HomeCrazyAz egyiptomi csoda: Autópálya a lakövezetben

Az egyiptomi csoda: Autópálya a lakövezetben

Az autópályák általában azért épülnek, hogy a forgalmat felgyorsítsák, de például Németországban annak idején ezzel tudták felszámolni a munkanélküliséget. Szóval vannak előnyei, azonban az autópályákat általában a városokon, falvakon kívül építik fel, aminek a szélére magas, hangszigetelő táblákat húznak, hogy ne zavarja a lakosokat a zaj. Ez azonban nem mindenkit érdekelt. A következő képsorok pedig jól bemutatják, hogy Egyiptomban, azon belül Kairóban, a város közepére terveztek egy autópálya szakaszt.

Már első ránézésre is rendkívüli furcsa, hogy a lakóépületek közé terveztek egy 65,5 méteres útszakaszt, ami konkrétan összeér némelyik lakás erkélyével. Mint azt sejteni lehetett, a lakók abszolút nem üdvözölték a kormány “ötletét”. Sajnos, most már nem nagyon lehet mit tenni, mivel már az építkezési szakaszban vannak.

A tervezett útszakasz 12 km hosszú, és pont egy sűrűn lakott övezetet szel át. Teraet Al-Zomor nevezetű rész magasan tervezett pontjai sok helyen alig fél méterre helyezkedik el a lakásoktól, de vannak olyan részei, ahol össze is ér vele. Az emberek értetlenkedve nézik az építkezést és az azzal járó zajt és port, a tervezők pedig egymásra mutogatva próbálják elhárítani a felelősséget.

A tervező és a kivitelező szerint a legnagyobb probléma, hogy környékbeli társas házakat annak idején engedély nélkül építették fel. A kivitelezés azonban nem lesz olcsó 5 milliárd egyiptomi fontba fog kerülni, ami átszámolva nagyjából 105 milliárd forint lesz.

Az előzetes tervek alapján azonban ezek a társas házak bontásra fognak kerülni, és a lakók kompenzálására 250 millió egyiptomi fontot különített el a kormány, ami kb. 5,2 milliárd forintot jelent.

Az egyik épület tulajdonosa azonban azt nyilatkozta, hogy 2008-ban felhúzott házakat a megfelelő engedélyekkel építették meg. Így hazugságnak nevezte azt, amit a kivitelezők mondtak az engedélyekről. Szerinte az első 6 emelet és a boltok, üzletek tulajdonosait mindenképp kompenzálni kell.

Az élettani hatásait is megvizsgálták az autópályának, amelyek nem igazán kedvezőek az ott lakóknak: elképesztő mennyiségű szennyezett levegőt, szmogot és hatalmas zajt fog jelenti, valamint teljesen elzárja az autópálya alatt élőktől a fényt.

A lakóházak sorsa tehát még kérdéses, mivel nem egyértelmű, hogy kiket kell kompenzálni, vagy hogy tényleg le lehet-e bontani, az mindenesetre biztos, hogy nagy ütemben zajlanak az építkezések, és előreláthatólag az év végre el is fog készülni ez az autópálya szakasz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments