HomeInteresting9 hiba, amit a legtöbb beteg ember elkövet

9 hiba, amit a legtöbb beteg ember elkövet

Az ember élete során bizony többször találkozik az elsősegély nyújtás fogalmával, például az iskolában biológia órán, vagy mikor elmegy jogosítványt csináltatni. Utóbbinál alapjáraton kötelező abból vizsgát tenni, csak úgy lehet megszerezni a hőn áhított vezetői engedélyt. Az elsősegély nyújtó oktatásokon általában sorra veszik a lehetséges veszélyhelyzeteket illetve azok helyes kezelését, megoldását, kockázati tényezőit és a többi. A tanulók megtanulnak újraéleszteni, stabil oldalfekvésbe tenni az eszméletlen beteget, levenni egy motor balesetet szenvedőről a bukósisakot, illetve, azt is, hogy mit kell tenni közúti baleset esetén. Mind az elméleti részt, mind pedig a gyakorlati részt keményen megkövetelik egy ilye oktatáson, ugyanis, ha valaki nem tudja, hogyan kell szakszerűen ellátni valakit, akkor sokkal több kárt okozhat, mint hasznot. Például gondoltad volna, hogy ha valaki félrenyel egy falatot akkor nem hátba kell veregetni, hanem előre dönteni és mély levegőket vetetni vele?! Nem, igaz?! A legtöbb azonban bizonyos helyzetekben hibát követ el. Mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk hogyan kell helyt állni áramütést, epilepsziás rohamot kapó beteg esetén.

1, Rossz ötlet izzasztani magad, ha lázas vagy

Lázas állapot során biztos te is tapasztaltad, hogy elkezdesz dideregni. Ez annak a jele, hogy a testhőmérsékleted emelkedik. Ha ilyenkor még jobban felöltözöl, vagy forró vízbe ülsz a testhőmérséklet még gyorsabban emelkedik. Bár tény, hogy a magas hőmérséklet segít a fertőzések elleni küzdelemben, viszont a 38 ° С-nál magasabb hőmérséklet többet árt a szervezetnek, mint használ. Ha dideregsz mikor lázas vagy, célszerűbb inkább hűvösebb közegben lenni.

2, Ne tegyél semmit az epilepsziás rohamot kapott személy szájába

Ha egy epilepsziás rohamot átélő személy szájába teszel valamit, könnyedén kitörheted vele a fogait. Nem kell attól félni, hogy leharapja a nyelvét, maximum egy kicsit tudnak ráharapni, viszont komolyabb kárt nem tudnak benne csinálni. A legjobb amit ebben a helyzetben tehetsz, ha valamilyen puha tárgyat teszel a feje alá, például egy cipőt, kabátot, mivel ezzel segíthetsz neki elkerülni az agyrázkódást. Amint a görcs elmúlik fordítsd oldalra az illetőt. Ehhez célszerű elsajátítani a stabil oldalfektetés módszerét.

3, Ne tegyél egyből krémet az égési sérülésre

Amikor a bőr megég, nemcsak a felületet érinti a probléma, hanem a mélyebb rétegeket is. Égés során a sejthártyán belüli sejtplazma kicsapódik, ami szövetszétestést és sejtpusztulást okoz. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha legalább 10 percig hideg víz alá teszed a megégett területet. Ez segít a felesleges hő elosztásában. Fontos, hogy semmit ne dörzsölj bele egyből a bőrbe, mivel csapdába ejtheted a hőt. A legcélszerűbb ha vársz legalább 20 percet mire bármit rákensz.

4, Ne ránts ki senkit a kocsiból, anélkül, hogy egy egészségügyi szakember jelen lenne

Közúti baleset esetén, semmilyen körülmények között ne mozgasd a sérültet, azt meg végképp verd ki a fejedből, hogy kihúzod az autóból. Ez csak tovább ront az amúgy is rossz helyzeten. Ezt csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a kocsi például kigyullad. Viszont ha nem áll lángokban, akkor a következőt kell tenned:

Hívj mentőt.
Ha teheted, állítsd ki a jármű motorját, és kapcsold le az akkumulátort.
Állítsd el a vérzést.
Segítsen az áldozatnak a nyugalom fenntartásában.

5, Ha valaki fulladozik, ne veregesd meg a hátát

Tudjuk, hogy azt tanították neked, hogy veregesd meg a hátát annak, akinek megakadt a torkán, nyelőcsövében a kaja, de ez többet árt, mint használ. Ha valaki félrenyelt vagy megakadt a falat és te elkezded ütni a hátát, valószínű továbbra is fenn fog állni a probléma, csak lejjebb. Az ütlegelés helyett inkább segíts az illetőnek előre hajolni és felszólítani, hogy kettő lassú mély levegőt vegyen. Ez segít, hogy az elakadt falat elkezdjen a gyomor felé araszolni.

6, Ne próbáld kihúzni annak a nyelvét, aki eszméletlen

Nagyon veszélyes, ha egy eszméletlen ember a hátán fekszik, mivel a nyelv elzárhatja a légutakat. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozd, oldalra kell fordítanod az illetőt és hátra kell egy kicsit döntened a fejét. A nyelvét viszont semmiképp se húzd ki, mert le is haraphatja magának, arról nem beszélve, hogy benned is kárt tehet.

7, Ne tegyél érszorítót sebre, ha nem artériás a vérzés

Az artériás vérzést nagyon egyszerű kiszúrni, ugyanis ilyenkor szökőkút szerűen spriccel ki a vér az érből, amiért a szív összehúzódásai a felelősek. Ilyen esetben az artériás nyomópontokon a sérülés előtti artériaszakaszt rányomjuk az alatta található csontra, és ennek segítségével próbáljuk meg a vérző artériába jutó vér mennyiségét csökkenteni. A vénás vérzésnél viszont nem kell érszorítót használni!

8, Ne dörzsöld a fagyott testrészeket

Fagyás során a sejtplazma kikristályosodik, melynek következtében a sejthártya kiszakad és a sejt elpusztul. Semmiképp sem jó ötlet a fagyott testrészeket elkezdeni dörzsölni, mivel károsíthatod vele a kapilláris (hajszáleres) érhálózatot ez pedig tovább ront az amúgy sem túl jó helyzeten. Forró víz alá sem szabad tartani a végtagot, mert az még radikálisabb problémát generál. A megfagyott testrészeket meleg ruhába kell tekerni és hagyni, hogy az melegítse fel, vagy elsőként hideg víz alá tenni, melynek során beindul a hőmérséklet emelkedés.

9, Gondolkodj logikusan, mielőtt megpróbálnál valakinek segíteni

Egy veszélyhelyzetben meg kell fontolni, hogy mivel tudsz segíteni és mivel okozol nagyobb kárt. Arra is figyelni kell, hogy segítségnyújtásnál saját magadat se veszélyeztesd. Például, ha puszta kézzel megérintesz egy embert, akit épp ráz az áram, akkor bizony két áldozata lesz az esetnek. Ehelyett ki kell kapcsolni az áramforrást és egy fa tárgy segítségével el kell választani az illetőt a rázandó eszköztől.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments