HomePeopleA tudósok állítása szerint jobban hasonlítunk édesapánkra, mint az anyukánkra - Íme...

A tudósok állítása szerint jobban hasonlítunk édesapánkra, mint az anyukánkra – Íme a részletek

A szakemberek felfedezték, hogy a legtöbb emlős az apjára hasonlít, pedig feltételezzük, hogy a gyerekek DNS-ének fele anyjuktól, a másik fele pedig apjuktól származik. A kutatások során azonban, kiderült, hogy az apai gének a dominánsak. Annak ellenére, hogy a mindkét oldalról származó gének egyformán vannak jelen a gyermekben, eltérő módon viselkednek, ez pedig egyensúlyhiányt okoz.

Cikkünkből megtudhatod, miért hasonlítunk jobban édesapánkra, mint édesanyánkra.

Az apa génjei alapján meg lehet határozni a csecsemő nemét. Valójában az apa családfája segít kideríteni, hogy a párnak kisfia vagy kislánya születik majd. Ugyanakkor hatalmas jelentőséggel bír a férfi spermája, ugyanis, ha az X-kromoszómával rendelkezik, akkor az anya X-kromoszómájával együtt biztosan kislány fog születni. Viszont, ha a sperma Y-kromoszómát tartalmaz, akkor a baba kisfiú lesz.

A fiúk az apjuktól örökölhetik a termékenységet.

A termékenységi problémákkal küzdő apák, átadhatják ezt fiaiknak, bár ez a kutatók véleménye szerint sem biztos, hogy így lesz, ugyanis a mechanizmust még tovább kell vizsgálniuk. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az in vitro megtermékenyítési eljárás során fogant fiú gyermekek, ugyanúgy, mint édesapjuk, termékenységi problémákkal küzdenek majd. Az ilyen problémák nélküli családapák gyermekeinek nem kell megküzdeni ezzel a gonddal.

Édesapánktól örököljük a mentális egészséget.

Ugyan mindkét szülő befolyásolja a gyermekek jövőbeli mentális egészségét, a skizofrénia, a hiperaktivitási rendellenesség vagy a figyelemhiányos apák esetében nagyobb az esélye annak, hogy átadják ezeket a feltételeket gyermekeiknek.

Ahogy az apák idősödnek, nő az esély az új mutációk kialakulására a DNS-ben, mivel a spermájuk is idősödik. Ezzel szemben a nők petesejtjei olyanok, mint a születéskor. Vagyis, fennáll annak a lehetősége, hogy az olyan ritka genetikai betegségek és idegrendszeri rendellenességek, mint az autizmus az apától örökölhető.

Apukánktól örököljük a mosolyunkat.

Fogaink méretét, állkapcsunk alakját is szüleinktől örököljük. A tudósok szerint az apák génjei erősebbek, mint az anyáké. Vagyis, az apai gének felelősek a gyermek fogainak egészségégéért, ajkaink alakjáért, teltségéért és mosolyunkért.

Magasságunkat is apukánktól örököljük.

A magasabb apáknak magasabb gyermekeik lesznek, ha felnőnek. A jövőbeli magasság mellett az apák génjei meghatározzák az újszülött hosszát és súlyát, valamint testfelépítését is. Ezzel szemben az anyák génjei befolyásolják, hogy gyermekük vékony vagy telt lesz a jövőben.

Örökölhetjük édesapánk személyiségét is.

A kutatók azt sem zárják ki, hogy a gyerekek személyiségére is hatással vannak az apa génjei. Az biztos, hogy a szerotonint és a dopamint befolyásolják a gének, de a kutatók azt még nem tudták megállapítani, hogy milyen mértékben.

Ez pedig, hatással lehet az agyra és befolyásolhatja a depresszió, a szorongás vagy a félénkség kialakulását.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments