40 ° C-os vízben fürdenek nagyjából 140 kalóriát égetnek el. Azt is kiderítette, hogy a forró fürdő sokkal hatékonyabban csökkenti a vércukorszintet, mint a testmozgás, ami különösen előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára.

A lényeg itt az idő és a hőmérséklet. A legideálisabb ha egy órán át fekszik a kádban. A víz hőmérsékletének folyamatosan 40 fokosnak kell lennie, ugyanis nem lehet ugyanazt az eredményt elérni langyos fürdővel.

A kísérletet egyelőre csak férfiakon végezték el, ebből kifolyólag van rá esély, hogy a nők eltérően reagáljanak rá. Előfordulhat például, hogy ők nem annyi kalóriától szabadulnak meg, mint a férfiak, vagy más hőmérsékleten érik el ugyanazt a hatást… Az eredmények függnek az illető súlyától és alakjának formájától. Ez miatt nehéz előre megmondani, hogy ugyanazt az eredményt kapnák-e.

Miért hatékony?

A tudósok szerint ez a technika azért működik, mert a test úgynevezett “hősokkfehérjéket” termel, mikor annak hőmérséklete megemelkedik. A hősokkfehérjék stressz hatására szabadulnak fel és ekkor járulnak hozzá a vércukorszint szabályozásához valamint segítenek az egészséges testsúly kialakításában.

A fürdés azonban nem helyettesítheti a testmozgást.

Sajnos a forró fürdő nem helyettesítheti a testmozgást, sőt nem is annyira hatékony, mint egy másfél-két órás edzés. Nagyjából 630 kalóriát égethetsz el, ha ugyanennyi ideig kerékpározol. A test fizikumának fenntartása más előnyökkel is jár. Számos súlyos betegséget előzhet meg, például stroke-ot, magas vérnyomást vagy pszichológiai rendellenességek kialakulását.

Az egy órán át tartó forró fürdő tökéletes lehet abban az esetben, ha nincs időd elmenni sportolni. Ez azok számára is előnyös, akiknek rendszeresen ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges életvitel szempontjából, de az új hasznosnak bizonyult módszereket sem szabad megtagadni. Ha könnyű, gondtalan, pihentető tevékenységgel szeretnél néhány kalóriától megszabadulni, akkor ez neked való.

Te mit gondolsz?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments