HomePeopleAz emberek több, mint 50%-a diszlexiás. Te átmész a diszlexia teszten?

Az emberek több, mint 50%-a diszlexiás. Te átmész a diszlexia teszten?

A diszlexia egy olyan részképességzavar, mely a beszédhez és az olvasáshoz kapcsolódik. Legjellemzőbb tünete, hogy az iskolázottság, az életkor valamint az intelligencia alapján elvárható szinttől az illető olvasási képessége kissé elmaradott. Az egyénnek problémát okoz a betűk illetve a számok között különbséget tenni vagy leírni. Gyakran előfordul, hogy két betűt, számot felcserél, vagy ellenkező irányba olvassa azt. A néhány perccel ezelőtt olvasott szöveget nehezére esik visszaidézni, vagy a lényegét visszamondani.

Azok a gyerekek, akik diszlexiában szenvednek a hagyományos tanítási módszerek alapján nem fognak tudni megtanulni olvasni. Pontosan ebből kifolyólag kell őket logopédushoz vinni, mert ők teljesen más módszerekkel fogják őket megtanítani olvasni. Vannak olyan diszlexiás tanulók, akiknek a nyelvtanulás is nehézséget okoz. Nincs kizárva, hogy a gyermek az egyik nyelven tünetmentesen beszél, olvas, míg a másikon problémákat észlel.

A diszlexiának két típusa van, az egyik a fejlődési diszlexia, a másik pedig a szerzett diszlexia. Az a különbség, hogy a fejlődési diszlexia örökletes, vagy valamilyen kisebb sérülés/baleset miatt alakul ki, míg a szerzett diszlexia a külső környezeti tényezőknek, lelki okoknak köszönhetően aktiválódik.

Kevesen tudják, hogy a diszlexiás tüneteket produkáló egyének nem szavakban hanem képekben gondolkodnak. Képesek másodpercek alatt felismerni a struktúrákat és a problémákat. Eszméletlenül gazdag képzelőerejük van, tele kreativitással és ötletekkel. Ők intuitívan látják a világot, így nagyon sok művész, színész, politikus, tudós, zenész és feltaláló kerül ki közülük.

Mostani cikkünkben egy nagyon érdekes kis tesztet hoztunk el nektek. Annak érdekében, hogy kiderítsd te is szenvedsz-e diszlexiától érdemes kipróbálnod. Sokan csúnyán elbuktak rajta a kérdés már csak az neked sikerül-e megcsinálni. Adott ez a kép, és nemes egyszerűséggel meg kellene találnod a “d” betűt a sok “b” betű között.

Nos, sikerült megtalálnod a “d” betűt? Ha nem ne csüggedj megmutatjuk hol van.

Most már megvan igaz? Ha sikerült neked is megtalálni a fent említett “d” betűt dobj egy kommentet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments