HomePeople8 titok a holland anyukáktól, hogy hogyan lehet boldoggá és kiegyensúlyozottá nevelni...

8 titok a holland anyukáktól, hogy hogyan lehet boldoggá és kiegyensúlyozottá nevelni a gyerekeket

Mindenki szeretne boldog és kiegyensúlyozott gyermeket nevelni, ám a szülők kezdetben nem tudják, hogy az amit csinálnak jó vagy rossz. Csak idővel, a gyermek felnőtté válásával derül ki, hogy jó munkát végeztek-e. A holland szülők nevelési módszere nem rejt semmilyen rendkívülit magában, mégis nagyon jól működik. Még a kutatók is bebizonyították, hogy a holland gyermekek jóléte és boldogsága messze felülmúlja nemzetközi társaikét. Ha szeretnéd tudni mit csinálnak, hogy ilyen gyermekeik lesznek, akkor olvass tovább. Reméljük hasznosnak fogod találni a benne foglaltakat.

1, Hagyd őket tovább aludni.

A holland anyukák általában alacsonyabb intenzitású tevékenységeket űznek otthon, hogy ne zavarják meg csemetéiket alvás közben. Ez segít a gyerekeknek nyugodtabbnak érezni magukat. Tanulmányok szerint a holland csecsemők 6 hónapos korukban naponta két órával többet alszanak, mint az amerikai babák. S mivel a holland kisbabák így jobban alszanak ezáltal az anyukák is jobban alszanak, melynek köszönhetően kipihenten ébrednek.

2, Mutasd meg nekik, hogy a pénz nem probléma.

A hollandok egyszerű életre koncentrálnak, nem szórják két kézzel a pénzt még akkor sem, ha megtehetik, és megpróbálnak mindig két lábbal a talajon állni. Az itt élő gyermekek hozzászoktak ahhoz, hogy használt játékokkal játszanak, ám ha újra vágynak akkor azért meg kell dolgozniuk. Ez segít a holland gyerekeknek pragmatikusabbá és magabiztosabbá válni, illetve megmutatja nekik, hogy nem kell aggódni a pénzügyi helyzetek miatt.

Még ha szülinapjuk is van, akkor sem számíthatnak drága ajándékokra vagy ruhákra. sőt minden gyermek 3-4000 forint értékben kaphat csak ajándékot.

3, Ne gyakorolj rá nyomást.

A holland szülők hagyják, hogy gyermekeik tényleg gyermekek legyenek és élvezzék a gondtalan gyermekkor örömeit. A hollandok szerint egy újszülött számára a világ érdekes és ösztönző, ezért nincs szükség plusz noszogatásra. Biztosak benne, hogy gyermekük bizonyos idő után maguktól elkezdenek mászni, járni és beszélni. Pontosan emiatt nem tesznek rájuk plusz nyomást.

A holland szülők emellett nem tanítják meg nekik az ABC-t, az oviban csak a játéké a főszerep, suli után pedig nem vesznek részt extra kurzusokon, órákon. Ritkán adnak házit, de ha még is adnának akkor nagyon minimális mennyiségűt.

Mindezek mellett Hollandia a világ harmadik legjobban képzett országa, Franciaország és Szingapúr után. Ennek oka a stresszmentes környezet, mely megteremti az egészséges tanulás közegét. Sőt a gyerekek itt igenis szeretnek suliba járni.

4, Hagyni kell nekik, hogy saját maguk fedezzék fel a világot.

A holland szülők úgy vélik a gyermekeknek maguknak kell felfedezniük a világot, meg kell tanulniuk egymagukban eljátszani és így tovább. Arra ösztönzik őket már első osztályos koruk óta, hogy saját játékidőt hozzanak létre. A játék ideje alatt a gyermekek mindig felügyelet nélkül szórakoznak, sőt szabadon játszhatnak barátaikkal és testvéreikkel.

Ahelyett, hogy mindent irányítani akarnának olyan készségekre tanítják meg gyermekeiket, melyekre szükségük lesz a jövőben. 2 éves korukban a közlekedési szabályokra tanítják meg őket, 5 évesen pedig mindegyik tud úszni.

A szülők minimalista megközelítéssel megtanítják a gyermekeket az önellátásra és a felelősségvállalásra.

5, Figyelj saját magadra is.

A boldog szülőknek boldog gyerekeik vannak – ez különösen igaz a hollandokra. Az anyukák realisztikusabb képet alkotnak és megértik, hogy ők és gyermekeik messze nem tökéletesek. Hamarabb megbocsátják a saját hiányosságaikat és hibáikat.

A holland nők szinte tökéletes egyensúlyt tudnak tartani magánéletük és a munka világa között. Legtöbben részmunkaidőben dolgoznak így nemcsak több időt tölthetnek a gyermekeikkel, hanem magukra is jobban odafigyelhetnek. Ezáltal nő az önbizalom és az általános jólét érzete.

6, Hagyd biciklizni az esőben.

A hollandok nem nagyon vezetnek és gyermekeik is inkább kerékpárral járnak suliba. De van egy apró probléma – az időjárás. Hollandiában sokat esik az eső, erős szél van, télen pedig az átlaghőmérséklet 1-4 fok között van. De ez sem akadályozza meg a hollandokat abban, hogy kerékpározzanak.

Annak érdekében, hogy túléljék ezeket az időjárási körülményeket, a hollandok egyszerűen meleg ruhákba, vízlepergető kabátokba és gumicsizmákba öltöztetik a gyermekeiket és kiengedik őket az esőbe. Az esőben való kerékpározás egy fontos leckét tanít a gyerekeknek, vagyis, hogy sose adják fel.

7, Beszélgetés intim témákról.

A holland szülők mindent megbeszélnek a gyermekeikkel azaz nincsenek tiltott témák. 4 éves koruktól kezdve a gyermekeket megtanítják arra, hogy miért különböznek egymástól, és mit kell tudniuk erről. Minél idősebb lesz a gyermek annál több részletet árulnak el neki. Tinédzserkorukra jól érzik magukat a bőrükben és hangulatuk is kiegyensúlyozott.

A hollandok más megközelítést alkalmaznak a közeli kapcsolatok kiépítésére. Ahelyett, hogy a lehetséges kockázatokra és azok veszélyeire összpontosítanának, megtanítják nekik a szeretet, a felelősségvállalás fontosságát és az egészséges határok meghatározását a partnerükkel.

A holland tinik nagyon megbíznak szüleikben és mindig hozzájuk fordulnak, ha bármi problémájuk adódik vagy csak tanácsra van szükségük.

8, Tedd boldoggá, és ne sikeressé.

Míg a legtöbb külföldi anyuka számára az a fontos, hogy hány ötöst visz haza gyermeke, addig a holland anyukák jobban törődnek gyermekeik jólétével.

A siker érdekében a gyermekeknek boldogoknak, tudatosnak, motiváltnak, függetleneknek kell lenniük, és pozitív kapcsolatot kell ápolniuk a családdal valamint a barátokkal. Szerintük csak ez a boldogság vezethet hatalmas eredményekhez és sikerhez.

Neked mi a véleményed?

Most Popular

Recent Comments