HomeInterestingEnergiaital miatt kapott szívrohamot egy 21 éves férfi - Szerinted naponta mennyit...

Energiaital miatt kapott szívrohamot egy 21 éves férfi – Szerinted naponta mennyit kellett meginnia a tragédiához?

Több olyan ital is van a piacon, mely koffeint tartalmaz. Például kóla, kávé, fekete tea és bizony az energiaital is. A legtöbbhöz még gyerekek is hozzáférnek, holott nem kellene, ugyanis komoly károk születhetnek belőle. Vannak szülők, akik nem engedik gyermeküknek, hogy kávét igyanak, mondván nem nekik való, de azzal már nincs semmi bajuk, ha energiaitalt isznak. Tény, hogy az energiaital inkább az üdítő kategóriába sorolható, hisz ma már több ízben is lehet kapni és cukrot is tartalmaz, ám túlzott fogyasztása problémához vezethet.

Cikkünk főszereplője egy 21 éves fiatalember, aki szívrohamot kapott mert két éven át, minden egyes nap 2 liter energiaitalt ivott meg. A férfi szó szerint rajongott az energiaitalokért. Olyannyira szerette, hogy képes volt belőle napi szinten 2 litert is meginni. A legtöbb energiaital koffeintartalma kb. 30-35 mg/100ml, cukortartalma pedig 4 teáskanál/100 ml. Ez egy 2 literes mennyiségre vetítve 600-700 mg koffeint és 80 teáskanálnyi cukrot jelent. Szakemberek szerint napi 400 mg koffein elfogyasztása még normálisnak tekinthető, ez nagyjából 4-5 eszpresszó kávét jelent. Ha ennél többet visz be valaki a szervezetébe, olyan problémákat tapasztalhat, mint fejfájás, idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, felgyorsult szívverés, izomrángások és hasi panaszok.

A fiú egyik nap „indokolatlan” remegést, felgyorsult szívverést tapasztalt, illetve súlyos migrén tört rá. Később légszomjra is panaszkodott. A rosszullétek miatt miatt három hónapra fel kellett függesztenie tanulmányait és szakemberhez kellett fordulnia. Az orvosok szív és veseelégtelenséget diagnosztizáltak, majd nem sokkal később megállt a szíve.

A fiatal férfi az intenzív osztályon kötött ki, s 58 napon keresztül kellett kórházban feküdnie. A szakemberek egyöntetűen úgy gondolták, hogy az energiaital túlzott fogyasztása okozta a problémát. Ezek az italok ideig-óráig képesek fokozni a teljesítőképességet, az energiát és az anyagcserét is, ám akadnak országok, ahol nem lehet olyan könnyen hozzájutni, mint Amerikában, Lengyelországban vagy Magyarországon. Ilyen például Dánia, Norvégia, Franciaország és Olaszország. Az ilyen italok fogyasztásával fokozottan nő a szívroham és a stroke kialakulásának kockázata. Az orvosok szerint nemcsak a hosszú-, hanem a rövidtávú fogyasztása is komoly károkat okoz, a benne található koffein, taurin és cukor miatt.

Franciaországban csak taurin nélküli energiaitalok forgalmazása engedélyezett. Más országokban pedig csak 18 éven felüliek vásárolhatják meg. A houstoni Texasi Egyetem kutatói megfigyelték, hogy az energiaital elfogyasztása után mindössze 90 perc alatt az erek jelentősen összeszűkülnek.

Sajnos nem ez az első eset, amit energiaital okozott. Egy 28 éves londoni férfi 7 éven át fogyasztott folyamatosan ilyen italt, s még szívrohama után is késztetést érzett arra, hogy tovább fogyassza. Orvosai azt mondták neki, hogy a szívroham oka a vérében lévő koffein koncentrációja volt, így nem javasolják annak további fogyasztását.

Ti fogyasztotok energiaital?

Most Popular

Recent Comments