HomeInteresting9 dolog, amit túl gyakran és 9, amit a kelleténél kevesebbszer mosunk...

9 dolog, amit túl gyakran és 9, amit a kelleténél kevesebbszer mosunk ki

Mi emberek hajlamosak vagyunk arra, hogy bizonyos dolgokat rosszul csináljunk és az bizony rosszul is rögzüljön. Ilyen például egyes ruhadarabok, ágyneműk, függönyök és egyéb otthon használatos dolgok mosása. A legtöbben úgy véljük, hogy a farmereket például minden héten mosni kell, pedig ez egyáltalán nem igaz. Sőt a legtöbb esetben azokat a dolgokat mossuk gyakrabban, aminek nem lenne rá szüksége, azokat viszont, amik rendszeres tisztítást igényelnek nem mossuk olyan sűrűn. Érdekes nem igaz? Cikkünkkel tiszta vizet öntünk a pohárba és elmondjuk nektek mit, hogyan, hányszor kell mosni ahhoz, hogy minden tiszta és legfőképp egészséges legyen.

Leggings és farmer

Ha nagyon gyakran mosod a farmereket, akkor nem csak a színük fakulhat ki, de a formájuk is eldeformálódhat. Amennyiben még magas hőmérsékleten is tisztítod őket, akkor biztos lehetsz benne, hogy közel sem fog úgy kinézni, mint mikor megvásároltad a boltban. Charles V. Bergh a Levi Strauss & Co. vezérigazgatója elárulta, hogy ő például 10 éve nem most ki a farmerjét, viszont ha valaki mindenképpen gépben akarja mosni, annak célszerű hideg vízben és kifordítva.

A leggingsekkel már nem kell ilyen óvatosan bánni, ugyanis ezek minden egyes izzadságcseppet felszívnak a testedről, így érdemes őket 2-3 naponta tisztítani. Ha esetleg edzőterembe, vagy futáshoz használod őket, akkor viszont viselés után egyből ki kell mosni.

Sport melltartók és normál melltartók

Szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a nők milyen gyakran mossák hétköznapokon viselt melltartóikat. 200 nőből közel 66 mondta azt, hogy nagyjából kéthetente, a többiek ettől is ritkábban tisztítják eme fehérneműjüket. Azzal magyarázták döntésüket, hogy több garnitúra esetén tovább lehet húzni ezek mosását. A mosások közti optimális idő két hét. A sport melltartóknál viszont ez már nem opció, mivel edzés közben beleizzadnak a hölgyek, így minden használat után egyből ki kell őket mosni.

Törülköző – fürdőszobaszőnyeg

A szakemberek elmondása szerint a fürdőlepedőket, törülközőket 3-4 használat után érdemes szennyesbe dobni és újat kell elővenni. Több garnitúra esetén nagyobb esély van arra, hogy gyakrabban tudod váltogatni a törölközőket illetve, hogy lesz esélyük arra, hogy tökéletesen kiszáradjanak mosás után. Célszerű őket minden második héten mosni.

A fürdőszobai szőnyegeket ezzel szemben sokkal gyakrabban kelleme mosni, mivel gyorsabban össze tudnak koszolódni, mint a törölközők. Ennek az az oka, hogy a vizes, nedves, sötét helyek tökéletes közeget biztosítanak a gombák és különböző baktériumok, penész elszaporodásának, így annak legjobb megelőzési módszere a gyakori mosás. A WC előtt heverő szőnyeget heti szinten kellene tisztítani.

Téli sapka – Nyári sapka

Bőven elég minden második hónapban kimosni azokat a téli sapkákat, amiket nem mindennap viselsz a fejeden. Annak ellenére, hogy a legtöbb ilyen sapka mosható gépben, fontos, hogy minden tisztítás előtt elolvassuk a címkéjét, hiszen arról tájékozódhatsz, hogy milyen hőfokon vagy csak kézzel mosható-e.

A tavasszal, nyáron viselt sapkákat viszont ennél sűrűbben kell mosni, mivel a nagy melegben megizzadhat a fej, így érdemes másfél havonta, hideg vízben mosni. Utóbbira azért van szükség, hogy az anyag ne károsodjon.

Lepedő – Párnahuzat

A lepedők olyan káros mikroorganizmusokat képesek összegyűjteni, mint vírusok, baktériumok, spórák, por és így tovább. Ha ezeket rendszeresen belélegzzük, egy idő után allergia léphet fel, de alvás közbeni légzés nehézség is kialakulhat. Ennek megelőzése érdekében rendkívül fontos tíz naponta lecserélni a lepedőt.

A párnák huzatát viszont még ennél is gyakrabban kell mosni, ugyanis a hajról, fejbőrről, arcról, olyan baktériumok halmozódhatnak fel, melyek bőrproblémák kialakulásához vezethet, mint például a pattanások vagy kiütések. Ezeket tehát, minden ötödik napon mosni kell.

Ágytakaró – pléd

Mivel az ágytakarót nem takarózásra használjuk, hanem arra, hogy lefedjük az ágyneműs ágyat így elegendő, ha csak minden második hónapban tesszük őket a mosógépbe. A plédeket ezzel szemben gyakrabban kell mosni, mivel többször érintkeznek az emberi bőrrel, így azokat ajánlatos havonta tisztítani.

Dzseki – kabát

A dzsekiket nem szükséges rendszeresen mosni, mivel nem érintkezik úgy a bőrrel, mint például egy póló. Ezért elegendő minden harmadik hónapban dobjuk a mosásba. Az viszont nagyon fontos, hogy hideg vízben tisztítsuk őket. Amennyiben toll töltettel rendelkezik érdemes a mosógép dobjába három teniszlabdát dobni, mert ezáltal nem tapadnak össze a tollak.

A kabát tisztítása már nem ilyen egyszerű, mivel mindegyiknek megvan a maga módja, ahogyan mosni kell. Érdemes minden kabát belső címkéjét elolvasni, hogy tudd hány fokon és mivel moshatod. Akadnak kabátok, amiket viszont érdemes mosodába vagy tisztítóba vinni, mert ott szakszerű és hozzáértő tisztításban lesz részük.

Párna – paplan

Mind a hajon, fejbőrön mind a bőrön rengeteg zsír található, amiket nagyon könnyen beszív a párna. Ez viszont tökéletes közeget biztosít a gombáknak ahhoz, hogy elszaporodjanak. Azért is kell a párnákat rendszeresen mosni, mert a benne felhalmozódott por és poratka allergiát válthat ki. Szakemberek szerint a három havonta történő mosás a legoptimálisabb. A paplanokat, már nem kell ilyen gyakran, nekik elegendő félévente egyszer a mosógépbe kerülni.

Sötétítőfüggöny – függöny

Annak érdekében, hogy a különböző mikroorganizmusok elpusztuljanak a sötétítő függönyökből célszerű őket minden évben egyszer kimosni. A fényáteresztő függönyökkel viszont egészen más a helyzet. Ezeket egy évben kétszer kell bedobni a mosásba, ami annak köszönhető, hogy a nyitott ablakon keresztül beléjük száll a por, virágpor, szmog, füst, és még sorolhatnánk. Van még egy függöny, amit ennél is gyakrabban kell tisztítani az pedig nem más, mint a konyhában lógó függöny. Ezeket a szagok, a pára és a sír miatt érdemes három havonta mosni.

Te milyen időszakonként mosod ezeket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments