HomePeopleEz a 3 izgalmas rejtvény megmutatja, mennyire lennél jó nyomozó.

Ez a 3 izgalmas rejtvény megmutatja, mennyire lennél jó nyomozó.

Néha eljátszadoztál a gondolattal a Helyszínelők, Gyilkos elmék, Poirot, vagy a Sherlock Holmes nézése közben, hogy milyen lehet nyomozónak lenni? Nyugi nem vagy egyedül, ugyanis többen kacérkodtak már a gondolattal. A filmekben, mikor külső szemlélőként látjuk az esetet mindig olyan egyértelmű, hogy ki a tettes, ám ez elképzelhető, hogy a valóságban már nem jönnénk rá olyan egyszerűen, hogy ki követte el a bűntényt. A mai cikkünkben 3 izgalmas rejtvényt hoztunk el nektek, melyből tökéletesen kiderül, hogy mennyire lennél jó nyomozó. Felkészültél? Akkor hajrá!

1, Egy parti kellős közepén két fiú, Eric és Geroge heves vitába kezdtek. Olyannyira elfajult köztük a dolog, hogy már-már tettlegességig fajult a helyzet. A vita tárgya a parti szervezője, Blair volt. A fiúk már régóta epekedtek a lány iránt, viszont sosem kaptak választ. Blair egy olyan játékkal állt elő, ahol a nyertesnek jogában áll őt megcsókolni, sőt randevúra hívni.

A játék szabályai meglehetősen egyszerűek voltak:

Mindkét fiúnak ugyanannál a kerek asztalnál kellett ülnie.

Kaptak néhány érmét, amit az asztalra kellett tenniük.

Ezeket az érméket nem rakhatták le úgy, hogy azok az élükön álljanak, sőt az asztalról sem lóghattak le.

A kezdő játékosnak nagyobb esélye van a nyerésre, ha az érmét helyesen teszi le.

Az nyer, aki először rakja tele az asztalt.

George bízik abban, hogy ő nyer, ezért a kezdés lehetőségét átadja Ericnek.

Kérdés: Milyen stratégiát kell Ericnek választania ahhoz, hogy ő nyerjen?

2, Clark egy baleset során amnéziás lett. Kezelőorvosa azt mondta neki, hogy a rehabilitációs kezelések hatására vissza fog térni az emlékezete, viszont csak részlegesen. Miután kiengedték a kórházból, Clark hazament, ám teljesen megfeledkezett arról, hogy a riasztó be van kapcsolva. Mivel egyedül élt rajta kívül senki sem tudta a kódot. Amikor átlépte lakásának küszöbét a riasztó beindult, mire a biztonsági szolgálat kijött. A tulaj talált egy papírt, amire a kód megfejtéséhez szükséges tippek voltak. Clark ezt még a baleset előtt készítette magának.

Mivel a biztonsági szolgálat emberei közül senki sem értette a tippeket, ezért egy speciális személynek Harrynek adták a feladatot. A cetlin a következő instrukciók álltak:

A riasztó kódja 5 darab számjegyből áll.

A negyedik szám nagyobb, mint a második.

A harmadik pedig hárommal kevesebb, mint a második.

Az első számjegy a háromszorosa az ötödiknek.

A három pár számjegy összege 11-el egyenlő.

Mi lehet az az 5 számjegyű kód, amivel ki tudják kapcsolni a riasztót?

3, Harry a barátaival elment az erdőbe kempingezni. Lefekvés előtt a tábortűznél, legendákat és misztikus történeteket meséltek, majd elmentek lefeküdni. Harry egy ideig nem tudott elaludni, majd, mikor végre mégis elszenderült furcsa dolgokról álmodott. Vagy elképzelhető, hogy mégsem álom volt?

Harry álma nagyon valóságosnak tűnt. Egy erdőben volt, ahol eltévedt ám hirtelen megpillantott egy barlangot és bement. Mivel nagyon álmos volt, ezt tartotta legjobb döntésnek. A barlangba érve meglátta a goblinok királyát, aki nagyon megörült a férfinak, mert régóta nem járt nála senki. Harry el akarta hagyni a barlangot, ám a kijárat valahogy elpárolgott.

A király felajánlotta, hogy megmondja neki a kivezető utat, ha teljesíti néhány feltételét.

Harrynek három cukor közül kellett választani ahhoz, hogy elhagyhassa a barlangot.

A három közül kettő mérget tartalmazott, egy pedig ehető volt.

A goblinok királya nagyon rendes volt, mert, a mérgezők közül egyet eltávolított a kék színűt, ami bizony mérgező volt.

A király ezután feltette a kérdést, hogy most melyiket fogja választani.

Clarknak a narancssárga színűre esett a választása. A király viszont utoljára rákérdezett, hogy biztos ez lesz a végleges döntése vagy szeretne változtatni.

Szerintetek Harry változtatott a kiválasztott cukorkán vagy sem? Ha igen, mit gondolsz miért tehette?

Válaszok:

1,

Eric az első érmét az asztal közepére helyezte, onnan pedig már csak le kellett másolnia ellenfele lépéseit. Georgenak hamarabb elfogytak a szabad helyei, így Eric nyert.

2,

A riasztó kódja: 65292.

Honnan tudta, hogy ez a helyes? Az öt darab számjegy a, b, c, d, és e, melyeknek valódi értéke ismeretlen. Ebből kiindulva:

d = b + 4, mivel “b” nem lehet nagyobb, mint 5.

c = b – 3, mert “b” nem lehet kevesebb, mint 3.

a = 3 * e, vagyis az “e” = 1, 2 vagy 3, az “а” pedig = 3, 6 vagy 9.

Három pár számjegy van, amely 11-et tesz ki. “A + e” egyenlő lehet 11-gyel, mert tudjuk, hogy “b” = 4 vagy 5.

Egyéb számjegypárok a “b”, “c”, “d”. Végül ezeket kell ellenőrizni: 3; 0; 7 ≠ 11; 4; 1; 8 ≠ 11. Így ezek a számok tévesek.

A számok, amire szükségünk van, 5; 2; és 9 és még két pár, amelyek egyenlők 11-el, a többi számjegy pedig 6 és 2.

A három szám, ami egyenlő 11-el 6 + 5; 2 + 9; és 9 + 2.

3,

Harry úgy döntött, hogy mégis változtat döntésén, így került hozzá a citromsárga színű cukorka. Miután megette azt, hirtelen felébredt a sátrában és rájött, hogy a döntések óriási szerepet játszanak az életben, mert képesek drasztikusan megváltoztatni a jövőt.

Miért döntött így?

A két cukorkával 50-50% esélye volt a túlélésre. Harry úgy gondolta, az lenne legjobb, ha nem változtatná meg döntését. Ám a narancssárga cukor kétszer nagyobb valószínűséggel mérgezte volna meg, mint a sárga.

Amikor a narancsra esett a választása, a túlélési esélye 1 volt a 3-hoz. A halál esélye viszont 2 volt a 3-hoz. Amikor Harry elvette a mérgező cukorkát, az ehető maradt az asztalon.

Amikor a király eldobta a kék édességet, nem szólt semmit Harry cukorkájáról. Vagyis az esélye annak, hogy élve megússza 1 volt a 3-hoz.

Az asztalon viszont csak a citrom színű cukorka volt, ami ehető.

Annak ellenére, hogy Harry elsősorban a mérgező cukorkát választotta, megváltoztatta a döntését és életben maradt.

Neked sikerült megoldani a feladványokat?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments