HomeInterestingÉrdekes tények az angol nyelvről, aminek hallatán nem tudsz ellenállni a nyelvtanulásnak

Érdekes tények az angol nyelvről, aminek hallatán nem tudsz ellenállni a nyelvtanulásnak

Az angol nyelv jelenleg a Föld leggyakrabban használt nyelveinek egyike, ami dialektusokra oszlik (angliai, amerikai, ausztráliai), így annak is megvan az esélye, hogy a latin nyelvhez hasonlóan több nyelvre tagolódik. A médiában beszélt angol a tájnyelvek csökkenéséhez és az egyetlen beszélt változathoz vezet.

A statisztikák szerint napjainkban 446 millióan beszélik az angolt, mint anyanyelvüket. Emellett 650 millióan beszélik jól első vagy második nyelvként, valamint 2-3 milliárd közé teszik azok számát, akik néhány szót értenek az angol nyelvből.

Az angol az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve is. A nyelvnek két fő változata van, az amerikai és a brit angol. Az angol anyanyelvű emberek többsége az amerikai angolt beszéli.

A két változat közti különbségek a szókincs egy részében, a kiejtésben és egyes szavak leírásában mutatkozik meg. A felsorolt eltérések ugyanakkor nem akadályoznak minket egymás kölcsönös megértésében.

Az angol a nemzetközi kommunikáció nyelve, így nem meglepő, hogy a világ minden táján segíti a kommunikációt, munkaszerzést és munkavégzést vagy a nemzetközi projektekben való részvételt.

2020-ban már 1,268 milliárd ember beszéli az angol nyelvet. A második helyen a mandarin kínai áll, 1,120 milliárd beszélőjével.

Az angol nyelv legritkábban használt betűje a Q.

A négy az egyetlen szám angolul, aminek betűszáma megegyezik a szó jelentésével.

Angolul a kontinensek nevei ugyanazzal a betűvel kezdődnek és végződnek: America, Europe, Africa, Australia, Asia.

Az angolul tanulók általában két problémával szembesülnek. Egyik a megértés, a másik a kiejtés, ugyanis a különböző betűket szavanként máshogy ejtjük.

Az angol nyelvben körülbelül egy millió szó van.

Korábban a girl, vagyis a lány szó semleges nemű volt, így lányokra és fiúkra is használták.

Régen azt hitték, hogy a leghosszabb angol szó a Supercalifragilisticexpialidocious (lefordítva “rendkívül jó”), azonban a Mary Poppins filmek népszerűségének köszönhetően mára egy negyvenöt betűs szó lépett elébe. Ez pedig a Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, ami egy tüdőbetegséget jelent.

Az angol nyelv két óránként frissül egy új szóval, tehát, évente körülbelül négyezer szó kerül a szótárakba.

Az angol a világ 54 országában hivatalos nyelv. Mint például, Zimbabwében, Namíbiában, Pápua Új-Guineában, Szingapúrban és Jamaikában.

Létezik egy angol nyelv, ami mindössze 850 szót tartalmaz. Ezt 1930-ban Charles Ogden, brit nyelvész hozta létre a nemzetközi kommunikáció megkönnyítése érdekében.

Létezik Harry Potter fordítás brit angolról amerikai angolra. Az amerikai kiadvány szerkesztője, Arthur Levin, aki azt állítja, hogy nem adaptálta, hanem lefordította a könyvet. Például az első részben a kekszet süti, a zseblámpát fáklya váltotta fel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments