HomeInterestingA testszag 6 fajtája, amit az orvosok szerint nem szabad figyelmen kívül...

A testszag 6 fajtája, amit az orvosok szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni

A kellemetlen szagok többnyire mindenki számára kínosak. Egyes adatok szerint az amerikai felnőttek 90%-a, tinédzserek 92%-a használ izzadásgátló szereket, hogy elkerüljék természetes testszagokat. Ezzel nincs is különösebb probléma, de ettől függetlenül komolyan kell venni a hirtelen fellépő, kellemetlen testszagokat, mivel könnyen egészségügyi problémára utalhatnak.
Az alábbiakban 6 olyan esetet sorolunk fel, amit jobb ha komolyan veszel, valamint ha bármelyike fennáll nálad, célszerű orvoshoz fordulnod.

1. A haj szaga

Előfordul, hogy a hajnak időnként szaga lesz, főleg, ha huzamosabb ideig hanyagoljuk a hajmosást. De vannak olyan emberek, akik akármit tesznek, rendkívül kellemetlen szagú marad a haja. A szakértők ezt “büdös hajszindrómának” hívják – mily találó! 🙂 Arra, hogy ezt mi okozza, a szakértők sem tudnak konkrét, egyértelmű magyarázattal szolgálni. A különböző elméletek szerint baktériumok és/vagy gombák okozzák, de többek szerint valamiféle hormonhiány is kiválthatja.
Az egyik legjobb megoldás erre az antibakteriális, folyékony készítmények, valamint a kéntartalmú szappanok használata haj és fejbőr esetében. A kén csökkenti a fejbőr zsírosodását, elpusztítja a baktériumokat, gombákat a fejbőrön, az antibakteriális anyagok pedig megállítják a baktériumok szaporodását.

2. A verejtékezés

Amikor valaki izzad, nagyon kellemetlenül tudja magát érezni, főleg ha ott tátong például egy hatalmas “pisztolytáska” a hónaljánál. Az esetek nagy részében olyan verejtéket termelnek a mirigyek, amiknek nincsen szaguk. De előfordul, hogy a verejtéknek szaga van, amit leginkább a hónalj, ágyék és a mellbimbók körül termelnek a mirigyek. Ezt többnyire szorongásra, valamint érzelmi stresszre reagálva szabadítja fel a szervezet. Amikor a baktériumok a bőrön elkezdenek lebomlani kellemetlen szagot okozhatnak. Ennek elkerülésére a válasz egyszerű: kerüld a stresszt. Továbbá fontos, hogy naponta tisztálkodjunk!
Megemlítendő, hogy számos étel is kiválthat kellemetlen szagot. Hosszadalmas, de a leghatásosabb módszer, hogy megfigyeled miután eszel, hogy milyenné válik a verejtéked szaga. Amitől szaga lesz, azt kerüld.

3. Rossz lehelet.

Lehetséges, hogy a rossz lehelet a rossz száj​​higiénia miatt alakul ki. Ha nem ez a helyzet, akkor van valami komolyabb dolog állhat a háttérben, aminek célszerű lenne utánajárni. A tartós, rossz leheletet az alábbi esetek bármelyike ​​okozhatja:
– Bizonyos ételek, pl. hagyma, fokhagyma, bizonyos fűszerek fogyasztása rossz leheletet okozhat. Semlegesítheted pl. ha spenótot vagy salátát eszel. A zöld tea vagy tej fogyasztása is segít.
– Alvási apnoe: ez az alvási állapot erősen összefügg a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással és más szívbetegségekkel is, mindenképpen fordulj orvoshoz.
– Egyes rákos megbetegedések és anyagcserezavarok kellemetlen szájszaggal járnak az általuk előállított vegyi anyagok következtében.

4. Rendkívül kellemetlen a vizeleted szaga

Ha a vizeletnek erős szaga van, az egyáltalán nem jó jel. Normális esetben a vizeletnek, ammónia-szerű szaga van, vagy akár szagtalan is lehet. Ha elviselhetetlenné válik a szag, és a vizelés folyamata fájdalommal, égő érzéssel jár, azonnal menj egy nőgyógyászhoz/urológushoz!

5. A barátaid elszaladnak, ha leveszed a cipődet.

Több verejtékmirigy van a lábon, mint bárhol máshol a szervezetben. Azonban ezt csak a hő, a testmozgás, vagy a feszültség váltja ki. A szag csak rosszabb lesz, ha minden nap ugyanazt a lábbelit veszed fel. Szagos lába még a sportolóknak lehet, a láb bőrének felső rétegein növekvő gomba miatt. Szerencsére a probléma megoldása nagyon egyszerű: tartsd tisztán a lábad, a lábbelidet, valamint a zoknidat. Továbbá használj gombaellenes krémet.

6. A “lent” található régiók kellemetlen szagúak

Sok dolog befolyásolhatja a szagokat “odalent”, például: fertőzések, vagy éppen a rossz higiénia. Bár a legtöbb szag teljesen normális, vannak olyanok, amik aggodalomra adnak okat, különösen, ha a kellemetlen szagot kiütések is kísérik. Ilyen esetben mindenképp keresd fel az orvosodat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments