HomeInteresting9 híres szimbólum, aminek valódi jelentésével sokan nincsenek tisztában

9 híres szimbólum, aminek valódi jelentésével sokan nincsenek tisztában

Nincs olyan hely, ahol ne lenne valamilyen szimbólum, jel, ábra…stb, ám nem mindenki van tisztában annak jelentésével, vagy, hogy honnan, kitől származik. Egy kis kutatómunkával viszont nagyon könnyen ki lehet deríteni eme kérdésekre a választ, csak tudni kell, hol kell keresni. A mostani posztunkban a leghíresebb, legismertebb szimbólumokat, jeleket szedtük nektek össze, hogy elmondjuk róla a legérdekesebb információkat, tényeket. Ha téged is érdekel ez a világ, akkor ne habozz, gyere és tarts velünk!

1, Liliom

Sokan azt hiszik, hogy a liliom a francia királyok szimbóluma, ám ez nem igaz. Tény és való, hogy náluk látjuk a legeslegtöbbet, de valódi jelentése egy kicsit más, és egyáltalán nem a francia udvarhoz köthető. Kezdetben a liliomot a vallás és a művészet szimbólumaként tartották számon, ami a fizikai és lelki tisztaság jele is volt. Csak később lett Medici Mária szimbóluma is, aki előszeretettel viselte a mintát ruhadarabjain. A heraldikában (címertan) a szentháromságot is jelentette.

2, Font

Nem véletlen, hogy a legtöbb ember egy “L” betűt vél felfedezni a font jelében, ugyanis a szimbólumot magát “libra-nak” hívják, mely egyensúlyt jelent. Régen az ókori Rómában a tömeg jele volt, ám több valuta neve is abból származott például az “olasz líra” vagy az 1974-ig forgalomban lévő “francia livre” is.

3, Óm – Aum

Eme díszes jel több filmben és dalban látható, sőt dekoráció formájában is megjelenik. A hinduizmusban az Óm “Aum” a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli, és a világ hármasságát fejezi ki, vagyis a test-lélek-szellem egységét. Az “Aum-ot” a meditálás során is használják, ennek ismétlésével nyugtatja le az ember az elméjét és szakad ki az érzékek világából. Egyes tanítások szerint olyan mint egy védelmező mágikus szimbólum, ami véd a negatív dolgok, hatások ellen.

4, Hullámvonal

A hullámvonalat akkor használják, mikor egy információ nem pontos, vagyis inkább egy közelítő érték szimbólumaként tartják számon. Eleinte a hullámvonalat úgynevezett kurzívként használták, mely egy kalligrafikus kézíráson alapuló betűtípus elemet jelent. Ugyancsak szimbóluma a hangmagasságnak és a hangváltozásnak is. Ez leginkább a romantikus nyelvekben, franciában, spanyolban, portugálban fordul elő és a nazalizáció nevet viseli (Egy magánhangzóhoz még egy orrhang társul)

5, Mjölnir

Ezt a skandináv származású szimbólumot “Thor pörölyének” hívják, ahogy azt a Bosszúállók és a Thor című filmben is megtudhattuk. Ez leginkább a hitre és a termékenységre utal, amit évszázadokkal ezelőtt a skandináv emberek a nyakukban viseltek mely egyfajta védelmező szimbólum volt számukra.

6, A valódi bőr szimbóluma

Ezt a szimbólumot gyakran lehet látni bőrből készült ruhadarabokon, kiegészítőkön, cipőkön, ám csak kevés ember gondol bele, hogy vajon mit is jelenthet. Valójában ez a rajz az állat bőrének vázlatos ábrázolását hivatott jelezni, amit csak és kizárólag azokba a holmikba nyomnak bele, ami valódi bőrből készült.

7, Szív

Mindenki ismeri a szerelem és a szeretet szimbólumát, bár megoszlanak a vélemények, hogy valójában mi is látható a képen. Egyesek szerint egy női hátsó rész, megfordítva, mások szerint a borostyánlevélből alakulhatott ki. Egy másik elmélet szerint szorosan kapcsolódik a szilfiumhoz, mely egy észak-afrikai gyógynövény. A harmadik elmélet szerint pedig a szív szimbólum a középkorból, Arisztotelésztől származik.

8, Yin Yang

A Yin Yang szimbólumot nagyon egyszerű értelmezni – az érem két oldala, ám sokan a jó és a rossz szimbólumának tekintik. Valójában a Yin a női oldal, melyhez a fekete szín, a sötétség, az északi égtáj, a víz tartozik, míg a Yang a férfi, melyhez a fény, tűz, hegyek, a nap és a déli égtáj tartozik. Ez a szimbólum a taoista vallás egyik legfontosabb eleme.

9, Lóhere

Sokan úgy gondolják, hogy a lóhere a jó szerencse szimbóluma, ám ez egyáltalán nem igaz. Ez csak egy mende-monda, mely szájhagyomány útján terjedt a nagyvilágban. A lóhere valójában az írek hivatalos és szabadalmaztatott szimbóluma.

Te tudtad ezeket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments