HomeWorldÉlőben is megnéznéd Csernobilt? Jó hírünk van! Van rá lehetőség, csak bátorság...

Élőben is megnéznéd Csernobilt? Jó hírünk van! Van rá lehetőség, csak bátorság kell hozzá.

Az HBO sikersorozatának hála, újfent nagy népszerűségnek örvendenek a Csernobilba vezető túrautak, hiszen a sorozat mindenkire óriási hatást gyakorolt  Nem csoda, hogy sokan szeretnék meglátogatni a szellemvárost. Ma arról hoztunk némi információt, hogy aki el akar oda látogatni, annak voltaképpen mennyibe is fáj ez a kis kirándulás.

Ma már mindenki tudja, hogy mi is történt azon az ominózus éjszakán, amikor a csernobili atomerőmű 4-es reaktora felrobbant. Már azt is tudjuk, hogy ez a tragikus eset javarészt az emberi figyelmetlenség és gondatlanság következménye volt, mely az egész világra hatással volt.

Mivel a sorozat a legapróbb részletekig minden bemutatott, nem csoda, hogy az év legjobb sorozatának választották meg. Ennek tükrében lehetett számítani arra, hogy újra fellendül a turizmus azon a vidéken, s lám így is lett. De vajon valóban jó ötlet oda elutazni? Nos, most utánajártunk.

Tény, hogy mind a mai napig vannak olyan helyek, melyek sugárfertőzöttek, de biztosítják a turistákat arról, hogy csak olyan helyre viszik őket, ahol vagy nincs ilyen veszély, vagy csak olyan mértékű, amit az emberi szervezet el is ír viselni. Ha el akarunk menni Csernobilba először Kijevbe kell eljutnunk, ami nagyjából 30-140 ezer forintba kerül, ha repülővel akarunk menni. Természetesen ez attól is függ, hogy mi magunk intézzük el, vagy az iroda.

Kijev egyébként körülbelül 150 kilométerre van Csernobiltól, és két lehetőség közül tudunk választani. Vagy segítség nélkül jutunk el a 2-3 csillagos hotelbe, vagy transzferrel közelítjük meg azt. Ettől a ponttól visznek minket tovább abba a biztonsági zónába, melytől már nincs olyan messze a katasztrófa helyszíne.

Egy tapasztalt kísérő visz körbe bennünket, aki akár 100 méteres távolságból is megmutathatja a tragédia helyszínét. Ám innét gyorsan el kell tűnni, hiszen senki sem akar komoly egészségügyi problémákat. A túra során elnavigálnak bennünket arra a helyre, ahol a tűzoltóknak állítottak szobrot, meg lehet tekinteni a Pripjaty városában található óriáskereket vagy a vidámparkot. Sőt ellátogathatunk olyan helyszínekre is, ahol lehet sugárzást mérni. A túra során 3 fogásos ebédet is biztosítanak, és ilyenkor elmondják vagy feltüntetik, hogy az élelmiszereket zónán kívülről szerzik be. Egy vagy két napot is el lehet itt tölteni természetesen csak vezető kíséretével, hogy teljesen átérezzük a hely tragédiáját.

Akadnak olyan speciális ajánlatok, melyek során egy úgynevezett no-go zónába is elvisznek bennünket. Ez a kis kiruccanás, szállással, idegenvezetőkkel, transzferrel együtt nagyjából 85 ezer forintba kerül, ám ha csak egy gyors túra erejéig akarjuk megnézni a helyet, az körülbelül 35 ezer forintba fáj. Persze lehet speciális és akciós utakat is kifogni, ám többnyire ezekkel az árakkal kell számolni. Egyébként nem véletlen, hogy ennyibe kerülnek az utak, hiszen az emberek nagyon kíváncsi jellemek, ezért mindenről tudni akarnak.

Te elmennél egyébként Csernobilba, hogy megnéz, milyen állapotok uralkodnak ott?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments