HomeInteresting9 hétköznapi dolog, amiről a legtöbb ember nem tud.

9 hétköznapi dolog, amiről a legtöbb ember nem tud.

Vannak olyan fogalmak, melyeknek jelentésével nem igazán vagyunk tisztában, vagy épp keverjük a szezont a fazonnal. Jelen esetben arra gondolunk, hogy nem minden ember van tisztában azzal, hogy a pszichológus és a pszichiáter nem egy és ugyanaz a személy, ahogy azzal sem, hogy a szőrtelenítés és az epilálást sem lehet egy lapon említeni. Mai cikkünkben olyan fogalmakat hoztunk el, amiket a legtöbben akaratuk ellenére összekevernek. Te tisztában voltál ezeknek a valódi jelentésével.

1, Szőrtelenítés / epilálás

Szőrtelenítés: csak felületesen távolítja el a szőrt az érintett területről, de annak hagymáját nem húzza ki. A hatás több órától néhány napig tarthat. A szőrtelenítés magába foglalja a borotválkozást és a speciális szőrtelenítő krémek használatát is.

Epilálás: mélyebb eljárás, mely a teljes szőrt eltávolítja, beleértve a gyökér részét is. Az epilálás során a szőrtüsző elpusztul. A hatás néhány hétig tarthat. Ez magába foglalja a szalonban alkalmazott eljárásokat például gyantázást vagy lézeres szőrtelenítést.

2, Pszichológus / pszichiáter

Pszichológus: olyan szakember, aki a bölcsészettudományi kar pszichológia szakán szerez diplomát. Általában gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza.

Pszichiáter: igazi orvos, aki általános orvostudományi karon szerzi a végzettségét és  mentális zavarok, valamint azok kezelésére specializálódik.

3, Izzadásgátló / dezodor

Izzadásgátló: egy olyan speciális anyag, ami eltömíti a pórusokat, és ezzel megakadályozza az izzadást.

Dezodor: célja, hogy megszüntesse a kellemetlen testszagot.

4, Fertőtlenítés / sterilizálás

Fertőtlenítés: azt a célt szolgálja, hogy csökkentsük a kórokozók számát a környező tárgyak felületén. Ez magába foglalja a baktériumok mechanikus eltávolítását (szellőztetés, rázás, törlés), magas hőmérsékleten való kezelését (forralás), vegyi anyagok alkalmazását (klór, alkohol stb.)

Sterilizálás: minden mikroorganizmust elpusztít függetlenül attól, hogy károsak-e vagy sem. Van fizikai (pl: hőkezelés, sugárzás, szűrés) és vegyi anyaggal (gáznemű és folyékony anyagok – sterilizátorok) történő sterilizálás.

5, Alapozó / korrektor

Alapozó: a szemek alatti sötét foltokkal, karikákkal veszi fel a harcot. Célja, hogy elfedje a bőr hibáit, és egy alapot adjon az arcnak, amire a további sminkeket fel lehet vinni. Meglehetősen könnyű szerkezetű anyagról van szó.

Korrektor: a súlyos hibák elfedésére alkalmas például pattanás, mitesszer, bőrpír, egyéb foltok. Pontosan ebből adódóan olyan sűrű az állaga. A professzionális korrektorok, mint például a zöld korrektor, leginkább pattanás elfedésére szolgál.

6, Repülő(tér) / repülőtér

Repülő(tér): az a terület, ahol a fel és leszállás történik. A felszállási terület nemcsak a kifutópályából, hanem parkolóból is állhat.

Repülőtér: komplex épület vagy építmény, ahol a repülőket feltöltik, ahol az utasok becsekkolnak a járataikra, ahol a csomagok kezelés zajlik… stb.

7, Hajkondicionáló / hajbalzsam

Hajkondicionáló: védi a hajat a környezet káros hatásaitól, hőkezeléstől, valamint enyhíti a statikus stresszt. A haj könnyen fésülhető, selymes tapintású lesz. A hajkondicionálót a haj teljes hosszára fel lehet vinni, majd egyből lemosni.

Hajbalzsam: a védelem mellett táplálja is a hajat. Speciális tápanyagokat tartalmaz, melyek pozitív hatással vannak a hajra. Segítségükkel lágyítja a hajat, táplálja annak szerkezetét. A balzsamot a haj teljes hosszára, a hajtövektől fogva kell felvinni és legalább 4 percig rajta hagyni.

8, Parfüm / Eau de Toilette

Parfüm: olyan permet, mely 20-30% illatanyagot tartalmaz. A parfüm sokkal tovább tart, mint bármilyen másik testpermet és nem kell belőle sokat fújni, mert akkor túl intenzív lesz az illata.

Eau de Toilette: ez a permet 6-12% illatanyagot és 85% alkoholt tartalmaz. Ajánlott naponta többször használni, ha folyamatosan finom illatúak akarnak lenni.

9, Olívaolaj / napraforgó olaj

Olívaolaj: ezt a terméket olajos magvakból nyerik ki, például napraforgóból, olajbogyóból, repcéből, szezámból, földimogyoróból, kukoricából. A repceolajat nemcsak a konyhában, hanem egyéb iparágban is használják például szappangyártásban vagy festékek előállításánál.

Napraforgó olaj: ez a fajta olaj napraforgómagból készül, melyet többnyire sütéshez, főzéshez szoktak használni.

Ezekről tudtál?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments