HomeInteresting9 jel, ami arra figyelmeztet, hogy veszélyes paradicsomot enni

9 jel, ami arra figyelmeztet, hogy veszélyes paradicsomot enni

Noha sokan azt hiszik a paradicsomfogyasztás ártalmatlan, ez közel sincs így. Vannak bizonyos esetek, mikor a paradicsomfogyasztás után egyértelmű jelek, panaszok jelentkeznek, amik arra próbálják felhívni a figyelmedet, hogy veszélyes ezt a bogyó termést enned. Annak érdekében, hogy megtudd mik ezek a tünetek, olvasd el a cikket, melyből minden kérdésre választ kapsz.

1, Reflux.

A paradicsom nagyon savas ezért gyomorégést okozhat olyan embereknél, akiknek gyomorproblémái vannak, például gyomorhurut vagy reflux. Még akkor is, ha egészséges vagy, előfordulhat ilyen panasz, ha túl sok paradicsomot vagy paradicsomszószt eszel.

2, Egyes embereknél ízületi fájdalmat okoz.

Ha túl sok paradicsomot eszel, ízületi fájdalmat okozhat. Ennek az az oka, hogy a paradicsomnak van egy solanin nevű alkaloidja, amely beépíti a kalciumot a szövetekbe. A túl sok lerakódás gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okozhat az ízületekben.

3, Néhány ember veseproblémákat tapasztal.

Ahogy az előző pontban is említettük a paradicsomfogyasztás kalcium felhalmozódásához vezet a testben. Ehhez add még hozzá azt a tényt, hogy ez oxalátot tartalmaz, mely nem bomlik le olyan könnyen, ha nagy mennyiségben van fogyasztva. Ez vesekőhöz vezethet. A paradicsom gazdag kálium forrás, amely ronthatja a vese működését. Ha már veseproblémáid vannak, akkor erről illik tudnod.

4, Nagyon gyakoriak az allergiás reakciók.

A paradicsom egy úgynevezett hisztamin nevű vegyületet tartalmaz, amely felerősíti az immunrendszert, hogy fel tudja venni a harcot a baktériumokkal. Ez viszont allergiás reakciót idézhet elő, például kiütéseket, nyelvduzzanatot. Ha valakinél már diagnosztizálták, hogy allergiás a paradicsomra, akkor a tünetek még súlyosabbak lehetnek.

5, Felerősítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Ha IBS-ben (irritábilis bél szindrómában) szenvedsz, a paradicsom felerősítheti a tüneteket. Például a hasmenést, fájdalmas görcsöket, puffadást, gázképződést és székrekedést. Ebben az esetben a legjobb, ha tartózkodsz a savas ételektől, például a paradicsomtól és a paradicsomszósztól.

6, Elszíneződést idéz elő a bőrön.

A likopin egyfajta pigment, ami jelen van a paradicsomban és más élelmiszerekben is. Ha megfelelő mértékben van fogyasztva, akkor jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Túlzott fogyasztása esetén bőrelszíneződést idéz elő.

7, Vizeletproblémákat idéz elő.

A magas savtartalmú ételek, mint például a paradicsom, irritálhatja a húgyhólyagot. Ha inkontinenciában szenvedsz vagy hajlamos vagy a húgyúti problémákra, akkor jobb, ha elkerülöd vagy csökkented az ilyen típusú ételek bevitelét. A paradicsom főzése ebben az esetben nem segít, sőt a paradicsomszósz meg a ketchup, még nagyobb gondot okoz.

8, A paradicsom levelei mérgezőek lehetnek.

Óvatosnak kell lenned a paradicsomlevelekkel, mivel ezeket nem szabad megenni, ugyanis mérgezőek lehetnek. Nagy mennyiségben súlyos és veszélyes tüneteket okozhatnak. Szélsőségesebb esetekben a fogyasztása halálhoz is vezethet, ezért a legjobb, ha elkerülöd őket. Jobb félni, mint megijedni.

9, A nem ökológiai paradicsomban magas a peszticidmaradvány.

A nem ökológiai módon termesztett paradicsom olyan élelmiszer, amelyben a legmagasabb a peszticid-maradvány. Ezek a vegyi anyagok károsak lehetnek az egészségre, ezért a legjobb megoldás, ha bioparadicsomot választasz.

Tudtál ezekről?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments