HomeInterestingA gyaloglás 10 hatása, amiről jobb, ha tudsz

A gyaloglás 10 hatása, amiről jobb, ha tudsz

Gyakran hallani, hogy már napi 15-30 perc séta is jótékony hatással van az emberi szervezetre. De azt biztosan nem tudtad, hogy konkrétan milyen hatásai vannak, illetve mely szerveket érint. 10 ilyen hatást gyűjtöttünk össze, amiket elolvasva könnyen lehet, hogy ezentúl be fogsz iktatni egy kis sétálást a mindennapjaidba.

1. Pozitív változások az agyban

Az alacsony intenzitású, ún. aerob edzések (mint amilyen a sétálás is), megvédenek a korai demenciától, valamint csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét és javítják a mentális egészséget is.

2. Látásjavulás

A ciklikus sétálás segít a zöld hályog leküzdésében és csökkenti a szemnyomást is.

3. Szívbetegségek megelőzése

A séta és a futás is segít a szívbetegségek, valamint a stroke megelőzésében. A rendszeres sétálás csökkenti a magas koleszterinszintet, vérnyomást, valamint javítja a vérkeringést

4. Megnövekedett tüdőkapacitás

A gyaloglás serkenti az oxigénáramlást, eltávolítja a méreganyagokat, valamint kondiban tartja a tüdőt. Egyes tüdőbetegségek kockázatát is csökkenti, vagy a már fennálló tüneteket enyhíti.

5. Hasnyálmirigyre gyakorolt jótékony hatás

A rendszeres gyaloglással megelőzhetjük akár a cukorbetegség kialakulását is. A sétáló emberek közel hatszor nagyobb glükóztolerancia-javulást mutattak, mint a rendszeresen futó emberek, egy 6 hónapos megfigyelési időszak alatt.

6. Az emésztés javulása

Napi 30 perc gyaloglás csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét is. Jótékonyan hat a bélmozgásra, ezzel segítve a különböző emésztési problémák javulását.

7. Tónusosabb izmok

A fogyás gyaloglás útján könnyen elérhető. Szinte felér egy konditermi edzéssel, főleg akkor, ha leejtőn vagy emelkedőn sétálsz (vagy nem abban a városnéző tempóban 🙂 ). Ritkán keletkezik izomláz, így végezhető akár mindennap is.

8. Erősebb csontok és ízületek

A ciklikus sétálás erősíti a csontokat és csökkenti a csonttörés esélyét. Már rendszeres, napi fél óra gyaloglás csökkentheti az ízületi fájdalmakat, a merevséget és gyulladást.

9. Mérséklődő hátfájás

A gyaloglás segít azoknak, akik hátfájással küzdenek. De jótékony hatással van a gerincre, javítja a testtartást és a gerinccsigolyák rugalmasságát.

10. Nyugodtabb gondolkodás

A sétálás nagyon jótékony hatással van a depressziós zavarokban szenvedő emberekre is. Egy kellemes gyaloglás hihetetlenül jó hangulatfokozó hatással bír, főleg ha barátainkkal vagy párunkkal megyünk. Ezt a hatást természetesen az is fokozza, ha parkban vagy erdőben sétálunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments