HomeTechEgy amerikai asztrofizikus időgépet építene

Egy amerikai asztrofizikus időgépet építene

Egy asztrofizikus állítása szerint elméletileg lehetséges lenne, hogy visszamenjünk az időben.

Ron Mallett, asztrofizikus, a connecticuti egyetem professzorának elmélete szerint a múltba utazni olyan, mintha egy idegen országba látogatnánk el. Mallett felállított egy tudományos egyenletet, amely az időgép alapjául szolgálhat.

Albert Einstein relativitás-elmélete szerint az idő lassul vagy gyorsul, attól függően, hogy az adott tárgy milyen gyorsan mozog. Tehát, ha valaki egy űrhajóban a fénysebesség körüli gyorsasággal utazik, akkor számára az idő lassabban telik, mint annak, aki a Földön van. Szóval, ez azt jelentené, hogyha egy űrhajós kevesebb, mint egy hétig keringene a kozmoszban és visszatérne a Földre, akkor az emberi életből tíz év telne el, ami az asztronauta számára csupán olyan lenne, mint egy ugrás a jövőbe.

A fizikus nagyobb része azt elképzelhetőnek tartja, hogy lehetséges lenne előre ugrani az időben, azt már kevésbé tartják valószínűnek, hogy a múltba való utazás is megvalósítható. Mallett Einstien relativitás-elméletéből indult ki, amely szerint a nagy tömegű tárgyak meggörbítik a téridőt, mi ezt érzékeljük gravitációként. Vagyis minél erősebb a gravitáció, az idő annál lassabban telik.

„Ha meg lehet görbíteni a teret, ki is lehet azt fordítani. Einstein elméletében az, amit térnek nevezünk, magába foglalja az időt is, ezért hívják téridőnek. Márpedig amit a térrel csinálunk, az történik az idővel is” – fejtette ki Mallett.

Állítása szerint bele lehet forgatni az időt egy hurokba, amelyen keresztül lehetővé válhat az utazás a múltba. Prototípusával azt igyekezett bemutatni, hogy egy lézergyűrű által létrehozott gravitációs mező miként segítene egy olyan időgépet, amely egy keringő fénynyalábon alapul.

Pályatársai azonban még nem túl lelkesek az asztrofizikus ötletét hallva. Paul Sutter, asztrofizikus szerint Mallett számításaiban és elméletében hatalmas lyukak vannak, ennek következtében pedig a gyakorlati megvalósítás jelen esetben kivitelezhetetlennek látszik.

Ron Mallett elismerte, hogy terve még csak elméleti síkon mozog, de ő nagyon is optimista.

Most Popular

Recent Comments