HomeInterestingEz a 3 egyszerű kérdésből álló teszt megmutatja, milyen intelligenciával rendelkezel

Ez a 3 egyszerű kérdésből álló teszt megmutatja, milyen intelligenciával rendelkezel

Az IQ (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) egy olyan szám, amelynek segítségével meghatározható a vizsgált személy szellemi, értelmi képessége azaz az intelligenciája. Továbbá az azonos életkorú, értelmiségű emberek szellemi teljesítménye között milyen eltérés tapasztalható.

Shane Frederick pszichológus 2005-ben kitalálta a legrövidebb tesztet az intelligencia értékelésére. Mindössze három kérdés csupán, melyeket a lehető leggyorsabban kell megválaszolni.

Neked sikerül?

1. Egy teniszütő és a labda együttesen 1 euró és 10 centbe kerül. A teniszütő 1 euróval drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. Öt gép öt perc alatt öt alkatrészt gyárt. Hány perc alatt készít 100 gép 100 alkatrészt?

3. Egy tavacskában nő a tündérrózsa. Elég gyorsan szaporodik, minden nap megduplázza önmagát. 48 nap múlva a tavat teljesen belepi a vízililiom. Hányadik napon lesz a tó félig benőve?

Shane Frederick a Yale School of Management marketing professzora. Szakterülete annak kutatása, hogy az emberek miként hozzák a döntéseiket. Együtt dolgozott a Nobel-díjas Daniel Kahneman-nal. Csoportjával ezer emberrel készítettek interjúkat, köztük a nagy amerikai egyetemek hallgatóival is.

Azoktól az emberektől, akik sikeresen elvégezték a kognitív képesség tesztet, a tudósok kérdeztek valami mást is. A válaszadóknak felkínálták, hogy most kapjon 3400 dollárt, vagy havonta 3800-at. Az alacsony tesztteljesítményű emberek rendszerint a kevesebb-de azonnal kapott pénzt választották. A magas értelmiségű emberek inkább úgy döntöttek, ami a legjobb neki a jövőjét nézve.

A teszt lényege, hogy megfigyeljék a téves válaszokat. 10 cent, 100 perc, 24 nap. Ezeket a válaszokat leggyakrabban az intuitív gondolkodású emberek adták meg. Az ésszerűbb életmódra támaszkodó emberek átlagosan jobban reagáltak.

Válaszok:

1. kérdés: 5 cent. Mert 5 cent + 1 euró (az ütő amennyivel drágább) = 1 euró 5 cent + 5 cent (a labda ára) és így jön ki az 1 euró 10 cent.

2. kérdés: 5 perc. Hiába lesz több a gépek száma, ez nem befolyásolja az egy rész gyártásához szükséges időt.

3. kérdés: 47 nap. Ha naponta duplázódik és 48 nap kell a tó teljes benövéséhez akkor logikusan utolsó előtti napon lesz félig.

Neked sikerült? Írd meg kommentben a véleményedet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments