HomeArtEgy kenyai vállalat fantasztikus ötlettel állt elő, hogy miként fékezzük meg a...

Egy kenyai vállalat fantasztikus ötlettel állt elő, hogy miként fékezzük meg a műanyagszennyezést a Földön

Gjenge Makers egy 29 éves kenyai nő által alapított cég. A fiatal lány műanyag újrahasznosításra szakosodott. 2017-ben Nzambi Matee felhagyott az adatelemzői munkájával és az anyja hátsó udvarán elkezdett különböző műanyagokból és homokból burkolóanyagokat létrehozni. Nzambi végül minden pénzét beleinvesztálta a projektbe, de úgy tűnik, hogy megérte a dolog. Ösztöndíjat nyert, hogy részt vegyen egy szociális vállalkozói képzés programban az USA-ban.

Az Egyesült Államokban Nzambi a Colorado Boulder Egyetem laboratóriumában finomította az általa kitalált burkolóanyag homok és műanyag arányát. Kifejlesztett egy műanyag téglák gyártására szolgáló gépet is. Manapság a Gjenge Makers naponta 1500 műanyag burkolóelemet gyárt, melyek nem csak rugalmasak, hanem erősek és megfizethetők is.

Nzambi Matee egy kenyai nő, aki olyan céget alapított, mely az eldobot műanyagokat változtatja építőelemekké.

Nzambi az anyagtudomány szakterületén dolgozik. Korábban mérnök volt egy olajipari cégnél. Az inspirálta, hogy rengeteg műanyaghulladék van Nairobi utcáin.

Nzambi erőfeszítéseinek hála az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) „A Föld fiatal bajnokának” nevezte el.

Az általuk gyártott termékek megfelelnek mindenféle előírásnak a Kenyai Szabványügyi Iroda szerint.

A vállalat napi fél tonna műanyagot hasznosít újra.

A lány úgy gondolja, hogy ez nem csak a hulladék-szennyezésének problémájára lehet megoldás, hanem az országokban lévő hajléktalanság és lakhatási problémákra is.

A projekt olyan sikeres, hogy az országon belül már több ponton is felhasználták az elemeket, hogy utat építsenek belőle.

Az idei tervük 50 tonna műanyag újrahasznosítása. A járólapok sokféle színben és formában kaphatók.

A célnak tökéletesen megfelel.

Vannak nagyon különleges formák is.

Elsődleges célja, hogy a műanyag elemeket egész Afrikában gyárthassák. Megoldást nyújthat a műanyagszennyezésre, amely egyre nagyobb gondot okoz a bolygónknak.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments