HomeInteresting9 ok, amiért jobb hűvös szobában aludni, mint melegben

9 ok, amiért jobb hűvös szobában aludni, mint melegben

Ti hogy szerettek aludni? Meleg vagy hűvösebb szobában? Emlékeztek a nyári forróságra? Kényelmetlen, ahogy egész éjjel ömlik rólunk a víz. Na persze vannak, akik még ilyenkor is képesek beöltözve, vastag zokniban aludni. Ők a tipikus “fagyosak”… Tudtátok, hogy rengeteg előnye van annak, ha egy picit lejjebb tekeritek a termosztátot? Tudtátok, hogy mennyi az ideális hőmérséklet az alváshoz? A következő leírásból megtudhatjátok.

Mennyi az ideális hőmérséklet az alváshoz? 18-19 °C

Hogy miért?

1: Segít abban, hogy frissek és fiatalosak maradjunk.
Az alacsonyabb hőmérsékletű helységekben való alvás elősegíti a melatonin termelését. Ezt nevezik a test “alvási hormonjának”. Ez egy antioxidáns is egyben, ami tulajdonképpen egy öregedésgátló hormon.

2: Álmatlanság?
Az álmatlanság egyes formái kapcsolatban állnak a magasabb testhőmérséklettel. Az álmatlanság kialakulhat azért mert hiba van a test hőszabályozásával, azaz korlátozza a hővesztést. A hálószobák hűvösebbé tételével elősegíthetjük a testünk lehűlését, amitől jobban alszunk majd.

3: Stresszes vagy?
A magasabb hőmérséklet miatt a test több “stresszhormont” szabadít fel. Ezt úgy nevezik, hogy kortizol. A hűvösebb szoba segíthet ezt kordában tartani. A kevesebb stressz pedig értelem szerűen jobb alvást jelent.

4: Csökkenti egyes betegségek kockázatát
Ha hűvösebb szobában alszunk, akkor csökkenhet annak az esélye, hogy olyan anyagcsere-betegségek alakuljanak, ki, mint a cukorbetegség. Javítja a növekedési hormonszintünket is, amely segít megelőzni a szívbetegségeket, depressziót és az elhízást. A megnövekedett melatonin is csökkenti az esélyeket az Alzheimer-kórra is.

5: Mélyebb és zavartalanabb alvás
Amikor mélyen alszunk, akkor a testünk végrehajt bizonyos alapvető feladatokat. Ilyenek például a sejtek helyreállítása és a memória konszolidációja. A testünk hőmérsékletét nem képes szabályozni. Ha túl meleg van, akkor az felébreszthet minket egy mély álomból is.

6: Megakadályozhat bizonyos fertőzéseket is
A baktériumoknak és gombáknak a meleg és nedves helyek kedveznek így ha éjszakára lejjebb vesszük a szoba hőmérsékletét, akkor lassabban tudnak szaporodni.

7: Segíthet a férfiak termékenységének javításában is
A hosszabb ideig tartó expozíció rossz hatással van a férfiak termékenységére. A hideg szoba és egy laza fehérnemű viselése megakadályozhatja ezt. Ha babaprojekt lép életbe, akkor ideje lejjebb tekerni a termosztátot. Biztos, ami biztos…

8: Távol tartja a “rossz” zsírokat
Az alacsonyabb hőmérséklet javíthatja a testünk anyagcseréjét. Aktiválja a kalóriát égető funkciókat. Ezáltal segíthet a nem kívánatos zsírok eltávolításában.

9: Gyulladások
Akárcsak a jég vagy a hideg borogatás, ugyanúgy egy hűvös szoba is segíthet enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Sok sportoló alszik hűvös szobában ezek miatt.

Mit gondoltok? Ti milyen hőmérsékleten szerettek aludni? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments