HomeInteresting9 hiba, amit minden ülőmunkát végző ember elkövet

9 hiba, amit minden ülőmunkát végző ember elkövet

Tudósok szerint a hosszú ideig folytatott ülőmunka negatív hatással van a szervezetünkre, egészségünkre. Külön nevet is kapott, mely nem más, mint “ülő betegség”. Ilyenkor a hát, nyak és derékfájás gyakori probléma, de ennek oka a nem megfelelő testtartás és a szék nem megfelelő beállítása. Annak érdekében, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit rontunk el elhoztuk ezt a cikket, ami 9 hibát mutat be. Ezeket nemcsak mi, hanem minden ülő munkát végző egyén elköveti. De most lássuk, hogy min is kell változtatni ahhoz, hogy megszabaduljunk a kellemetlenségektől.

1, Nem szabad beleépülni a monitorba

Fontos, hogy a számítógépes munka során ne görnyedjünk a székben és ne épüljünk bele a monitorba. Ahhoz, hogy se a nyak, se a hát ne fájjon, célszerű kartámaszos széket választani és egyenes háttal ülni a gép előtt. Ezzel nemcsak a kellemetlen fájdalmaktól, de a rossz testtartástól is megszabadulunk.

2, Ne hajoljunk előre a székben

A szakértők azt javasolják, hogy a hátunk mindig minden körülmények közt érintse a szék háttámláját és lehetőleg kerüljük el az előredőlést. Ez még fontosabb, akkor ha fáradtnak érezzük magunkat, vagy ha hosszabb ideig kell ülnünk. A terhelés ilyenkor a hát alsó részét terheli, amitől csak megfájdul a derekunk.

3, Ne pihentessük a lábunkat a szék lábán

Sokkal jobb és kényelmesebb, ha a térdünket derékszögben hajlítsuk be a talpaink pedig nem a szék lábán, hanem a földön pihennek. Amennyiben a szék magassága nem megfelelő számunkra, használjunk lábtámaszt.

4, Ne üljünk keresztbe tett lábakkal

Tanulmányok bizonyítják, hogy a keresztbe tett lábakkal való ülés káros az egészségre nézve. Orvosok szerint akár magas vérnyomást is előidézhetnek. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes néhány gyakorlatot elvégezni, főleg akkor, ha úgy érezzük a lábunknak szüksége van rá.

5, Nem tartjuk meg a semleges testtartást

A semleges testtartás fenntartása nehéz feladat, főleg egy asztalnál ülve. Viszont néhány speciális eszköz használatával meg tudjuk oldani, hogy az előbb említett tartás fennmaradjon. Ezek segíthetnek a jobb ergonómiai szokások kialakításában, gondolunk itt például egy lábtámaszra.

6, Szék nem megfelelő beállítása

Nemcsak a magasságát, hanem más apróságot is be tudunk a széken állítani. Ilyen például a hintafunkció, a háttámla dőlési szöge, vagy az ülőfelület fel, le engedése. Ameddig meg nem találjuk a legkényelmesebb beállítást addig kell állítgatni. Fontos, hogy ne hagyományos, konyhai széket használjunk, mert az nem fogjuk tudni beállítani.

Vannak kifejezetten székben is elvégezhető gyakorlatok, melyekkel át tudjuk mozgatni a testünket. A szakemberek is azt javasolják, hogy egy nap legalább egyszer el kell őket végeznünk.

7, Szék magasságának helytelen beállítása

Fontos, hogy a csípőnk magasabban legyen, mint a térdeink aminek egyébként 90 fokos szöget kellene bezárnia. Eleinte nagyon kényelmetlen lehet ezt az ülőpózt fenntartani, de kitartó gyakorlással és próbálgatással végül hozzá tudunk szokni. Azért is célszerű betartani, mert ez elősegít a helyes testtartást.

8, Kartámasz magasság beállításának mellőzése

Az íróasztalnál ülve olykor megfeledkezünk a karok megfelelő helyzetéről. A legtöbben úgy ülnek, ahogy az első képen látszik, pedig valójában úgy kellene, ahogy a másodikon látható. Szakemberek szerint így el lehet kerülni a kellemetlen hátfájást.

9, Vállal való telefonálás

Szakértők szerint nem szabad úgy gépelnünk, hogy mindeközben az egyik vállunkkal tartjuk a telefont a fülünkhöz. Ők azt javasolják, hogy érdemes egy fülhallgatót beszerezni, amin van mikrofon, így elkerülhető a kellemetlen hát és nyakfájás. Ezt mindenképpen meg kell lépni akkor, ha sok hívás fut be hozzánk. Viszont arra is felhívták a figyelmünket, hogy ezzel kirekesztjük a többi munkatársat, tehát meg kell találni az aranyközéputat.

Hasznosnak találtad a cikket? Te, hogy szoktál ülni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments