HomeInteresting9 hétköznapi dolog, ami bizonyítottan veszélyes, mégis sokan csinálják.

9 hétköznapi dolog, ami bizonyítottan veszélyes, mégis sokan csinálják.

Az emberek sajnálatos módon nem figyelnek magukra oda eléggé, aminek köszönhetően olyan dolgokat csinálnak, amik negatívan befolyásolják az egészségüket. Ezek olyan berögzött szokások, amiket napi szinten csinálnak, például ébresztőórára kelnek fel reggelente, vagy forró fürdőt vesznek egy hosszú nap végén. Ezen kívül persze számos olyan tevékenység van még, amiről azt gondolják, hogy jótékonyan hatnak a szervezetre. Mai cikkünkben elhoztunk néhány hétköznapi szokást, ami bizonyítottan veszélyes mégis sokan csinálják.

9, Vitaminok.

Sokan azt hiszik a vitaminok szedése jót tesz a szervezetnek, holott ez egyáltalán nem igaz. Egy kutatás során 26 vitamint vizsgáltak be és kiderült, hogy nagyon kevés jótékony hatása van. Ha valaki egészséges akar lenni, akkor célszerűbb inkább egészséges ételeket fogyasztani.

8, Olcsó napszemüvegek vásárlása.

Elsőre nagyon kecsegtető lehet az olcsó napszemüvegek megvásárlása, ám ezzel sokkal több kárt csinálsz, mint hasznot. Az ilyen típusú napszemüvegek nem nyújtanak elegendő védelmet az UVA és UVB sugarak ellen, amitől még az is jobb, ha egyáltalán nem veszel fel szemüveget. Ha erős fénybe nézel automatikusan elkezdesz hunyorítani, ami nem véletlen, ugyanis a szervezet így védekezik ellene. Ha viszont napszemüveg van rajtad, akkor simán nyitva tudod tartani a szemed még akkor is, ha olcsó szemüveg van rajtad. Ám utóbbi olyan betegségek kialakulását idézheti elő, mint a szürkehályog, vagy az uveális melanoma.

7, Gyertyák.

Sokan szeretnek otthon gyertyát gyújtani, mert sokkal hangulatosabbnak találják, mint a villanyfényt. Viszont nagyon kell arra figyelni, hogy soha, semmilyen körülmények között ne hagyj őrizetlenül égő gyertyát, mert az porrá is égetheti az otthonodat. A paraffin felhasználásával készült gyertyák olyan mérgező anyagok előállítására is képesek, mint például a benzol. Szóval, ha legközelebb meggyújtasz egy gyertyát, akkor nagyon figyelj oda rá és ha kimész fújd el!

6, Forró fürdő.

Sokan szeretnek egy hosszú nap után forró fürdőt venni, ám ez nagyon nem tesz jót a bőrnek, ugyanis a forró víz nagyon kiszárítja azt. Ezzel addig a pillanatig nincs is semmi baj, ameddig el nem kezdjük vakarni. Ezzel azonban eltávolítjuk a bőrön lévő proteint és olajokat is, amiknek nagy szerepe van a bőr egészsége szempontjából. Ha az arcodat is forró vízzel mostad, jobb ha abbahagyod, mert az arcon lévő bőr nagyon érzékeny így azt langyos vagy hideg vízzel célszerű mosni.

5, Túl sok folyadékbevitel.

Egyesek szerint az embereknek napi 8 pohár vizet kellene elfogyasztaniuk, ám kutatások támasztották alá, hogy ez nem pontosan így van. A tudósok eredményei szerint egy átlagos emberi szervezetnek nincs szüksége napi 8 pohár vízre. Eme legenda története 1945-ből származik, amit a Food and Nutrition Board indított el. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a 8 pohár víz nagy része az elfogyasztott ételekből kellene, hogy származzon.

4, Szappan.

Az antibakteriális szappanok túlzott használata többet árt, mint használ, mivel a baktériumok tovább szaporodhatnak, amik még az antibiotikumoknak is képesek ellenállni. Köztudott, hogy egyetlen antibakteriális termék nem tud több baktériumot elpusztítani, így azok amik túlélték, immunisabbá válnak eme termékekre. A szakértők inkább a hétköznapi szappanok használatát javasolja.

3, Napolaj.

Sokan csak leemelik a boltok polcairól a legmagasabb faktorú napolajat, ám azzal már nincsenek tisztában, hogy a rajta lévő számok voltaképpen mit is jelentenek. A faktor szám voltaképpen csak azt jelenti, hogy a termék mennyi ideig nyújt védelmet a napsugarak ellen, nem pedig azt, hogy mennyire véd meg. Fontos, hogy eme termékek titán dioxidot és cink dioxidot is tartalmazzanak, mivel ezek a teljes UV skálát lefedik.

2, Ébresztőóra.

Sokan nem is gondolják, hogy az ébresztőóra milyen negatív hatással lehet a szervezetre. A hangos ébresztő miatt a vérnyomás se perc alatt megugrik, emiatt pedig a szervezet elkezd adrenalint termelni, ami egyáltalán nem jó, ha néhány perccel előbb még édesdeden aludtál. A legjobb, ha megpróbálsz egy természetes ritmust kialakítani, amivel ébresztőóra nélkül is képes leszel felébredni.

1, Ujjropogtatás.

Sokan nem szeretik hallani, ahogy mások az ujjukat ropogtatják, és emiatt alakult ki az a legenda, hogy ettől elkezd remegni az ember keze. Nos, ez nem igaz, viszont tényleg nem tesz jót, ha sokszor ropogtatjuk az ujjakat. Ez voltaképpen a porcokat körülvevő folyadékban lévő buborék kipukkanásának a hangja. Ha valaki túl sokszor ropogtatja az ujját a kezében lévő szorítóerő nagy mértékben csökken, rosszabb esetben pedig ízületi gyulladás alakulhat ki.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments