HomeInterestingHonnan ered a ' megeszem a kalapom' kifejezés ? Íme a válasz.

Honnan ered a ‘ megeszem a kalapom’ kifejezés ? Íme a válasz.

A „megeszem a kalapomat” olyan kifejezés , amelyet általában akkor használunk, amikor teljesen biztosak vagyunk abban, hogy valami nem fog történni. De honnan ered ez a szokatlan kifejezés , volt valaha olyan eset, hogy valaki valóban megette a kalapját, ha bebizonyosodott , hogy tévedett ?

Az Oxfordi angol szótár szerint a kifejezés legkorábbi ismert példája Thomas Bridges 1762-es Homer Travestie című könyvéből származik. A könyv a híresebb Ilias paródiája, és ezt a sort tartalmazza :

” Mert bár ledöntöttük a falat, és felgyújtottuk a korhadt csónakjaikat , megeszem a kalapomat, ha Jove nem dob le minket, vagy vet be valamilyen furcsa és szélhámos trükköt , hogy megállítson minket “

Bár ez az első ismert példa az „megeszem a kalapomat” kifejezésre, ahogy mi értelmeznénk annak jelentését. Mégsem Bridgesről gondolják, hogy megalkotta ezt a kifejezést, inkább csak korszerűsítette a már megszűnt, de régebbi mondást, miszerint “edd meg Old Rowley kalapját ”, amelynek lényegében ugyanaz volt a jelentése.

Az ” Old Rowley ” megnevezés valószínűleg II. Károly királyra vonatkozik, akit a hölgyekkel való kapcsolatából adódóan illetek ezzel a gúny névvel. Hogy a mondás miért a király kalapját, és nem a cipőjét vagy alsóneműjét emlegeti , annak lehet az oka , hogy az uralkodó nagyon kedvelte a pompás és díszes kalapokat. Nem mellesleg az aktuális trendnek megfelelően óriási a középkori időszakra jellemző parókákat viselt, melyekbe tollat dugott és makaróninak nevezte az elkészült kompozíciót.

Igazán akkor vált közismertté a kifejezés , amikor nagyjából háromnegyed évszázaddal később, Charles Dickens 1837-ben írt regényében, a The Pickwick Papers-ben, ez a sor volt olvasható: „Ha olyan keveset tudnék az életből, mint ez , Megenném a kalapomat, és egészben lenyelném a csatot.”

Tekintettel arra, hogy ez a kifejezés mióta létezik, elgondolkodhatunk, hogy vajon volt-e valaki valaha , aki szó szerint megette-e a kalapját , ha egy kijelentése később hamisnak bizonyult.

A válasz igen. Valójában csak az elmúlt néhány évben több ilyen dokumentált eset is előfordul.

Például 2014-ben a reddit egyik felhasználója tett egy kijelentést miszerint megeszi a kalapját ha a Bitcoin értéke soha nem esik 1000 USD alá. Amikor a pénznem értéke a jósolt összeg alá zuhant, a felhasználó, akit mulatságosan emiatt „Kalapfalónak” neveztek el, feltöltött egy videót arról, hogyan eszik egy egész pamutsapkát egy szendvicsen.

Aztán van egy atlantai Falcons-rajongó is, aki szintén lefilmezte magát, ahogy elfogyasztotta csapata egyik kalapját, miután kijelentette, hogy a Sólymok nem veszítenek a Panthers ellen 2015-ben. A csúfos bukás után , adott szavához híven megette a kalapot egy Wendy’s csirkés szendviccsel kísérve.

És végül következzen Lord Paddy Ashdown brit politikus, aki nyilvánosan kijelentette, hogy megeszi a saját kalapját, ha a brit brexit választások szavazásai helyesek voltak. Amikor anna bizonyultak voltak, Ashdown úgy tartotta be az adott szavát, hogy egy interjú során egy kalap alakú csokoládétortát fogyasztott el.

Egy másik példa arra, ahogy egy közéleti személyiség betartja az ígéretét arra , hogy elfogyaszt egy ruhadarabot, bár ezúttal az nem egy kalap, az nem más mint Werner Herzog híres rendező esete , aki azt állította, hogy ha Errol Morris valaha is befejezi a Mennyország kapuja című filmet, akkor megeszi a cipőjét. Szavához híven Herzog a film elkészülte után megette a cipőjét, de csak miután egy profi szakácsot vett fel, hogy fokhagymával és különféle gyógynövényekkel készítse el számára a film premierjén. Ennek felvételeit megnézhetjük a találóan elnevezett dokumentumfilmben, Werner Herzog megeszi a cipőjét című moziban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments