HomeInterestingEnnyi ideig vemhesek a világon élő állatok - Íme a részletek

Ennyi ideig vemhesek a világon élő állatok – Íme a részletek

Mindenki tudja, hogy egy átlagos emberi várandósság közel 40 hétig tart. Ez az anyáknak elegendő mennyiségű időt biztosít arra, hogy megtervezzék a babaszobát, megvegyék a szükséges holmikat, kiválasszák a kicsi nevét..stb. Az állatvilágban azonban egy kicsit más a helyet. Vannak fajok, melyek gyakorlatilag kéthetente hozzák világra kölykeiket, másoknak viszont több, mint egy évig tart a vemhesség időszaka. Durva, nem igaz? A mai cikkünkben összeszedtünk néhány állatot, hogy bemutassuk nektek, mennyi ideig is fejlődik kicsinyük a hasukban.

1, Oposszum – 12 nap

A virginiai oposszum nőstény példánya vemhes a legrövidebb ideig, ami mindössze 12 napig tart. Ez olyan, mintha te minden második hétben megszülnél egy kisbabát.

2, Egér – 19-20 nap

A közönséges házi egerek vemhességi időszaka 19-20 napig is tarthat azután pedig a nőstény nagyjából 8-10 utódot hoz a világra. Évente akár ötször is szülhet.

3, Koala – 35 nap

Egy nőstény koala 12 éven át, éves szinten egy utódot hoz a világra. Az ikerszülés náluk nagyon-nagyon ritka. A vemhesség 35 napon át tart, és általában december-március között hozza világra kicsinyét. Az újszülött nagyjából 2 centiméter hosszú, szőrtelen és vak is a legérdekesebb pedig, hogy még füle sincs.

4, Tengerimalac – 60 nap

A tengerimalac vemhessége 59-72 nap közé tehető, és legtöbbször 1-8 utódot hoz világra.

5, Macska – 63 nap

Egy házi macska 63 napig azaz kb. két hónapon át hordja kicsinyeit. Általában egy alomban 3-5 kölyök van.

6, Kutya – 58–62 nap

A kutyák vemhessége nagyságától, fajtájától és életkorától függ. Minél nagyobb egy kutya, annál valószínűbb, hogy több kölyköt hoz világra.

7, Mosómedve – 65 nap

A mosómedve párzási ideje a tél folyamára tehető, így tavasszal könnyedén világra hozhatja 3-7 kölykét. Ebből 4 általában vak. Az utódok szeme csak kb. háromhetes korukban nyílik ki.

8, Tigris – 110 nap

A tigrisek vemhességi ideje körülbelül 16 hét. Amikor a tigriskölykök megszületnek, akkor vakok és az első 2 hónapban nagymértékben függnek az anyjuktól. Egy alomban 2-3 kölyök van.

9, Malac – 115 nap

A sertések éves szinten kétszer is ellenek és ilyenkor 10 malacot is világra hoznak. Képzeld el, hogy 20 gyereked született mindössze egy év leforgás alatt.

10, Panda – 135 nap

Az egyik legfőbb oka annak, hogy a pandák veszélyeztetett fajba tartoznak, hogy nem képesek olyan könnyen szaporodni, mint más állatok. Általában 2 évente ellenek és ilyenkor csak egyetlen kölyök látja meg a napvilágot.

11, Lemur – 135 nap

A makiknak több, mint 100 különböző faja van, de a gyűrűsfarkú makik általában áprilisban párosodnak. Ez arra enged következtetni, hogy a nyáron már meg is szüli 1 vagy akár 2 kölykét.

12, Kecske – 143-157 nap

A házi kecskék vemhességének ideje 143-157 napig tart. Miután megtörtént a párzás a 21-22. héten 1-5 gidát is megszülhet. A leggyakoribb a két gida ellése, viszont előfordult már, hogy egyszerre hármat is világra hozott.

13, Medve – 220 nap

A medvéket ritkán látjuk együtt, kivéve akkor ha párzási időszak van. A 2-3 kölyök az év elején, január és február között látja meg a napvilágot, és kb. 2-3 éves korukig anyjukkal maradnak.

14, Fóka – 280 nap

Akárcsak az emberek, a fókák is 9 hónapig vemhesek egyetlen utódjukkal. Előfordul azonban, hogy a vemhesség kitolódik 11 hónapra. Bizonyos fajoknál a nőstények évente szülnek, míg más fajok kétévente.

15, Gorilla – 251-289 nap

A gorillák 251–289 napig vemhesek és utána általában 1 maximum 2 kölyök születik. Az újszülött gorilla kölykök ekkor teljesen magatehetetlenek, ezért anyjukra vannak utalva, akik a karjukban viszik-hordják őket. Néhány hónapos koruktól fogva egészen 3-4 éves korukig anyjuk hátán élnek és kb. 2-4 éves korukig élnek anyjuk tején. Egy nőstény élete során akár 3–6 utódot is felnevelhet.

16, Őz – 264-318 nap

Nehéz meghatározni a vemhesség idejét, ugyanis az őzek esetében úgynevezett késleltetett beágyazódás van jelen. Az őzgidák leginkább április és július között látják meg a napvilágot, viszont nagyon sokan már május-június között megszületnek. A nőstény őzek általában két gidát ellenek, de volt már rá példa, hogy 3-4 is született.

17, Ló – 365 nap

Az ikerellés nagyon ritka a lovaknál, viszont volt arra példa, hogy három csikót hozott a világra. Ha a szülés utáni 9. napon befedeztetik a kancát, akkor könnyebben megválik első szülött csikóitól.

18, Tapír – 335-439 nap

A közönséges tapírok vemhességi ideje 335-439 nap közé tehető. A nőstény egyedek többnyire csak egyetlen utódot szülnek, de előfordul ikerszülés is. A kis tapírok addig élnek anyatejen, ameddig anyjuknak van, még akkor is, ha már képesek szilárd halmazállapotú ételt is megenni.

19, Beluga bálna – 450 nap

Egy nőstény beluga bálna általában 2-3 évente 1 borjút hoz világra. Ellentétben az emberekkel és más háziállatokkal, a beluga bálna köldökzsinórja születéskor elszakad, hogy a borjú anyja mellett kezdjen el úszni.

20, Zsiráf – 465 nap

Az egy vagy akár két borjú május–augusztus között látja meg a napvilágot. Érdekesség, hogy a zsiráfok állás, vagy sétálás közben szülik meg utódokat, vagyis a kis zsiráfok egy nagy eséssel indítanak.

21, Rozmár – 600 nap

A rozmárok nagy csoportokban élnek jégtömbökön vagy a parton ám a párzásuk privát körülmények közt zajlik a víz alatt. A nőstények egyetlen utódot hoznak a világra, és 18-24 hónapig szopik. Az újszülött borjú körülbelül 1,2 méter hosszú és 60 kiló.

22, Elefánt – 665 nap

Az elefántok vemhességi ideje 95 hétig tart. Ez több mint kétszerese az emberi terhességnek. Ennek tükrében az elefántok életük során körülbelül 4 borjút hoznak világra.

Na mit szólsz?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments