HomeInterestingA vám tisztviselők megmutatták, mit nem szabad vásárolni az Aliexpress-ről és a...

A vám tisztviselők megmutatták, mit nem szabad vásárolni az Aliexpress-ről és a Wish-ről

A mai világban nagyon sokan rendelnek mind Wishről, mind Aliexpressről. A legtöbben elégedettek azokkal a termékekkel, amiket onnan kapnak, ám jó néhányan csalódtak már bennük. Sokan nem tudják, hogy vannak olyan termékek, melyek megvásárlását vagy kiszállítását törvények tiltják. Ez függ az aktuális ország szabályozásától, de a legtöbb helyen ugyanazokat a dolgokat nem lehet megvenni. Mai cikkünkben elhoztuk azokat a tárgyakat és termékeket, amiket hivatalosan nem lenne szabad megvenni ezeken az online áruházakban.

1, Márkás termékek

Az AliExpress tele van a híres márkák replikáival. A postára szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy nem továbbíthatják az ilyen küldeményeket. Ennek ellenére több ezer vásárló azt tapasztalata, hogy probléma nélkül megkapták a csomagjukat. Ha azonban kiderül, hogy hamis, akkor majdnem 12 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetni.

2, Minden, ami felgyulladhat a szállítás során.

A tiltó listán olyan dolgok is szerepelnek, amik könnyedén meggyulladhatnak az utazás során. Az eladók tudják, hogy mely összetétel okoz problémát, de ezt természetesen nem tüntetik fel a termék leírásában. Hivatalosan a haj- és körömlakkok, parfümök, dezodorok jelentenek problémát. További tiltólistás termékek a csillagszórók, a tűzijátékok, és az öngyújtók.

3, Igazi szőrme.

Ha a vám megneszeli, hogy a terméket nem magadnak, hanem eladás céljából veszed, akkor azt nemes egyszerűséggel elkobozzák, sőt akár 20.000 forintos bírságot is kiszabhatnak rád.

4, Minden, ami fegyvernek tűnik.

Nem valószínű, hogy egy törvénytisztelő vásárlónak megfordul olyan a fejébe, hogy fegyvereket keressen egy online áruházban. Viszont sok gyermeknek rendszeresen rendelnek ilyen jellegű ajándékokat. A vám viszont minden olyan csomagot visszafog, ami fegyver, vagy játékfegyverre hasonlító terméket tartalmaz.

5, Magok és növények.

Jobb, ha nem rendelsz egzotikus virág magokat az AliExpressről. Ugyanez vonatkozik az élő növényekre is. Az ilyen termékeket ugyanis növény-egészségügyi ellenőrzésnek kell alávetni. Lehetetlen az összes árucikk vizsgálatát elvégezni az online áruházakból, és ha a magvakat megtalálják, azokat egyszerűen elkobozzák. A tiltólistán szerepel még a műtrágya és a peszticid is.

6, Tanúsítvány nélküli készülékek.

Óvatosan kell kiválasztani az online felületeken a telefonokat és egyéb elektronikai készülékeket. Ha a megvásárolt termék nem szerepel az engedélyezett modellek listáján, akkor azt is elkobozzák. Ezenkívül pénzbírságot kell fizetni, ami kb. 23-25 ezer forint is lehet.

7, „Kém” felvevők és kamerák.

A legsúlyosabb büntetés vár arra, aki potenciális kémcuccokat vásárol. Ide tartoznak például az olyan tárgyak melyekbe bele van építve például egy kamera vagy mikrofon. Az AliExpressen rengeteg diktafon és kamera van különböző formájú kulcstartókba, tollakba, órákba, medálokba és játékokba beépítve. Az orosz törvények értelmében, ezek megvásárlásáért legfeljebb 4 év börtönt lehet kapni.

8, Tárgya, amelyek előállítása ritka növény- vagy állatfajokat érintettek.

Ez másik dolog, amit minden nemzetközi kereskedelemben lévő résztvevőnek be kell tartania a vadon élő állatok védelme érdekében. Ez magába foglalja azon növényeket és állatokat, amik különleges védelmet igényelnek. A lista több, mint 30 ezer nevet tartalmaz, köztük számos korall- és hüllőfajt is. Pontosan ezért minden vásárlás mellé kell tenni egy igazolást, ami alátámasztja, hogy nem élő állatokból készült a tárgy.

9, „Tisztességtelen” dolgok.

A postai szabályok korlátozzák az „obszcén vagy erkölcstelen tárgyak” kiszállítását. Mi is rejlik pontosan ebben a megfogalmazásban, azt a fantáziára bízzuk. Nem érdemes túlságosan lesokkolni a postai dolgozókat a vásárlásunkkal.

Te tudtál ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments