HomePeopleHazaengedték a kórházból, mert nem láttak önkárosításra utaló jeleket - Napokkal később...

Hazaengedték a kórházból, mert nem láttak önkárosításra utaló jeleket – Napokkal később holtan találtak rá a lakásában…

A 28 éves Stephen Startupnak baljós gondolatai támadtak, ami miatt a háziorvosa beutalta őt egy mentálhigiénés csoportba. Az ottani ápoló, aki kiértékelte Stephen állapotát viszont úgy gondolta, hogy a férfi egyáltalán nem mutat arra utaló jeleket, hogy kiontaná a saját életét, ezért prioritásilag hátra sorolta. Egy héttel a kiértékelés után Stephen véget vetett életének.

Mint kiderült, hogy az ápolónő 2015 óta nem végzett kiértékelési vizsgálatokat, ezért tudása kissé megkopott. Stephent 2019 novemberében találták meg holtan a lakásában. A barátnője nagyon aggódott miatta, ezért felhívta a londoni 999-es segélyhívót.

Stephennél egyébként korábban bipoláris zavart diagnosztizáltak és mentális betegséggel is küzdött. Testvére, Kieran szerint elképesztő magasságokat és mélységeket élt át időről időre. Volt mikor kicsattant az energiától, a jókedvtől, máskor pedig depresszióba zuhant.

Mikor Stephen édesanyja elhunyt a rá hagyott pénzből Kanadába utazott, de autóbalesetet szenvedett. A barátnője szerint ez már öngyilkossági kísérlet volt. Máskor is próbálkozott már ezzel, így 2019 szeptemberében felkereste háziorvosát. A doki azonnal beutalta őt egy mentálhigiénés intézménybe. Az ottani ápolónak elmondta, hogy depresszióban szenved és sokszor fordul meg fejében az önkárosítás

Kevin Kennedy, az ominózus ápoló miután megnézte a háziorvosi beutalóját, sürgősről, általánossá minősítette őt. Ha sürgősnek ítélték volna meg állapotát, akkor 1-5 napon belül egy mentális egészségügyi csapat látogatta volna meg. Az általános besorolásban lévő betegeket csak 21 napon belül látogatják meg.

A háziorvos sürgős priorításúnak jelölte meg a férfit, mivel hol véletlenszerű, hol szándékos önkárosító gondolatok járnak a fejében. Ebben az esetben pedig nő az öngyilkosság kockázata. Kennedy elmagyarázta, hogy miért minősítette le Startupot. Állítása szerint nem mutatott olyan jeleket, melyek arra hajaznának, hogy valóban ki fogja ontani az életét.

2019. október 7-én értékelte ki a 28 éves férfit, és úgy fogalmazott, hogy ő egy intelligens, artikulált, jól ápolt páciensnek tűnik és nincs jele semmilyen függőségnek, mely negatívan befolyásolná őt. Ezek után orvoshoz irányította, aki gyógyszeres kezelést rendelt volna el neki. A rendőrök november 19-én találták meg őt holtan.

Az észak-manchesteri mentálhigiénés csapat felülvizsgálatot rendelt el az ügy miatt. Leanne Hopwood szerint egy olyan fontos dolgot, mint a beteg állapotának leminősítése meg kellett volna beszélni a vezetőkkel. A halottkém szerint viszont az ápoló nem hibázott, mert információ hiányában a legjobb döntést hozta.

Hopwood asszony egyetértett azzal, hogy az ápoló utoljára 2015-ben vett részt értékelő képzésen, holott ezt háromévente kellene megismételni. A halottkém kimondta, hogy Startup saját keze által hunyt el.

Szakemberek szerint a férfi nagyon későn ment el az orvoshoz, gyakorlatilag akkor mikor már nagy bajban volt. Nehéz felfogni és feldolgozni, hogy lehetett ennyit késni egy ilyen komoly esetben. Kieran szerint voltak olyan dolgok, melyeket komolyabban lehetett volna venni, de nem tudja, hogyha azt időben elcsípik akkor még most is élne-e.

„Nagyon kedves srác volt. Valóban jobbat érdemelt volna az élettől, mint amit kapott.”

Gill Green, a Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust ápolási és irányítási igazgatója elmondta: „Őszinte részvétünket fejezzük ki Stephen családjának és barátainak. Megértettük a leminősítéssel kapcsolatos aggályokat de miután alaposan megvizsgáltuk az eset körülményeit, bízunk benne, hogy helyes döntés született. Nagyon sajnáljuk, hogy állapota ennyit romlott az értékelést követően.”

Ha ismersz olyan embert, akár családból, akár baráti körből, akinek ilyen gondolatai vannak, azonnal értesítsd az illetékes szerveket.

Most Popular

Recent Comments